Szerintetek nincs túl sok hiba a Star Wars Az Utolsó Jedik-ben?
Spoilerveszély!
Nem szeretném tagadni vagy titkolni a szándékomat; mindent amit most írok dühből, csalódottságból, hisztiző, fikázó szándékkal teszem. Sajnos ezt hozta ki belőlem az új SW.
Azt tudni kell rólam, hogy nagy SW rajongó vagyok, nem hinném, hogy még rajtam kívül sok ember van, aki ennyire elmerült volna a Star Wars univerzumában, mint én. Nos, ennél fogva is nagy csalódás volt nekem a film. De kezdjük az elejéről:
Pontokba szedem a konkrét, számomra nem tetsző mozzanatokat, részeket. Előre elnézést kérek, hosszú lesz a lista.
1. Közvetlen az elején: Poe egyedül kiiktatja a csillagromboló felszíni ágyúit. Egyedül! Az ágyúk több száz lövése közül egy sem találja el…
2. Luke a háta mögé hajítja a fénykardot, amit Rey átnyújt neki. Oké, értem, hogy már a Jedi Rendet nem akarja visszaállítani, és kiképezni újabb padawanokat, de ez azért mégis túlzás.
3. Snoke-ot megöli Kylo, de tulajdonképpen semmit sem tudunk a történetéről, azt sem tudjuk hogy micsoda, kicsoda. Következtetni az alapján lehetne, hogy amikor Kylo rátámadt, a sithekere jellemző villámokkal hatástalanította őt. Egyesek szerint Darth Plagueis reinkarnációja, ami valljuk be nem lehetetlen. Valószínűleg könyvekből, innen-onnan meg lehetne tudni róla többet, de véleményem szerint nem lehet szinte kötelezővé tenniük, hogy az egyszeri néző csak utánaolvasással tudjon meg egy szereplőről tudnivalókat. Valami információmorzsát azért lehetett volna csepegtetni a nézőkbe, már csak azért is, mert én így a halálát érdektelennek találtam. Ettől még persze lehet, hogy a következő részben lesz nagy szerepe?
4. Ez a “nem megyek vissza Luke Skywalker nélkül!!!” és “szükségünk van Luke Skywalkerre!!!”, nekem már kissé unalmassá és terhessé vált miután kétszer elmondta Rey, de sajnos nem csak ennyiszer hangzott el a filmben.
5. Azt a koncepciót, hogy bemutassák, Luke hogyan éli mindennapjait egy isten háta mögötti szigeten elfogadom, bár nem valami izgalmas. De az, hogy egy mittudoménmilyen lény tőgyeiből feji ki a zöld “tejet”, aztán meg megissza!? Na nekem ez már sok volt… Minek kellett ez ide?
6. Nekem az a rész is kicsit gagyira sikerült, amikor a szigeten lévő “jedi szentélyben” Rey elmondja Lukenak, hogy felébredt benne az Erő. Nem tudom megindokolni, hogy miért nem tetszett, de harmadik visszanézés után sem jött be. Egyszerűen meg lehetett volna csinálni olyan párbeszéddel, ami sokatmondó, tartalmas. Na az meg a bruttó időhúzás, amikor Luke azt mondja Reynek, hogy neki tanár kellene, de ő nem lehet az… Pfff…
7. Következő marhaság: Leia felébred az űrben, és mint egy angyal odarepül a hajóhoz. Nem tudom hány embernek tetszett ez a jelenet, de az biztos hogy számomra már-már visszataszító volt. :-(
8. Következő: A lila hajú Holdo admirális. Nekem az a karakter full nem volt eltalálva, de az nem kifejezés, hogy “eltatálva”. Tegye fel a kezét, aki szerint jó volt és odaillett!
9. Logikátlan: Ha Rose annyira ért a technológiához, mint a hídon senki más, akkor miért ott dolgozott, ahol? Ez ugye abból derül ki, hogy kb. fél perc alatt megfejtette, hogy hogyan tudták Kyloék fénysebesség mellett bemérni őket.
