Ezek közül melyik lenne jó kötelező olvasmánynak?
HP, Lotr, SW, talan Vaják is...
Stephen king legtöbbször jeles nőgyűlöletből, Tűz és jég dala pedig tele van f@$zokkal és pin@kkal...
Az a baj a kötelezőkkel, hogy nincs egy általános megfogalmazása annak, hogy mi az és mi nem. Azt szokták mondani, hogy az idő dönti el, hogy mi marad a nemzeti kánon része, és mi nem. Ezek közül is azt kell tanítani amelyekben vannak a háttérben gondolatok, vagy valamiért nehéz megérteni őket. Mert ezeket, amiket felsoroltál nem kell tanítani, elvégre elolvasod és érted, ahhoz meg még aránylag újak, hogy az általános műveltségnek mondhassuk őket. Valaki szereti a trónok harcát, valaki nem. Ha meg valaki nem szereti, akkor mégis minek eröltessük ezt a társadalomra. Ám, eme gondolatmenetből kifolyólag, ez igaz a kötelezőkre is. Csak, hogy ott olyab motívumok, történeti elemek is fel lelhetőek, hogy azokból az ember tanulni tud, és elgondolkozik ezeken. Pl Nemecsek önfeláldozása amikor beugrott a hideg vízbe. Késöbb a srácok rájönnek, hogy semmi nem ér annyit, hogy elveszítsék legjobb barátjukat. Gyakorlatilag felnőnek. Mert a pál utcai fiúk egy felnővés történet. De ha ezt nem tanítják, nem lenne kötelező, kevesebb lenne az életed. Ne érts félre, én sem értem, hogy mi a büdös ló p*csának kell pl az átváltozást elolvasni, de azon művek amik bekerültek, nem véletlen vannak ott. Én nem a cserélném ezeket, hanem frissíteném. Továbbra is tanítanám az átváltozást, de mostmár elolvasás nélkül, hogy a tanár elmondja a storyt.
A te ajánlataiddal az a baj, hogy ezek még nem Irodalmi szuperművek. Marha jó a Trónok harca, és most olvasom a Vaják első kötetét is (És amúgy egyik legjobb amit valaha olvastam), de ezek inkább felkapottak, mint irodalmi nagyágyúk. Az iskolának pedig nem a felkapott dolgok tanítása a feladata, hanem a tudás átadása, amit magadtól nem feltétlen szereznél vagy szerezhetnél meg. Szóval ezek közül egyiket sem tenném kötelezővé. Horrort még annyira sem, elvégre még gimnaziumban sem szereti mindenki. Lehet esetleg egy 30-40 évvel késöbb, ha kiálták az idő próbáját, bekerülhetnek majd a tantervekbe, de még ezeknek nincs itt az ideje.
3 pontosan leírtad a bajt a kötelezőkkel... nekem pl a candide avagy az optimizmus volt a leginkább ilyen, hogy elolvastam... nem értettem... a tanárom pedig belém akarta verni az álláspontját... gyűlöltem az egészet...
Majd elolvastam 20evvel később, és az egyik kedvenc irodalmi művem lett...
Hiába akarták "megtanítani" miről szól... egy 15-16éves gyerek egyszerűen nem élt annyit, hogy felfogja. Inkább az olvasást szerettetnék meg velük, ehhez tökéletes lenne a divatos kortárs irodalom... de sajnos a többséget csak eltávolítják a könyvek világától a klasszikusokkal.
Van olyan 54 éves munkatársam, aki mikor meglát könyvvel a kezemben, mindig elmondja, hogy örül, hogy már nem "kötelező" és hogy 17 évesen olvasott utoljára...
A tűz és jég dala cseszett hosszú, s mire megjegyzel egy szereplőt, meg is halt...
A Harry Potter dettó hosszú. Az meg nem jó. Vagy kb 2 évig csak egy "világgal" foglalkozzanak a gyerekek?
A Gyűrűk Urával az a baj, hogy Tolkien alapvetően nyelvész volt, nem író. Jól fel van építve, ki van dolgozva az általa megalkotott világ, de elég nehéz haladni a sztorival. Hogy tényleg értsd hogy mi miért van, akkor el kell olvasni A szilmarilokat is, ott meg mindenkibek van vagy 5 neve... (Ha meg még A Hobbitot is idevennénk, akkor ez is túl hosszú lenne.)
