Kezdőoldal » Szórakozás » Filmek, sorozatok » Szerintetek nincs túl sok...

Szerintetek nincs túl sok hiba a Star Wars Az Utolsó Jedik-ben?

Figyelt kérdés

Spoilerveszély!

Nem szeretném tagadni vagy titkolni a szándékomat; mindent amit most írok dühből, csalódottságból, hisztiző, fikázó szándékkal teszem. Sajnos ezt hozta ki belőlem az új SW.

Azt tudni kell rólam, hogy nagy SW rajongó vagyok, nem hinném, hogy még rajtam kívül sok ember van, aki ennyire elmerült volna a Star Wars univerzumában, mint én. Nos, ennél fogva is nagy csalódás volt nekem a film. De kezdjük az elejéről:

Pontokba szedem a konkrét, számomra nem tetsző mozzanatokat, részeket. Előre elnézést kérek, hosszú lesz a lista.

1. Közvetlen az elején: Poe egyedül kiiktatja a csillagromboló felszíni ágyúit. Egyedül! Az ágyúk több száz lövése közül egy sem találja el…

2. Luke a háta mögé hajítja a fénykardot, amit Rey átnyújt neki. Oké, értem, hogy már a Jedi Rendet nem akarja visszaállítani, és kiképezni újabb padawanokat, de ez azért mégis túlzás.

3. Snoke-ot megöli Kylo, de tulajdonképpen semmit sem tudunk a történetéről, azt sem tudjuk hogy micsoda, kicsoda. Következtetni az alapján lehetne, hogy amikor Kylo rátámadt, a sithekere jellemző villámokkal hatástalanította őt. Egyesek szerint Darth Plagueis reinkarnációja, ami valljuk be nem lehetetlen. Valószínűleg könyvekből, innen-onnan meg lehetne tudni róla többet, de véleményem szerint nem lehet szinte kötelezővé tenniük, hogy az egyszeri néző csak utánaolvasással tudjon meg egy szereplőről tudnivalókat. Valami információmorzsát azért lehetett volna csepegtetni a nézőkbe, már csak azért is, mert én így a halálát érdektelennek találtam. Ettől még persze lehet, hogy a következő részben lesz nagy szerepe?

4. Ez a “nem megyek vissza Luke Skywalker nélkül!!!” és “szükségünk van Luke Skywalkerre!!!”, nekem már kissé unalmassá és terhessé vált miután kétszer elmondta Rey, de sajnos nem csak ennyiszer hangzott el a filmben.

5. Azt a koncepciót, hogy bemutassák, Luke hogyan éli mindennapjait egy isten háta mögötti szigeten elfogadom, bár nem valami izgalmas. De az, hogy egy mittudoménmilyen lény tőgyeiből feji ki a zöld “tejet”, aztán meg megissza!? Na nekem ez már sok volt… Minek kellett ez ide?

6. Nekem az a rész is kicsit gagyira sikerült, amikor a szigeten lévő “jedi szentélyben” Rey elmondja Lukenak, hogy felébredt benne az Erő. Nem tudom megindokolni, hogy miért nem tetszett, de harmadik visszanézés után sem jött be. Egyszerűen meg lehetett volna csinálni olyan párbeszéddel, ami sokatmondó, tartalmas. Na az meg a bruttó időhúzás, amikor Luke azt mondja Reynek, hogy neki tanár kellene, de ő nem lehet az… Pfff…

7. Következő marhaság: Leia felébred az űrben, és mint egy angyal odarepül a hajóhoz. Nem tudom hány embernek tetszett ez a jelenet, de az biztos hogy számomra már-már visszataszító volt. :-(

8. Következő: A lila hajú Holdo admirális. Nekem az a karakter full nem volt eltalálva, de az nem kifejezés, hogy “eltatálva”. Tegye fel a kezét, aki szerint jó volt és odaillett!

9. Logikátlan: Ha Rose annyira ért a technológiához, mint a hídon senki más, akkor miért ott dolgozott, ahol? Ez ugye abból derül ki, hogy kb. fél perc alatt megfejtette, hogy hogyan tudták Kyloék fénysebesség mellett bemérni őket.

10. Engem kifejezettem idegesített C-3PO a korábbitól eltérő szinkronhagja. Bár én mindig is allergiás voltam arra (akár egy sorozatban is), ha egy szereplő hangját megváltoztatják.

11. Következő az a jelenet, amikor Poe felhívja Mazt. Miért nem tetszett? Leginkább azért, mert erőltetett volt, és szerintem ismételten nem odaillő, bugyuta párbeszéddel. És persze Maz kapásból tud mindent… Persze…

12. A film Rose-Finn szálának, ha jól belegondol az ember, nem volt értelme. Az egész abból áll, hogy elmennek a kódtörő-mesterért, de minden amit tesznek tulajdonképpen zsákutca. Amikor meg pont egy kódfejtő van a cellában amikor elfogják őket full mese, béna, átlátszó húzás. Mi értelme volt ennek a szálnak a filmben? Csak azért volt, hogy kitöltse az indokolatlanul hosszú 2,5 órás játékidőt?

