Szerintetek mitől olyan jó a Harry Potter könyvsorozat? Miben rejlik a sikere?
Szerintem ez több elemből áll össze.
Kezdeném azzal, hogy nem gagyi. Most lehet forgatod a szemedet, hogy persze, de összességében a maga kategóriáján belül egy jól megírt sorozat. A Percy Jackson szerintem pl. gyengébb, és akkor nem beszéltünk még sok más, egymást másoló bugyuta middle grade/YA könyvről. Nem azt mondom, mint sok elvakult fan, hogy a legeslegjobb valami a világon. Nem az. Vannak hibái. De a szóhasználata gyerekkönyvhöz képest igényes, nem lebutított a próza. Sok a szerethető karakter, még ha nem is a legösszetettebb mind. Izgalmas.
Az is fontos, hogy egy ennyire népszerű franchise mindenképp olyannak kell hogy legyen, aminek az alapja nem túl komplikált egy gyereknek, de egy felnőttet is tud szórakoztatni. Ha megnézel pár nagy univerzumot (Marvel, Pokémon, Star Wars, stb.), láthatod, hogy a fogyasztó interakciója vele lehet nagyon felszínes és egyszerű is, de van elég tartalom, elég "anyag" benne, hogy tartósan és mélyen is lehessen foglalkozni vele.
Aztán az is jó pont, hogy lassan von be. Az első 2 könyv egyszerű. Kisgyerekek, nem zúdít rád túl sokat. Sok remek fantasy könyv van, amit NEM ajánlanék bárki első fantasy olvasmányának, mert valamennyire ismerni kell a műfajt, hogy élvezni tudd. A Harry Potter nagyon "kezdő-barát". Ha soha nem olvastál hasonlót, akkor is tudod követni. Sok különböző mitológiából merít, de feldolgozhatóan adagol. Ahogy haladsz, nyiván egyre bonyolultabb lesz, de erre van 7 könyve.
Összességében jól egyensúlyoz. Nem butuska, de nem atomfizika. Vannak benne sötét dolgok, de nem nyomasztó.
Ami pedig szintén fontos; jókor volt jó helyen. Szerintem mikor elkezdett megjelenni, akkor pont volt egy "lyuk" a piacon, amit pontosan betöltött.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!