10. Engem kifejezettem idegesített C-3PO a korábbitól eltérő szinkronhagja. Bár én mindig is allergiás voltam arra (akár egy sorozatban is), ha egy szereplő hangját megváltoztatják.
11. Következő az a jelenet, amikor Poe felhívja Mazt. Miért nem tetszett? Leginkább azért, mert erőltetett volt, és szerintem ismételten nem odaillő, bugyuta párbeszéddel. És persze Maz kapásból tud mindent… Persze…
12. A film Rose-Finn szálának, ha jól belegondol az ember, nem volt értelme. Az egész abból áll, hogy elmennek a kódtörő-mesterért, de minden amit tesznek tulajdonképpen zsákutca. Amikor meg pont egy kódfejtő van a cellában amikor elfogják őket full mese, béna, átlátszó húzás. Mi értelme volt ennek a szálnak a filmben? Csak azért volt, hogy kitöltse az indokolatlanul hosszú 2,5 órás játékidőt?
13. Béna, idegesítő bennszülöttek Luke-nál.
14. Összességében kissé túlzásba vitték a poénkodást, olyan helyzetekben is elsütöttek egy-egy poént, ami abszolút nem illett oda. (“Ott mostam a padlót.”; “Ne élvezd ennyire!”; “Megtennéd, hogy felveszel valami ruhát?” ; “Tudom mit akarsz mondani. Más a frizurám.” ; “Hé, nem kell fuvar?!” - ez csak néhány példa, az utóbbi kétszer is, nem részletezném hol hangzottak el, akit érdekel, keresse ki.) Volt egy egészséges humor a Star Wars SAGA-ban, csak az Han Solo-val és Obi-Wan Kenobival a sírba szállt.
15. Az egyik legmegosztóbb jelenet szerintem az, amikor Rey bekerül a “tükörterembe”, és ott szenved, csattintgat. Az tiszta sor, hogy mégis mit akart kifejezni a rész (azt vetíti előre, hogy Rey szülei senkik, mivel ő maga jelenik meg a tükrökben), de megint “csak” a jelenet kivitelezésével volt gond. A figyelmet még csak felkeltené, de nincs benne semmi fantázia (vagy éppen túl sok van benne), és túlságosan elvont, ezzel nem lehet beszippantani egy új SW-filmet váró izgatott rajongót. Sajnos sok jelenet igencsak mesésre, ha úgy tetszik Disneysre sikeredett.
16. A Yodás rész nem volt rossz. De jó se. Nehéz belekötni, hogy miért, de szerintem nem csak én éreztem, hogy nem volt az igazi. Nektek tetszett? Miért vagy miért nem?
17. Ha Holdo tudta, hogy mi a terv (mármint gondolok itt arra, hogy eljutnak egészen a következő bolygóig, nyakukban az Első Renddel), akkor miért nem lehetett azt megosztani a többiekkel, főleg Poe-val? Miért kellett megvárni amíg ellene fordul? Nekem sajnos ebben nincs logika.
18. “-Most átadod nekem Skywalkert, utána pedig végzek veled a lehető legkegyetlenebb módon. (már ebben is sok fantázia van)
-Nem!
-De igen! Add át mindenedet!” - Snoke és Rey közötti párbeszéd utolsó mondatai. Mint a kisgyerekek: “Add ide a kisautót! Nem! De igen!”
19. Amikor Kylo elmondja Reynek, hogy honnan, kiktől származik, azt is hozzáteszi, hogy: “Nincs helyed a történetben.” Mintha Kylo rendező lenne, és tisztában lenne azzal, hogy a SW SAGA-ban kinek van, és kinek nincs helye. De most ettől elvonatkoztatva, úgy éreztem, hogy a látványvilág lenyűgözősége mellett nagyon sok sebből vérző párbeszédeket kaptunk. Nem néztem az angol változatot, de nem tartom kizártnak, hogy a szinkron nem lett hozzá jó, de lehet az alapváltozatban is ilyen bugyuta a párbeszédek legalább 70%-a.
