Hogyan tervezzem meg hatékonyan a regényem cselekményét?
Szia! :)
Bár én nem könyvet írtam, csak egy párfejezetes fanficet, nekem is voltak kitalált szereplők, több szálon futott a történet, és fordulatok is voltak benne. Úgy kezdtem neki, hogy úgysem fogják olvasni, tehát csak vaktában megírtam egy fejezetet, de mivel lett érdeklődés, folytattam. Eleinte csak írtam, ami eszembe jutott, aztán rájöttem, hogy ennek így nem lesz jó vége. Félretettem az egészet, fogtam egy üres lapot, és a tetejére odaírtam mindent, ami eddig történt. Mindent, aprólékosan, melyik szereplő mit, hogyan csinált, majd az aljára, hogy hova szeretnék eljutni. Utána végiggondoltam, melyik szereplőnek mi a célja, és aszerint, én hogy ismerem őket, hogy szeretnék elérni. Mindegyiküket figyelembe vettem, és hosszú, firkálgatós vázlatot írtam, amivel kitöltöttem az egész lapot. Utána pedig pontokba szedve, szétosztottam a cselekményt, melyik fejezetbe mit tegyek.
Nyilván egy könyvél ez nehezebb és bonyolultabb, hiszen a történetem csak 21 fejezetes volt, fejezetenként olyan 4000-5000 szó, tehát valóban elég rövidke. De logikai szempontból minden kijött, és visszajelzésekből úgy jött le, hogy érthető is volt az egész.
Remélem, valamennyit azért segítettem. :)
Sok sikert a könyvedhez, és kitartást a nehezebb időszakokra!
Hópehely-módszert javasolják néha erre a problémára, csak ne akard később a már megírt kisebb részleteket mindenáron felhasználni. (Kisülhet, hogy nem illenek a sztoriba.) Amit az első mondott, az is egy lehetőség, részletes vázlat a történetről szálakra, szereplőkre lebontva.
Segíthet még, ha a főszereplőre és az ő történetére koncentrálsz, és a többit ennek mentén próbálod kidolgozni. Honnan indult, hová tart. (Ugyanígy, ha több szél, több főszereplő, mindig csak az egyikre koncentrálsz. Kidolgozod, jöhet a következő.) Ha magadtól összezavarodsz, hasznát veheted a színes cetliknek, rendezgetheted ide-oda, amíg nem lesz kerek az egész. Plusz megkérhetsz valakit, hogy segítsen átlátni a helyzetet, ketten jobban megy. (Nekem annak idején ez segített.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!