13. Béna, idegesítő bennszülöttek Luke-nál.

14. Összességében kissé túlzásba vitték a poénkodást, olyan helyzetekben is elsütöttek egy-egy poént, ami abszolút nem illett oda. (“Ott mostam a padlót.”; “Ne élvezd ennyire!”; “Megtennéd, hogy felveszel valami ruhát?” ; “Tudom mit akarsz mondani. Más a frizurám.” ; “Hé, nem kell fuvar?!” - ez csak néhány példa, az utóbbi kétszer is, nem részletezném hol hangzottak el, akit érdekel, keresse ki.) Volt egy egészséges humor a Star Wars SAGA-ban, csak az Han Solo-val és Obi-Wan Kenobival a sírba szállt.

15. Az egyik legmegosztóbb jelenet szerintem az, amikor Rey bekerül a “tükörterembe”, és ott szenved, csattintgat. Az tiszta sor, hogy mégis mit akart kifejezni a rész (azt vetíti előre, hogy Rey szülei senkik, mivel ő maga jelenik meg a tükrökben), de megint “csak” a jelenet kivitelezésével volt gond. A figyelmet még csak felkeltené, de nincs benne semmi fantázia (vagy éppen túl sok van benne), és túlságosan elvont, ezzel nem lehet beszippantani egy új SW-filmet váró izgatott rajongót. Sajnos sok jelenet igencsak mesésre, ha úgy tetszik Disneysre sikeredett.

16. A Yodás rész nem volt rossz. De jó se. Nehéz belekötni, hogy miért, de szerintem nem csak én éreztem, hogy nem volt az igazi. Nektek tetszett? Miért vagy miért nem?

17. Ha Holdo tudta, hogy mi a terv (mármint gondolok itt arra, hogy eljutnak egészen a következő bolygóig, nyakukban az Első Renddel), akkor miért nem lehetett azt megosztani a többiekkel, főleg Poe-val? Miért kellett megvárni amíg ellene fordul? Nekem sajnos ebben nincs logika.

18. “-Most átadod nekem Skywalkert, utána pedig végzek veled a lehető legkegyetlenebb módon. (már ebben is sok fantázia van)

-Nem!

-De igen! Add át mindenedet!” - Snoke és Rey közötti párbeszéd utolsó mondatai. Mint a kisgyerekek: “Add ide a kisautót! Nem! De igen!”

19. Amikor Kylo elmondja Reynek, hogy honnan, kiktől származik, azt is hozzáteszi, hogy: “Nincs helyed a történetben.” Mintha Kylo rendező lenne, és tisztában lenne azzal, hogy a SW SAGA-ban kinek van, és kinek nincs helye. De most ettől elvonatkoztatva, úgy éreztem, hogy a látványvilág lenyűgözősége mellett nagyon sok sebből vérző párbeszédeket kaptunk. Nem néztem az angol változatot, de nem tartom kizártnak, hogy a szinkron nem lett hozzá jó, de lehet az alapváltozatban is ilyen bugyuta a párbeszédek legalább 70%-a.

20. Miért kell egy csatahajós jelenetet a film háromnegyedére elnyújtani? Már-már unalmas és fantáziátlan volt ez számomra.

21. Engem kifejezettem idegesített, hogy Leia a film egészében olyan gondterhes pofát vágott, hogy rossz volt nézni. Bár ezt megértem. Attól még nekem kicsit elhidegült karakterré vált.

22. A film záró jelenetének válogatott idegesítő közbeszólásai: “Hát ez tényleg nagy!” ; “Súlyosak a veszteségeink!” ; “Egyesével szednek le minket!”.

Olyan érzésem volt, mintha az lett volna ezeknek a közbevágásoknak a célja, hogy ha netalántán nem tűnne fel, hogy mégis mi folyik, akkor tudatosítsák a kedves nézőkben azt, ami egyébként is full nyilvánvaló.

23. Apróság, de mégis szemet szúrt: Ha Rey és Kylo Ren szétszakították a fénykardot, akkor mégis hogy a csudába lógott ott Rey balján, amikor kiszabadította a lázadókat?

Lenne egy kérdésem a végére. Ha emlékeztek arra a jelenetre, amikor Finn betakarja Rose-t, miután már mindenki feljutott az Ezeréves Sólyom fedélzetére, akkor egy pillanatra megjelennek azok a jedi-könyvek, amelyeket Luke és Yoda elvileg elégettek. Azok tényleg azok a könyvek voltak? Talán Rey későbbi jedivé válását fogják segíteni azzal, hogy majd azokból tanul? Lehet rossz a teóriám. Írjátok le mi a véleményetek erről!