20. Miért kell egy csatahajós jelenetet a film háromnegyedére elnyújtani? Már-már unalmas és fantáziátlan volt ez számomra.
21. Engem kifejezettem idegesített, hogy Leia a film egészében olyan gondterhes pofát vágott, hogy rossz volt nézni. Bár ezt megértem. Attól még nekem kicsit elhidegült karakterré vált.
22. A film záró jelenetének válogatott idegesítő közbeszólásai: “Hát ez tényleg nagy!” ; “Súlyosak a veszteségeink!” ; “Egyesével szednek le minket!”.
Olyan érzésem volt, mintha az lett volna ezeknek a közbevágásoknak a célja, hogy ha netalántán nem tűnne fel, hogy mégis mi folyik, akkor tudatosítsák a kedves nézőkben azt, ami egyébként is full nyilvánvaló.
23. Apróság, de mégis szemet szúrt: Ha Rey és Kylo Ren szétszakították a fénykardot, akkor mégis hogy a csudába lógott ott Rey balján, amikor kiszabadította a lázadókat?
Lenne egy kérdésem a végére. Ha emlékeztek arra a jelenetre, amikor Finn betakarja Rose-t, miután már mindenki feljutott az Ezeréves Sólyom fedélzetére, akkor egy pillanatra megjelennek azok a jedi-könyvek, amelyeket Luke és Yoda elvileg elégettek. Azok tényleg azok a könyvek voltak? Talán Rey későbbi jedivé válását fogják segíteni azzal, hogy majd azokból tanul? Lehet rossz a teóriám. Írjátok le mi a véleményetek erről!
De hogy ne csak szidjam a filmet álljon itt néhány felejthetetlen jelenet, a teljesség igénye nélkül:
-Kylo nem lőtt rá a lázadók cirkálójának hídjára, mert ott volt az édesanyja, Leia
-az is jó értelemben vett hátborzongató rész volt, amikor R2-D2 megmutatta Luke-nak Leia régi üzenetét, ami Obi-Wan Kenobinak szólt
-Luke távozása, és a fordulat a végén
-látványvilág
-záró jelenet (és utalások a leendő jedikre)
Az előbbiekben felsoroltak akár mind apró hibának tűnhetnek, de gondoljunk csak bele, sok kicsi sokra megy, és itt most nem a közmondás pozitív jelentésére célzok.
A 9. részt kíváncsian várom, bár arra már nem biztos, hogy ennyire rohanni fogok a moziba. Egy bizonyos, nem így tervezték ezt a filmet és 2 epizódot kapunk egy áráért…
Régebbi hasonló kérdésem a VII. részzel kapcsolatban:
https://www.gyakorikerdesek.hu/szorakozas__filmek-sorozatok_..
A hibáid többsége tulajdonképpen nem is hiba. Legfeljebb annyi mondható el, hogy neked nem tetszik, vagy hogy meg lehetett volna oldani máshogy is, esetleg hogy nem gondoltad végig a dolgot.
Például rögtön a legelső érved, Poeval kapcsolatban. Hát, az elég nyilvánvaló volt, hogy a Dreadnought-ot nem vadászok ellen tervezték. Egy ilyen hajónak egyszerűen nem ez a célja.
Csak gondolj bele, összehasonlításképp a második világháború híres csatahajói hiába voltak számtalan légvédelmi ágyúval felszerelve, sosem voltak képesek felvenni a versenyt az apró és mozgékony vadászrepülőkkel szemben. Átlagosan egy-egy csatahajó jó, ha pár tucat repülőt szedett le a teljes háború alatt!
Szóval teljesen reális hogy Poe és a Black one egyszerűen olyan ellenfél volt amivel egy ekkora hajó egyszerűen nem tudott mit kezdeni. Arról nem is beszélve hogy Poe meg eleve egy zseniális pilóta a történet szerint.
Szóval ha nem felszínesen nézi az ember azt a jelenetet, egyből reálisabbnak hat.
