Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Miért tudott a Harry Potter...

Miért tudott a Harry Potter univerzumban Sirius pálca nélkül animágiát használni?

Figyelt kérdés

Tudom, nem a legaktuálisabb a téma, de erről vitatkozunk egy barátnőmmel már nem is tudom mióta, ezért kérem a segítségeteket. Alapul csak az alap _KÖNYV_sorozatot, és Rowling akkori nyilatkozatait vesszük (aki régi rajongó, szerintem megérti ezt).

Ha elfogadjuk (az alábbi idézetek) segítségével, hogy a HP univerzumban (a régiben) nem lehetett pálca nélkül varázsolni, akkor Sirius mikor az azkabanban volt, hogy alakult át kutyává?

"He was over the threshold as James came sprinting into the hall. It was easy, too easy, he had not even picked up his wand ... ‘Lily, take Harry and go! It’s him! Go! Run! I’ll hold him off –’ Hold him off, without a wand in his hand! ... He laughed before casting the curse ..."

"Dumbledore wandless, Dumbledore alone! Well done, Draco, well done!"

Ez utóbbi a hatodik részben van, fent a toronyban Dumbledore-ról mondja egy halálfaló. Oké, hogy akkor Dumbledore pont teljesen ki volt merülve, de ezt ő nem tudhatta. Csak meglátta, hogy nincs nála a pálca, és örült is.

Maga Rowling így nyilatkozott:

"You can do unfocused and uncontrolled magic without a wand (for instance when Harry blows up Aunt Marge) but to do really good spells, yes, you need a wand."

"Pettigrew had dived for Lupin’s dropped wand. Ron, unsteady on his bandaged leg, fell. There was a bang, a burst of light — and Ron lay motionless on the ground. Another bang — Crookshanks flew into the air and back to the earth in a heap. “Expelliarmus.” Harry yelled, pointing his own wand at Pettigrew; Lupin’s wand flew high into the air and out of sight. “Stay where you are!” Harry shouted, running forward. Too late. Pettigrew had transformed. Harry saw his bald tail whip through the manacle on Ron’s outstretched arm and heard a scurrying through the grass."

Ez pedig akkor történt, mikor Pettigrew szeretett volna átalakulni.

Szóval, ha elfogadjuk a tényt, hogy itt bizony a varázslathoz pálca kell, akkor miért tudott Sirius bezárva az Azkabanba átalakulni? Hiba lenne, vagy valaki meg tudja védeni szeretett kis történetem szeplőtlenségét?

Főleg, ha még azt is figyelembe vesszük, hogy maga Rowling mondta, hogy igazán komplex varázslathoz bizony kell varázspálca... ahogy ő írt arról is, hogy mennyire bonyolult varázslat az animágia.

(Bocsánat az angol idézetekért, csak gondoltam, hogy félrefordításra ne lehessen fogni, inkább így hozom az őket.)

2020. máj. 6. 14:36
1 2 3 4 5
 31/42 A kérdező kommentje:
#29 Azért általában kerülnek olyan anyagok azokba a főzetekbe, amiket nem adnak oda átlagos mugliknak (amik már önmagában varázserővel rendelkeznek). Nem olvastam még olyan bájitalról, amibe olyan hozzávalók kerülnének csak, amiket egy egyszeri teszkós bevásárlás alkalmával be lehet szerezni.
2020. máj. 16. 00:55
 32/42 anonim ***** válasza:
100%

"De például ha a világ egyik legjobb boxolójával állok szemben (=Dumbledore), akin éppen nincs boxkesztyű (=varázspálca), még ugyanúgy be leszek szarva tőle, mintha lenne"

Ez egy teljesen fals analógia, hisz a kesztyű semmilyen téren nem erősíti vagy teszi hatékonyabbá a boxoló ütéseit, de még csak célozni sem segít.

Akkor már ahhoz lehetne hasonlítani, mintha megvakulna a boxoló. Az ütőereje ugyanúgy negvan csak épp nem tudja többé hatékonyqn fókuszálni azt.

2020. máj. 16. 00:57
 33/42 A kérdező kommentje:
#29 Bocsánat, tényleg késő van... úgy értem, hogy szerintem a bájitalok nem azért varázserejűek, mert a készítőik azok, hanem azért, mert az alapanyagaik. Tehát hiába öntene össze épp Ron Weasley a konyhámban kakaót és tejet, abból nem lenne hirtelen varázserejű főzet. Azt a verziót, hogy valaki egy mugli kezébe nyom egy csomó varázserejű hozzávalót, egy bájitalkönyvet és egy nagy üstöt, hogy "na, próbáld ki", meg nem tudom elképzelni...
2020. máj. 16. 00:58
 34/42 A kérdező kommentje:

#32 Nekem a megvakulós sem tetszik, mert ez igaz a mágusokra is. Ha megvakulnak, akkor ők sem tudnak úgy fókuszálni. (Akár pálcával, akár anélkül varázsolnak is.)

