Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Hogyan tervezzek meg egy könyvet?

LeonScottKennedy kérdése:

Hogyan tervezzek meg egy könyvet?

Figyelt kérdés
Rég óta akarok írni egy könyvet, most épp rengeteg ihletem és ötletem van egy beteg pszichológiai krimi-thrillerhez. Van Campfire Pro-m, úgy tervezem, hogy abban írom meg a vázlatot, valahogy úgy, hogy fejezetekre osztom az idővonalat, és mindegyik fejezetnek vázlatosan leírom a tartalmát jelenetekre bontva. Ez egy jó módszer? Megköszönném olyantól a választ, aki már írt komolyan könyvet, és tudna adni tanácsot az előkészületek szempontjából.
2021. márc. 3. 18:51
 1/4 anonim ***** válasza:

Könyvírásra nem csak egy módszer van. Próbálj azzal dolgozni, ami neked beválik. Ha te így tudsz írni, akkor csináld így.

Nekem egy fejezetnél megvan a kezdő és végpont. Utána eltervezem az eddig zajló eseményeket, de néha írás közben jövök rá, hogy ez így hosszabb lenne, mint szeretném vagy nem működik annyira jól, amit korábban elterveztem.

2021. márc. 3. 19:02
 2/4 anonim ***** válasza:

Én még nem írtam könyvet, de szintén tervezek.

Hasonlóan gondolkodtam rajta mint ahogy leírtad, szerintem is mindenképpen egy vázlattal kezd, egy jó könyv alapja az alapos tervezés.

Annyival kiegészíteném, ha fejezetekre bontod, akkor a helyszínek leírásával kezd el, majd a helyszínt kapcsold össze az adott fejezet szereplőivel, ezt követően cselekményleírás közben pedig a helyszín-cselekmény összekapcsolása, azzal hogy összegzed a fejezeteket közben új ötletek is születhetnek.

Ha pedig kész vagy, akkor lényegében csak a részletekre kell odafigyelned, krimi esetében egy-egy tárgy, szereplő/mellékszereplő, állat, ami utalhat a gyilkosságra, esetleg amiből következhet egy könyv végi fordulat, nagyon fontos hogy a megfelelő helyen legyenek elhelyezve a történetben ezek a dolgok. A részletek kidolgozása amit még tudok mondani, egy-egy szereplő mozdulata, az adott hely hangulatának leírása rengeteget dobhat az olvasási élményen.

Szóval szerintem igen, ez így jó módszer.

2021. márc. 3. 19:07
 3/4 A kérdező kommentje:

"A részletek kidolgozása amit még tudok mondani, egy-egy szereplő mozdulata, az adott hely hangulatának leírása rengeteget dobhat az olvasási élményen."

Igen, ezzel én is így vagyok. Egy nyomasztó atmoszférát próbálok teremteni, nálam annyira nem lesznek fontosak az apró dolgok, mint egy tárgy, utalás, vagy olyasmi, mivel mint írtam, ez nem egy klasszikus krimi lesz, inkább a pszichológiára próbálok rámenni, amolyan Hannibal-osan, az apró részletek helyett a darkos hangulatra megyek rá, a karakterek érzésvilágára, rezdüléseire, stb.

Köszönöm az eddigi válaszokat.

2021. márc. 3. 20:01
 4/4 anonim ***** válasza:

Amit tervezel, abból millió számra vannak profik és ócska hulladékok is.

Ki olvasná el a te triller-edet?

2021. márc. 14. 19:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!