Star Wars könyv annyi van, hogy Dunát lehetne velük rekeszteni. S nem úgy működnek, hogy egyet elolvasol, s kész. Összetett a SW világa, s a történetek széles időintervallumon mozognak.
A Vaják is hosszú.
Marad Stephen King valamelyik műve, mert bár vannak bennük utalások, de nem építenek egymásra. Egy világban játszódnak a történetek, de külön-külön is lehet velük foglalkozni.
Amúgy hiányolok innen valamit. Konkrétan Howard Phillips Lovecraft nevét. King-hez hasonlóan az ő művei is leginkább csak utalgatnak egymásra, csak néha van fontos összefüggés, viszont van egy nagy előnye annak, ha háziolvasmányok közé kerülne pár műve: leginkább novellákat írt.
Szóval nem únja el a diák az életét mire kiolvas valamit, hanem fél óra alatt elolvas egy novellát, aminek van egy kerek kis története, s mikor újra leül olvasni, már új sztorit kezd. Mostanság meg erre lenne szükség: egy kis pörgésre.
Amúgy szerintem úgy lennének jók a kötelezők, ha tudnának a diákok választani pár könyvet egy megadott listáról valami téma, vagy műfaj szerint. (Persze elég nagy listáról) Pl egy olyan könyvet, amiben van szerelem, stb.
Nekem pont Az átváltozás volt az egyetlen olyan kötelező, amit szerettem, bárt azt se úgy ahogy kellet volna. Szegény magyartanárnő ott magyarázta, hogy szegény srác csak addig volt fontos a családjának, míg haszon volt benne, mikor nem tudott dolgozni, már senkinek se kellett, stb. Én meg jól elvoltam a szó szerinti történettel, mert alakváltással meg lehet venni kilóra. :D
"Horrort még annyira sem, elvégre még gimnaziumban sem szereti mindenki."
Én meg a Fanni hagyományainál haltam el, a szerelmes kis bánkódásai miatt... Ráadásul volt egypár hülyesége, amivel még az agyamat is felb@$zta... A horrornak is ugyanannyi létjogosultsága van, mint a szerelmes hülyeségeknek.
Szerintem úgy lennének jók a kötelezők, hogy ne az legyen, hogy "Fiam most ezt elolvasod, ha tetszik, ha nem", hanem legyen választék, ha csak minimális is, de legyen.
Én nem Magyarországon élek, s mi érettségin elég sok irodalmi műből választhatunk, így a tanárnőnk is arra hajtott, hogy olvassunk el egy realista regényt, egy kétszintes drámát, stb. (Bár a drámáknál inkább arra törekedett, hogy színházban tudjuk megnézni.) Pl én nem olvastam az Édes Annát, hanem csak a Pacsirtát. Mindkettő benne van az érettségi követelményben, de elég csak az egyiket tudni érettségire.
Kellene egy lista (akár online), amiből lehet választani. De nem csak összecsapva legyen, hanem szépen leírva, hogy:
- Szerző
- Cím
- Mikor írodott
- Mikor játszódik a cselekmény (A kőszívű ember fiait én 5.-6.-ban el kellett olvassam, de mivel akkor nem volt internetünk, gőzöm se volt, hogy mi folyik benne. Ráadásul az akkori szegényes történeklem tudásommal az 1600-as évekre gondoltam, pedig az még középkor. :D Csak annyi jött le belőre hogy nagyon régen játszódik.)
- Romantikus regény, történelmi tárgyű akármi, realista kutyaf@$za, stb... (Szóval az irodalmi besorolása, meg a haslók)
- Ajálnó, kedvcsináló, vagy valami olyasmi, ami a könyvek hátsó borítóján szokott lenni (ilyesmire gondolok legalább: [link] )
Hogy szegény gyerek, ha már úgyis el kell olvasson valami történelmi vagy egyéb agymenést, akkor legalább tudjon választani. Mert ha nem szereti az adott témát, műfajt, akármit, akkor neki úgyis "rossz" lesz, de legalább ki tudja választani a kevésbé rosszat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!