Miért tudott a Harry Potter univerzumban Sirius pálca nélkül animágiát használni?
Tudom, nem a legaktuálisabb a téma, de erről vitatkozunk egy barátnőmmel már nem is tudom mióta, ezért kérem a segítségeteket. Alapul csak az alap _KÖNYV_sorozatot, és Rowling akkori nyilatkozatait vesszük (aki régi rajongó, szerintem megérti ezt).
Ha elfogadjuk (az alábbi idézetek) segítségével, hogy a HP univerzumban (a régiben) nem lehetett pálca nélkül varázsolni, akkor Sirius mikor az azkabanban volt, hogy alakult át kutyává?
"He was over the threshold as James came sprinting into the hall. It was easy, too easy, he had not even picked up his wand ... ‘Lily, take Harry and go! It’s him! Go! Run! I’ll hold him off –’ Hold him off, without a wand in his hand! ... He laughed before casting the curse ..."
"Dumbledore wandless, Dumbledore alone! Well done, Draco, well done!"
Ez utóbbi a hatodik részben van, fent a toronyban Dumbledore-ról mondja egy halálfaló. Oké, hogy akkor Dumbledore pont teljesen ki volt merülve, de ezt ő nem tudhatta. Csak meglátta, hogy nincs nála a pálca, és örült is.
Maga Rowling így nyilatkozott:
"You can do unfocused and uncontrolled magic without a wand (for instance when Harry blows up Aunt Marge) but to do really good spells, yes, you need a wand."
"Pettigrew had dived for Lupin’s dropped wand. Ron, unsteady on his bandaged leg, fell. There was a bang, a burst of light — and Ron lay motionless on the ground. Another bang — Crookshanks flew into the air and back to the earth in a heap. “Expelliarmus.” Harry yelled, pointing his own wand at Pettigrew; Lupin’s wand flew high into the air and out of sight. “Stay where you are!” Harry shouted, running forward. Too late. Pettigrew had transformed. Harry saw his bald tail whip through the manacle on Ron’s outstretched arm and heard a scurrying through the grass."
Ez pedig akkor történt, mikor Pettigrew szeretett volna átalakulni.
Szóval, ha elfogadjuk a tényt, hogy itt bizony a varázslathoz pálca kell, akkor miért tudott Sirius bezárva az Azkabanba átalakulni? Hiba lenne, vagy valaki meg tudja védeni szeretett kis történetem szeplőtlenségét?
Főleg, ha még azt is figyelembe vesszük, hogy maga Rowling mondta, hogy igazán komplex varázslathoz bizony kell varázspálca... ahogy ő írt arról is, hogy mennyire bonyolult varázslat az animágia.
(Bocsánat az angol idézetekért, csak gondoltam, hogy félrefordításra ne lehessen fogni, inkább így hozom az őket.)
# 10
Kicsit úgy kell ezt elképzelni szerintem, mint a fegyvertartási engedélyt. Fegyvert kézbe fogni és lőni végsősoron bárki tud, de fegyvertartási engedélyt nem kaphatsz csak úgy. Akinek törvényesen fegyvere lehet, az azért egy listán a Belügyminisztériumban rajta van. Ha mindenkiről listát kellene vezetni aki lőni tud, vagy aki amúgy kaphatna engedélyt, akkor az a lista az összes magyar felnőtt állampolgárból állna, és nem lenne értelme.
De egyébként neked is igazad van, tényleg bárki megtanulhatja, mert a könyvben (Pettigrew-ékon kívül) van még egy olyan valaki aki animágus de a minisztérium nem tudott róla: Rita Vitrol, aki ugye valamilyen bogárrá változott és Hermione explicit mondja hogy megnézte a nyilvántartásban és nem volt benne.
15, szerintem nem. Tonksnak a vele született képessége más tészta. A filmek szerintem sokunkat tévútra vittek ezzel kapcsolatban. JKR is úgy nyilatkozott, hogy pálca nélkül csak fókuszálatlan varázslatokra képesek a varázslók, igazi varázsigékre nem. Tehát a gyerekkorban produkált dolgokat szerintem nem kellene az igazi varázsigés varázslatok közé sorolni.
A hoppanállásról én is úgy gondoltam, de aztán linkelték nekem ezt az idézetet: "Harry Hermionéhoz fordult, és a kérdés, amit fel akart tenni - hogy vajon Mrs. Cattermole pálcájának hiánya akadálya lehet-e annak, hogy férjével dehoppanáljon - a torkára fagyott." Ha nem kellene hozzá pálca, nem merült volna fel a a gondolat szerintem. (Tudom, Harry nem a legélesebb kés a fiókban sokak szerint, de csak tudja, hogy mi kell a hoppanálláshoz, és mi nem, hiszen részt vett az oktatáson.)
#16 a hatodik könyvben amikor már megszerezte Harry és Dumbledore a horcruxot és seprűvel tartottak visszafelé a kastélyba, Dumbledore a seprűn utazva varázspálca nélkül hatástalanította a kastély körüli védővarázslatot, hogy seprűvel tudjanak utazni a kastély birtokán belül is.
Én mindegyik könyvet olvastam de nem rémlik, hogy használtak volna pálcát a hoppanáláshoz.
Illetve a legilimentorok között sem használt mindenki pálcát.
Én nem szeretnék kötekedni, de (azt fogok, bocsi), az említett résznél nem látjuk Dumbledore-t, és nem tudjuk, hogy van-e pálca a kezében. A hoppanálásról én is azt gondoltam, hogy pálca nélkül intézhető, de nem gondolnám, hogy Harry hirtelen megzavarodott, és azért kezdett ilyeneken gondolkodni.
Tegyük fel, hogy nem kell, hogy az embernél legyen a pálcája... akkor hogy jutott eszébe az a gondolat, hogy vajon pálca nélkül is tudnak-e dehoppanálni a helyszínről?
"A witch or wizard ordinarily requires a wand in order to Apparate,[2] but like many other spells, it can be performed without one, but only by more skilled wizards or witches, such as Tom Marvolo Riddle, Dumbledore."
"The difference between Transfiguration and the Animagus transformation ability is that an Animagus can change into an animal whenever they want, without a wand or an incantation. Being an Animagus is an ability, and Transfiguring requires a spell."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!