A második érved egy véleménykérdés, nekem éppen bejött. Váratlan húzás volt, ami meglepett, és mellesleg tökéletesen illett ahhoz a karakterhez, amilyenné Lukeot formálták. Szerintem jól eltalálták.
A harmadik érved egyelőre elég fals, hiszen egy trilógia második részéről beszélünk. Ez a hiba csak akkor lesz tényleg hiba, ha már lezárták a sztorit, és még mindig nem tudunk semmit Snokeról.
A negyedik érveddel kapcsolatban, ez ha jobban belegondolsz, a film egyik alapvető üzenete és Rey karakterfejlődése szempontjából is fontos volt. Ugye mindenki azt várta, Rey is, az Ellenállás is, a nézők is, hogy Luke visszatér és minden megoldódik. A film pedig ezen is csavart egyet. De úgy gondolom, nagyon is jó irányba.
Volt ugye egy eredeti koncepció a jedikről, akik használják az erőt, de ettől még emberek, hibáznak, elbuknak néha. Na meg ahogy Yoda is megjegyezte, nem a harc tesz valakit nagy jedivé.
Ezzel totálisan szembemenve, a látvány kedvéért az előzménytrilógia ultimate harcosokként képzelte újra a jediket. Látványos volt, az tény, bármikor szívesen is nézem újra pl az Anakin Obi-Wan párbajt, de azért mégsem ugyanaz, mint ami az eredeti trilógiából következne.
Az Utolsó jedik pedig végre visszatért az eredeti koncepciókhoz, és kaptunk egy öreg, megfáradt Luke-ot aki az öreg Yodára hajaz, és egy fiatal, tettrekész Reyt aki mintha a fiatal Luke lenne. De legfőképpen, visszakaptuk az eredeti, reálisabb képet a jedikről, ahol bizony még egy mestert is csábíthatnak sötét gondolatok, ahol egy jedi nem egy érzelemmentes harcos, hanem bizony vannak érzései, stb.
Ha nem gond, nem mennék tovább. De a fő kérdésre is válaszolva, nem, szerintem nincs túl sok hiba a filmben. Van néhány, szó se róla, de vannak rosszabb filmek is a szériában. Sőt, háromszori megtekintés után ki merem jelenteni, hogy számomra ez tűnik a legzseniálisabb Star Wars filmnek a Birodalom visszavág óta! Azért ez utóbbit nehéz überelni :D
#31:
Szeretem, amikor valaki kultúráltan vitázik vagy száll szembe a másik állításaival. (Persze ettől nekem még más a véleményem ;-) Ezért is kérlek meg arra, hogy ha van időd vagy huzalmad hozzá, reagálj a további érveimre is!
#12-es válaszolónak:
Találtam egy újabb cikket, amiben a jedi-könyvekről írnak. Az áll benne, hogy
"A hiányzó Jedi írások kulcsfontosságú szerephez jutnak
Az ősi írások, amiket Yoda - látszólag - megsemmisített, de valójában feltűntek a film utolsó pillanataiban is, biztosan előkerülnek még. Elképzelhető, hogy Kylo meg akarja majd azokat szerezni, hogy tovább bővítse tudását, de az sem kizárt, hogy Rey afféle mentorszerepbe kerül, és a birtokában lévő tanítások, valamint Luke segítségével hozzálát, hogy a Jedik új generációját kiképezze. Talán éppen az utolsó másodpercekben látható fiatal fiú lesz az egyik tanítványa?"
Itt az oldal: [link]
"Például rögtön a legelső érved, Poeval kapcsolatban. Hát, az elég nyilvánvaló volt, hogy a Dreadnought-ot nem vadászok ellen tervezték. Egy ilyen hajónak egyszerűen nem ez a célja. "
De akkr miért nem pusztította el egyedül az egész flottát? Hiszen nem vadászgépek ellen tervezték.
