A jelenlegi kötelezőolvasmányok helyett, amik régi nyelvezetük miatt a diákok számára nehezen értelmezhetőek, és sokszor maga a művek is teljesen érdektelenek egy mai diák számára, helyette milyen könyveket tennétek inkább kötelezővé?
lehet itt most mondani, hogy Magyar örökség meg stb., de ezek inkább megutáltatják az olvasást az esetek többségében.
lehet akár általános, akár középiskolai.
Nekem ezek azok amiket inkább szívesen látnék kötelező olvasmánykét:
nyugodtan mondjátok meg ezekről a könyvekről is mit gondoltok mint kötelező olvasmány. Szerintem ezek pl. sokkal jobban szórakoztatnák a diákokat és jobban megszerettetik velük az olvasást. Ezekből is tanulhatnak empátiát, toleranciát, és elfogadást és azt, hogy kérhetnének segítséget bizonyos helyzetekben. Amikor én voltam általános iskolás pár éve akkor is ez volt a véleményem, hogy inkább ezeket olvasnám szívesen a kötelezők helyett, és az osztálytársaim akiknek kölcsön adtam őket is így voltak vele.
"szerintem ugyanebben a korosztályban 30 évvel ezelőtt sem hiszem, hogy jobban értették volna az akkori gyerekek"
Miért pont 30 évvel ezelőtt? :) Jókai korában sem. :) Eleve nem is gyerekeknek írta. Szegény forog a sírjában, amikor azt látja, hogy gyerekekre tukmálják rá a regényét...
"Én amúgy minden feladott kötelező olvasmányt elolvastam, kivéve az Egri csillagokat, na, azt lehetne inkább filmen nézni."
Én sokat nem olvastam el, de speciel az Egri csillagokat igen, és még tetszett is. ;-)
"sokszor azért ütköznek a gyerekek nehézségekbe, mert nem megfelelően vannak ütemezve bizonyos olvasmányok. ... Én amúgy ... Virágot Algernonnak című regényeket felvenném a listára."
Hát, nekem az csak egyetemen volt kötelező - de jó is volt ez így!...
"azért lecserélni nem cserélném le őket, de tény, hogy vegyesebbé tennem azért a tantervet"
Akkor mégiscsak lecserélnél ezt-azt... :) Vagy még többet kötelezővé tennél?
"Viszont lehetnének néha könyvajánlók, akár kisötösért is, ilyenkor ajánlhatnának egymásnak könyveket a diákok, hátha valakinek megtetszik valami. Én ha tanár lennék, minden osztályomnál lehetővé tenném ezt az opciót, hogy aki szeretne 5-10 percben adjon elő kiselőadást egy választott könyvről, ami nem kötelező olvasmány."
Ilyen simán van. Ha nem elég gyakran, az amiatt lehet, hogy túl sok a tananyag...
"nem nagyon gyakorolják az előadói készséget a diákok"
Dehogynem. Már minden tantárgyból folyton prezentációkat kell készíteni... Plusz youtube-videókat meg hasonlókat készítenek hol a tananyag részeként, hol a szabadidejükben, amikben ők maguk a főszereplők. Miután úgy nőttek bele az iskolás korba, hogy folyamatosan fényképezték meg videózták őket - nem úgy, mint a korábbi generációkat.
"Szóval szerintem ma már édesmindegy, hogy Jókait vagy Rowlingot unja a gyerek, mert a képernyők nevelte generációk számára maga a könyv értéktelen és befogadhatatlan."
Egyetértek. Van néhány 13-14 éves a családban. Üzenem azoknak, akik azzal kampányolnak, hogy legyen a Harry Potter, Laura meg mittomén ki a kötelező, mert azt mindenki szereti és legalább elolvassák: A legtöbb mai 12-15 éves a Harry Pottert sem olvasta (mondjuk az én generációm, akik 30 évesek vagyunk, mi még igen). Látta filmen, oszt kész. Nem olvassák el, mert túl hosszú. Tisztelet a kivételnek, ez a korosztály ma már nem tud fél órára sem ugyanarra a dologra összpontosítani. Már úgy nőtt fel, hogy mindig éri valami inger. Az olvasás viszont egy lassú dolog. És ezen az sem változtat, ha valaki bestsellert olvas.
22: Persze, Jókai felnőtteknek írt. Én a kőszívűt épp ezért adnám 11-12. osztály környékén, ha a listán kell lennie, de semmiképpen nem általános iskolában. De pont azért ajánlanám belőle is a filmet, mert filmen legalábbis megismerik a történetet, és sokkal értelmezhetőbb.
23: Hát értelemszerűen mindenkinek más az ízlése :D :D
24: "Akkor mégiscsak lecserélnél ezt-azt... :) Vagy még többet kötelezővé tennél?" - a kérdező kérdésére válaszoltam, ami az is volt, hogy milyen könyveket tennék kötelezővé, ezt meg aszerint válaszoltam meg, hogy számomra mi okozott katarzist. Nyilván nem a mennyiséget növelném, de a többséget megtartanám. De ha a kommentemből nem kiragadsz részeket, hanem egyben értelmezed, akkor olvashatod, hogy én a filmművészet bevonását támogatnám. Lehetne olvasás helyett filmnnézés és megbeszélés bizonyos kötelezők helyett, amiket amúgy sem tudnak értelmezni a legtöbben, vagy a hosszúságuk miatt megriadnak tőlük sokan, például: a Kőszívű, Egri csillagok - mert azért kb. bárhol bárki feltesz olyan kérdést, hogy mit húzna le a listáról, az Egri csillagokat mindig sokan elmondják, és a Kőszívűt is - helyükre pedig kerülhetne más, például egy kortárs mű, viszont így ezek a regények sem maradnának ki teljesen a tananyagból, és egyúttal megismernének régi színészeket, régi korok ábrázolását is látnák, így ha olvasnak legközelebb hasonló korban játszódó történetet, jobban tudják elképzelni majd. Nyilván ehhez is egy tantervmódosítás kellene.
""nem nagyon gyakorolják az előadói készséget a diákok"
Dehogynem. Már minden tantárgyból folyton prezentációkat kell készíteni... Plusz youtube-videókat meg hasonlókat készítenek hol a tananyag részeként, hol a szabadidejükben, amikben ők maguk a főszereplők. Miután úgy nőttek bele az iskolás korba, hogy folyamatosan fényképezték meg videózták őket - nem úgy, mint a korábbi generációkat." - Én pár éve érettségiztem, és egyszer médiaismeretre kellett videót csinálni, talán kétszer (ezt a tárgyat egy évig kellett tanulnom), az is választható volt más feladat mellett, egyébként az én 12 évem alatt alig volt pár prezentációm is. Szerintem az iskola-tanár válogatja, hogy hol mit preferálnak, biztos nem mindenhol van ennek ilyen állandó jellege, ahogy nálam sem volt.
"minden évfolyamban legyenek már kortárs művek is"
Mit nevezel kortársnak? Az elmúlt hány évben született műveket?
Amúgy csak most nézem, hogy a kérdező milyen kötelezőket akar inkább: férfi átoperáltatja magát "nővé", lányt megcsókol a saját nagyapja, meg valami öngyilkosos cucc.
Na ilyeneket pont nem tennék kötelezővé SOHA.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!