Miért szereti szinte mindenki a Harry Potter könyvsorozatot?
„az addig kategóriaként szinte nem is létező ifjúsági irodalmat”
Jézus, gyere le :D Sokkal kevésbé lenne irritáló ez a sorozat, ha a rajongói nem hinnék azt, hogy a nap is JKR hátsó feléből süt.
11, Rajongó nem vagyok, szakmabeli azonban igen. ;)
Nem azt mondtam, hogy nem voltak fiataloknak írt könyvek korábban itthon, hanem hogy kategóriaként definiálta újra és hozta be a köztudatba. Nem ugyanaz.
Én annak idején a Harry Potter miatt tanultam meg folyékonyan olvasni. Első osztályban majdnem megbuktam, mert alig tudtam olvasni.
Aztán nyáron kaptam meg az első kötetet.
A testvérem felolvasta az első fejezetet, nagyon tetszett, de nem volt hajlandó folytatni.
Akkor még nem volt belőle film,még az első film is csak előkészületben volt. (anyám de öreg vagyok...!)
Szóval el kellett olvasnom, mert érdekelt.
Amikor elolvastam az összes már megjelent könyvet (akkor még csak 3 volt) újra olvastam mindet.
A 3 kötetet több mint 20x olvastam.
Ma, felnőttként nem tartom olyan zseniálisnak, de tény, hogy diszlexiával több diplomát szereztem, ezt részében J.K.Rowlingnak köszönhetem.
Biztos a szüleim is tettwk volna érte, de jobb így, mintha fejlesztő foglalkozásokra hurcoltak volna. Ezt élveztem.
Egyébként a kérdésre válaszolva:
Minden HP könyv egy detektívregény, keresnek egy választ, csak varázsló világban. Azt mindenki szereti.
De ami a legfontosabb: nem babusgatja az olvasót.
A legtöbb tiniregénynek nincs súlya, nincs valódi veszély, a fordulatok kiszamíthatóak gyerek fejjel is.
Itt a főszereplő kapásból árva, szenved a rokonoknál, és az életére törnek, szereplők halnak meg.
Komolyan veszi az olvasót, a cselekedetek következménnyel járnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!