"a második világháború híres csatahajói hiába voltak számtalan légvédelmi ágyúval felszerelve, sosem voltak képesek felvenni a versenyt az apró és mozgékony vadászrepülőkkel szemben"
Azért elég meleg dolog összevetni a II. Világháborúval a Star Wars-t :) Ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy a II. Vh-ban (meg az I.-ben is) nem feltétlenül követte a hadtechnika fejlődését a hadi stratégia fejlődése. De most ebbe tényleg ne menjünk bele.
"illett ahhoz a karakterhez, amilyenné Lukeot formálták. Szerintem jól eltalálták. "
Inkább lerombolták a mítoszát (aminek semmi értelme nem volt), de mondjuk ez tényleg vélemény kérdése.
"A harmadik érved egyelőre elég fals, hiszen egy trilógia második részéről beszélünk."
Mivel meghalt, kétlem, hogy a harmadik részben benne lesz, de ki tudja. Mindenesetre a halála nevetséges cirkuszi mutatvány volt.
"A negyedik érveddel kapcsolatban, ez ha jobban belegondolsz, a film egyik alapvető üzenete és Rey karakterfejlődése szempontjából is fontos volt"
Milyen karakterfejlődése volt Ray-nek? Ugyan úgy viselkedik, mint az Ébredő erőben.
"Látványos volt, az tény, bármikor szívesen is nézem újra pl az Anakin Obi-Wan párbajt, de azért mégsem ugyanaz, mint ami az eredeti trilógiából következne. "
Az a filmtechnika fejlődése miatt volt más, nem azért, mert más volt a "koncepció".
" reálisabb képet a jedikről, ahol bizony még egy mestert is csábíthatnak sötét gondolatok, ahol egy jedi nem egy érzelemmentes harcos, hanem bizony vannak érzései, stb. "
Ez az előzmény trilógiában is benne volt (Obi Van neki ront Maulnak, Qui-Gon az érzelmeire hallgat végig, Mace Windu "sötét" küzdőstílusa, stb...).
#34:
Tényleg durva lenne, ezt én sem tartom reálisnak. De az biztos, hogy valamikor, valamelyik filmben lesz valamilyen szerepe annak a kisfiúnak, aki az utolsó képkockákon jelent meg. Ha mégsem lesz, akkor az egész csak felesleges parasztvakítás volt R.J. részéről.
Tudom hogy már belinkeltem egyszer ezt az oldalt, de én sem mindig szoktam rákattintani a linkekre, ezért álljon itt ez a tíz dolog, ami várhatóan megtörténik majd a Star Wars IX. epizódjában:
1. Poe átveszi az irányítást
2. Rey elkészíti saját fénykardját
Anakin Skywalker legendás kardja hosszú évtizedeken át kulcsfontosságú volt a Star Wars világában, mígnem A Birodalom visszavág végén - Luke kezével együtt - a mélybe zuhant. Az ébredő Erőben aztán előkerült, ám Az utolsó Jedik során Kylo és Rey elrendezték a sorsát. A benne lévő kristály azonban ép maradt, így Rey saját fegyvert kovácsolhat belőle, akár a VII. epizód során általa használt bot mintájára. Ha már Kylo kísérletezhetett, ő miért ne hozhatna valami újat a fegyverek történetébe?
3. Feltűnnek végre a Ren lovagjai
A Kylo mögött álló csoport sok szóbeszéd tárgyát képezte, miután egy pillanatra feltűntek Az ébredő Erőben, ám Az utolsó Jedik mintha megfeledkezett volna róluk. Szinte biztos, hogy tagjai ugyanúgy Luke tanítványai voltak, és a már ismert események hatására álltak át a Sötét Oldalra, és kezdték el járni saját útjukat. Mostanra olyannyira felcsigázta a dolog a rajongókat, hogy elképzelhetetlennek tartjuk, hogy a IX. epizód során ne jutnának jelentős szerephez.
4. Luke újra felbukkan az Erő segítségével (akár fizikai kapcsolatba is)
5. Leia életét veszti
Talán a IX. epizód legkényesebb pontja lesz, hogy miként reagál majd Carrie Fisher halálára. Mivel Az utolsó Jedik forgatása már véget ért, amikor a színésznő eltávozott közülünk, az alkotóknak esélyük sem volt kiírni a karaktert, így ezzel a kihívással Abramsnek kell majd megküzdenie. Kérdés, hogy vajon a két film eseményei között történik-e meg a karakter halála vagy CGI, beugró színész, esetleg eddig fel nem használt felvételek segítségével a szemünk láttára, a film első perceiben.