De igazad van az én hasonlatomat illetően is.

Jelenleg nem jut eszembe olyan hasonlat, amiben az eszköz szerepének elhagyhatóságát tudnám kifejezni.

Egyelőre továbbra is úgy gondolom, hogy félniük kellett volna Dumbledore-tól, még ha csak az első pillanatokban is, nem óbégatni, hogy "éljen, nincs nála pálca".

Mármint én Rowling régebbi kijelentését érzem igaznak. Érzelmi kirobbanások által (mint gyerekkorban, meg a Marge nénis esetnél például) lehet mágiát használni varázspálca nélkül is, de varázsigéket nem. (Volt például egy olyan is, amikor Dumbledore keze már sérült volt, és ahelyett, hogy pálca nélküli varázslattal nyitotta volna ki a palackot, elővette a pálcáját és azt használta. Elvileg ehhez azért annyira nem kellene koncentrálni szerintem. Vagy ha ez nagy koncentrációt igényel, akkor mégis mi az, amihez nem kell pálca? Annyi olyan rész van, ahol le van írva, hogy tényleg nagy varázslók a pálcájukért nyúlnak, amikor simán megspórolható lenne mindez. Csak egy példa: "Olyan villámgyorsan húzta elő a pálcáját, hogy Harry szinte nem is látta a mozdulatot. Egy apró legyintésére a kanapé előresiklott a három Dursley háta mögül, kiütötte a lábukat, így azok mindhárman egy kupacban a párnákra bucskáztak. Az újabb pálcamozdulatra a kanapé visszacsúszott eredeti helyére.– Így mégiscsak kényelmesebb – kedélyeskedett Dumbledore, és visszadugta a zsebébe varázspálcáját." - Nekem ez sem tűnik olyan nagy műveletnek, ami miatt Dumbledore-nak egy mugli házban kellene mutogatni az aszott kezét és a varázspálcáját.)

2020. máj. 16. 01:12
 35/42 anonim ***** válasza:
47%
Ez már csak értelmetlen kötekedés. Egyértelmű, hogy pálcával sokkal ügyesebb a legjobb varázsló is, azaz magától értetődik, hogy miért örül valaki ha nincs az ellenfelénél pálca.
2020. máj. 16. 01:21
 36/42 A kérdező kommentje:
Miért kötekedés, ha nem egyezik a véleményem, amit rengeteg érvvel alátámasztottam, azzal szemben, hogy "szerintem lehet, mert én úgy gondolom"? Legyél kedves idézz egy részt (az első könyvön kívül, hogy kizárhassuk a hibázásnak a lehetőségét), ahol le van írva, hogy valaki pálca nélkül varázsol. Mert így én is mondhatom, hogy "ez csak értelmetlen kötekedés". Kicsit olyan érzésem lesz ettől, mintha nem is olvastad volna a könyveket... (Újabb béna hasonlat, talán így már érthető lesz: nyilván örülök, ha a kardvívó ellenfelemnél nem kard (=varázspálca), hanem egy kis tőr (=pálca nélküli mágia) van, de attól még óvatos vagyok vele szemben, és fogom, és rászegezem a kardomat, nem úgy teszek, mintha veszélytelen lenne...
2020. máj. 16. 01:27
 37/42 anonim ***** válasza:
47%

Palca nelkul varazsolni:

Az utolso konyvben Voildemort minden eszkoz nelkul repult, es nem hasznalhatta a palcajat a repuleshez, mert azt a Harry megolesere probalta hasznalni, es igen, mondhatod azt, hogy elotte tett magara egy varqazslatot, de:

Akkor hogyhogy mindenki amult rajta? Illetve hogyan tudott pl iranyt valtoztatni vagy sebesseget stb ha a palcajat eppen mas varazslatokra hasznalta?

2020. máj. 18. 16:22
 38/42 anonim ***** válasza:
47%

In the book Harry Potter and the Order of the Phoenix, Harry casts the Lumos spell in the dark alley to get some light and find his wand. The spell was cast without the wand in his hand and yet the wand itself performed the Lumos spell which allowed him to know where the wand was.

Itt egy palca nelkuli varazslat :)

2020. máj. 18. 16:26
 39/42 A kérdező kommentje:

#37: Miért ne varázsolhatta volna el magát előtte, hogy képes legyen erre? Mivel nincs leírva, hogy mi történt, így nem lehet biztosan kijelenteni, hogy pálca nélkül varázsolt.

#38: Nálam a pálca nélküli varázslatban nem a varázspálca végén lobban fel a láng, de kinek mi...

2020. máj. 20. 18:34
 40/42 anonim ***** válasza:
Ezt nézd meg: [link]
2020. jún. 8. 09:07
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!