Mit csináljak ha nem jön az ihlet az íráshoz?
"de akkor lehet, hogy nem lesz olyan ,,minőségi", mint lehetne"
Gondolom eléggé kezdő vagy írás terén (ez nem baj, ne értsd félre).
Ahogy Hemmingway is mondta, az első kézirat mindig sz-r. Mire végleges lesz a regény/novella, legalább 30x át fogod még azt írni, minden mondatot ki fogsz belezni. Nem szabad abba a hitbe ringatnod magad, hogy meg kell várd az ihletet, hogy jó "mondataid" legyenek, mert ez nem így működik. Ugyanis minél inkább erre kondícionálod magad, annál inkább a bukás felé menetelsz, ugyanis ez a mentalitás vezet oda, hogy aztán nem szívesen írsz át dolgokat (legyen az átírás bármilyen szükséges is), mert neked tetszik az az adott mondat/bekezdés/jelenet/fejezet.
Az átírásoknál van, hogy az ember komplett fejezeteket kihúz, akkor is, ha amúgy tök jól sikerült, csak nem illik bele a történetívbe, vagy inkoherenssé teszi a cselekmény összességét. Nem is beszélve arról, hogy ha nem csak a fióknak írsz, akkor majd a szerkesztő is még jó sokat ki fog húzgálni, meg sok számodra kedves résznél átírást kér majd.
Ha hobbiból irkálsz, mikor olyan kedved van, és ezt csak szabadidős tevékenységnek vagy terápiás írásnak tekinted, akkor ne erőltesd, ha nincs kedved. Viszont ha bármi célod van az írással, szeretnél fejlődni és olvasótábort szerezni, akkor mindenképp ajánlom, hogy erőltesd. Ne hagyd, hogy kifogjon rajtad a hangulatod. Azért is ülj le, és csináld. Ha úgy érzed, bénák a mondataid, ne foglalkozz vele! Csak írj, írj, írj. Sokszor az ilyen helyzetekben meglepően könnyen lehet utólag javítani, ha egy átírási fázisnál tényleg azt érzed, hogy nem oké (bár lehet, hogy az érzéseid csalnak, és teljesen jó lesz a szöveg annak ellenére, hogy kedved nem volt írni).
Tippek, amikkel rá lehet hangolódni írásra, a teljesség igénye nélkül: olvasás; zenehallgatás (az írandó jelenet hangulatához szerinted passzoló zene majdnem mindenkinek segít, aki szereti a zenét); esetlegesen a történethez inspirációs képek nézegetése, mondjuk Pinteresten.
Nálam komoly elakadás max az szokott lenni, ha nem látom a fejemben a következő jelenetet, amit meg kéne írnom, és nem tudok ráhangolódni a karakteremre. Nekem ehhez az esetek nagy részében szoktak segíteni a fentebb felsoroltak, plusz (nekem) segít, ha ilyenkor elmegyek edzeni vagy túrázok egyet az erdőben (lehetőleg egyedül, mert ha beszélgetek közben valakivel, akkor addig se a történeten gondolkozok ugyebár).
Ha ezek sem segítenek, akkor 3-5 napra teljesen félreteszem az írást. Utána pedig kedvtől függetlenül ismét erőltetem, és szinte mindig sikerül.
Szerintem ne add fel, mert annak szokott az lenni az eredménye, hogy valakinek a fiókjában van 10+ megkezdett kézirat, és sose fejez be semmit. Az írás ugyanúgy komoly munkát igényel, mint bármi más, és a munka része ott kezdődik, mikor kedved az épp nincs.
Egyébként ez aránylag off, de én pl grafikusnak tanultam annak idején, rengetegszer kellett úgy kreatív munkákat csinálnom, hogy semmi kedvem nem volt, és "belénk verték", hogy márpedig ez van, akkor is csinálni kell. Nekem ezért az írásnál ez már nem volt kérdés, és ezért sokkal könnyebben meg is találtam a gyógyírt erre, mint sok más írótársam, akiknek előtte nem volt kreatív jellegű munkája/tanulmánya. Ez a "tudás" viszont utólag abszolút pótolható, csak önfegyelem kérdése.
Sok sikert és kitartást!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!