6. Az Ezeréves Sólyom megsemmisül
Megölték Hant, Luke-ot, kettétörték az ikonikus fénykardot, szóval miért ne robbanthatnák fel a legendás Sólymot is? Elvégre már az Egy új remény idején is kész csoda volt, hogy ez a bádogdoboz egyáltalán fel tudott szállni, és annyiszor megmentette már a galaxist, hogy a IX. epizódban igazán nem írhatják újra rá, és az aktuális pilótáira az utolsó pillanatban érkező megváltás szerepét. Ha pedig az alkotók jelképesen végleg zárójelbe akarják tenni a klasszikust trilógiát, arra tökéletesen megfelelne ez a húzás.
7. Visszatérünk a Jakku bolygóra
8. Lando Calrissian beugrik egy vendégszerep erejéig
Billy Dee Williams az egyetlen a klasszikus trilógia főszereplői közül, aki nem tette még tiszteletét az új filmekben, ez pedig nem állapot! Ha másra nem, egy néhány perces beköszönésre illene visszatérnie.
9. A hiányzó Jedi írások kulcsfontosságú szerephez jutnak
Az ősi írások, amiket Yoda - látszólag - megsemmisített, de valójában feltűntek a film utolsó pillanataiban is, biztosan előkerülnek még. Elképzelhető, hogy Kylo meg akarja majd azokat szerezni, hogy tovább bővítse tudását, de az sem kizárt, hogy Rey afféle mentorszerepbe kerül, és a birtokában lévő tanítások, valamint Luke segítségével hozzálát, hogy a Jedik új generációját kiképezze. Talán éppen az utolsó másodpercekben látható fiatal fiú lesz az egyik tanítványa?
10. Az Erő végre egyensúlyba kerül
Én ezek közül a Millenium Falcon megsemmisülésével és Lando felbukkanásával nem értek egyet. Szerintem az előbbi túl merész húzás lenne, utóbbit nem tartom valószínűnek, de nem bánnám.
"De akkr miért nem pusztította el egyedül az egész flottát? Hiszen nem vadászgépek ellen tervezték. "
Dehogynem, a Dreadnought nem volt alkalmas kis gépek elleni harcra, nem az egész flotta, ember!
"Azért elég meleg dolog összevetni a II. Világháborúval a Star Wars-t"
Esetleg el is gondolodnál a metafora lényegén, vagy csak kötözködni akarsz?
Merthogy egyáltalán nem a Star Warst mértem a II. világháborúhoz.
"Mivel meghalt, kétlem, hogy a harmadik részben benne lesz, de ki tudja"
Ahhoz nem is kell benne lennie, hogy kiderüljön róla egy-két dolog.
"Milyen karakterfejlődése volt Ray-nek? "
A Luke-ban és a csodában reménykedő, másoktól megoldást váró kislánytól eljutott addig, hogy ő maga legyen az új remény.
"Az a filmtechnika fejlődése miatt volt más, nem azért, mert más volt a "koncepció". "
Azt akarod mondani, hogy a filmtechnika fejlődése lehetetlenné tette, hogy pl Yoda megmaradjon bölcs mesternek, ahelyett hogy a karakterét hiteltelenné tennék mint ugrabugrálva vagdalkozó kis zöld gombóc? Komolyan?
"Ez az előzmény trilógiában is benne volt (Obi Van neki ront Maulnak, Qui-Gon az érzelmeire hallgat végig, Mace Windu "sötét" küzdőstílusa, stb...)."
Látod, pont erre utalok, hogy egy-egy ilyen kirívó példa kellett, hogy legalább némelyik jedi egy-egy tulajdonsága legalább nyomokban emlékeztessen arra, amilyen képet az eredeti trilógia lefestett a jedikről.
"Dehogynem, a Dreadnought nem volt alkalmas kis gépek elleni harcra, nem az egész flotta, ember! "
Ez így akkor is nagyon eröltetett meg eltúlzott.
"Esetleg el is gondolodnál a metafora lényegén, vagy csak kötözködni akarsz? "
Metaforától messze van, egyébként fogalmam sincs, hogy mennyire gondoltad komolyan. Napon óta idiótábbnál idiótább érveléseket hallok a Star Wars-sal kapcsolatban, nem tudhatom, hogy mennyire gondoltad komolyan.
"A Luke-ban és a csodában reménykedő, másoktól megoldást váró kislánytól eljutott addig, hogy ő maga legyen az új remény."
Mert amikor leverte Kylo-t, akkor is egy reménykedő kislány volt, aki mástól várt megoldást? Vagy amikor a Jakku-n levert egy csomó embert? Nem igazán értem...
"Azt akarod mondani, hogy a filmtechnika fejlődése lehetetlenné tette, hogy pl Yoda megmaradjon bölcs mesternek, ahelyett hogy a karakterét hiteltelenné tennék mint ugrabugrálva vagdalkozó kis zöld gombóc? Komolyan? "
Ez hogy jön ide? Vagy mit akarsz ezzel mondani? Nem volt elég bölcs Yoda? Az uralkodó elleni harcára meg nem mondanám, hogy nevetséges volt.
"Látod, pont erre utalok, hogy egy-egy ilyen kirívó példa kellett, hogy legalább némelyik jedi egy-egy tulajdonsága legalább nyomokban emlékeztessen arra, amilyen képet az eredeti trilógia lefestett a jedikről."
Mert milyen kép volt festve a jedikről az eredeti trilógiában?
"Metaforától messze van, egyébként fogalmam sincs, hogy mennyire gondoltad komolyan."
Teljesen komolyan gondoltam. Mivel a való világban egyedül az ilyen ütközetek történtek hasonló felállásban, - értsd, hatalmas, iradtlan pusztító erővel rendelkező monstrum, vs apró, fürge gép, amivel mégsem tud mit kezdeni - egyedül ezek logikája adhat realitást a dolognak. És ad is.
"Mert amikor leverte Kylo-t, akkor is egy reménykedő kislány volt, aki mástól várt megoldást? Vagy amikor a Jakku-n levert egy csomó embert? Nem igazán értem..."
Igen. A Jakkun még abban reménykedett, hogy majd eljönnek érte a szülei, és minden megoldódik. Aztán tisztába került a galaxis helyzetével, onnantól kezdve abban reménykedett hogy visszahozza Luke-ot és minden megoldódik.
Az egy egész más dolog, hogy sarokba szorított helyzetben nyilván harcol, mintsem hogy hagyja magát megöletni. De közben ugyanúgy az a másoktól megoldást váró elveszett kislány maradt.
Saját magában akkor találta meg először a hitet, amikor eldöntötte hogy otthagyja Luke-ot, a sötét barlangos élménye után. Az elég szép prezentációja volt amúgy, hogy rávezesse hogy elsősorban nem másokban, saját magában kell hinnie.
"Ez hogy jön ide? Vagy mit akarsz ezzel mondani? Nem volt elég bölcs Yoda? Az uralkodó elleni harcára meg nem mondanám, hogy nevetséges volt. "
Úgy, hogy erről beszéltem.
Csak hasonlítsd össze a három Yodát! Előzmény, eredeti, folytatás. Az utóbbi kettő egyértelműen egy és ugyanaz, míg az előbbi a legtöbb jelenetben mintha egy egész más karakter lenne.
Yoda gyakorlatilag az egész előzménytrilógiában egyszer volt igazán Yoda. Amikor kiiktatta Sidious két testőrét. A többi jelenet, hát, biztos van akinek bejön ez a fajta karakter is, ezt nem vitatom. De hogy nem emlékeztet az eredeti trilógia Yodájára, az tény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!