De hogy ne csak szidjam a filmet álljon itt néhány felejthetetlen jelenet, a teljesség igénye nélkül:

-Kylo nem lőtt rá a lázadók cirkálójának hídjára, mert ott volt az édesanyja, Leia

-az is jó értelemben vett hátborzongató rész volt, amikor R2-D2 megmutatta Luke-nak Leia régi üzenetét, ami Obi-Wan Kenobinak szólt

-Luke távozása, és a fordulat a végén

-látványvilág

-záró jelenet (és utalások a leendő jedikre)

Az előbbiekben felsoroltak akár mind apró hibának tűnhetnek, de gondoljunk csak bele, sok kicsi sokra megy, és itt most nem a közmondás pozitív jelentésére célzok.

A 9. részt kíváncsian várom, bár arra már nem biztos, hogy ennyire rohanni fogok a moziba. Egy bizonyos, nem így tervezték ezt a filmet és 2 epizódot kapunk egy áráért…

Régebbi hasonló kérdésem a VII. részzel kapcsolatban:

https://www.gyakorikerdesek.hu/szorakozas__filmek-sorozatok_..

2017. dec. 25. 02:32
1 2 3 4 5 6 7
 1/67 anonim ***** válasza:
0%

Karácsonykor miért ezzel kell foglalkozni??? :O

2 hete megy már ez a film a mozikban, unalmas és rengeteg kérdést tettek már fel a 8.részel kapcsolatosan.

2017. dec. 25. 05:05
 2/67 anonim ***** válasza:
34%
Jótanácsként mondom, ne nézz olyan filmeket, amik annyira nem szórakoztatnak, hogy kényszerét érzed kielemezni őket unalmadban...
2017. dec. 25. 06:42
 3/67 anonim ***** válasza:
31%

Ez egy mese, miert varsz teljeskoru logikat es realitast?

Ez a baj az ilyen elmèlyedt rajongokkal mint te...

2017. dec. 25. 08:13
 4/67 anonim ***** válasza:
77%

Ezek a válaszok ütnek, és nem jó értelemben, "Mért foglalkozol ezzel karácsonykor?" oké lehet, hogy mindenki főállású filmkritikus akinek bejön ez a film, de az átlagember nem az, és mondjuk ünnepnap ér rá foglalkozni vele.

Tudjátok az átlagember, az dolgozik/tanul munkanap, jobban ráér Karácsonykor kérdést kiírni!

De a többi se rossz, ne nézzél olyan filmet, amin gondolkodni kell, azért ezek elég mélyütések ám, mint "ellenérv". Ennyire alacsony az elvárás, akkor nem is csodálom, hogy idén a legjobb box office eredményt az új Halálos iramban hozta. Méltó párja az Utolsó Jediknek.

Ez a tipikus ne csak nézz, láss is mondásnak a fordítottja, ne lássál, csak nézzed.

Meg minek elvárni logikát? Hát miért is?

Mert az lenne a forgatókönyvírás alapja?

Tény, hogy a kérdező kicsit túltolja a fanboykodást, mert sok dolog ebben szubjektív, például az, hogy most Luke fej vagy se, a történet szempontjából irreleváns, de a baj az, hogy az alapötlet volt a rossz, az alaptörténet volt a rossz, és sajnos innentől kezdve minden el van baltázva, ha van is benne egy-két jó jelenet, az nem fogja veled feledtetni, hogy az alap rossz.

Hiába szépek a nyílászárók egy házon, ha közben rossz az alap és süllyed az egész, meg ferdék a falak a végső benyomásod az lesz, hogy ez egy rosszul megcsinált ház.

Miért is, mert az!

2017. dec. 25. 09:31
 5/67 anonim ***** válasza:
84%
Gyakorlatilag, ugyanez RetroShock kritikája is a filmről. https://www.youtube.com/watch?v=DZMtZVLDBck
2017. dec. 25. 14:25
 6/67 anonim ***** válasza:
65%

Őszintén elmondom hogy mi az igazság:

A Disney megvette a sorozatot, majd a sorozatból kiírt mindent ami érték volt és megpróbálja a maga ,,szarjára" formálni.

Ami persze húzó ág azt benne hagyják (mint a lézerkard, meg a sólyom, de azon se lepődnék meg ha chewy meghalna a kövi részben).

Ezután kb olyan lesz mint a halálos iramban.

Nem kell történet csak had menjen.

A prolik meg be is kajálják hogy mekkora starwars:D

3 dolgot nem tudnak felsorolni ami sztarwars volt belőle a : címen, chewin, lézerkardon, zenén kívül.

Ezeken kívül minden egy új film volt, egy pénzgyár.

Ez önálló sorozat... sokkal szarabb, gagyibb mint az eredeti, de mivel az eredeti nagy neve, zenéje és rajongótábora ott van eladható.

Bár inkább csak annak tetszik aki csak nézi a filmet, de nem érti.

2017. dec. 25. 18:40
 7/67 anonim ***** válasza:
78%

Amúgy szirmai dobott fel egy kritikát ma...

Borzalom...

Az az ember ziher hogy eladta magát...

2017. dec. 25. 18:41
 8/67 anonim ***** válasza:
88%
Luke egy totál idiótát játszik a filmben ráadásul meg is hal a végén. Ez elég nagy hiba?
2017. dec. 25. 21:15
 9/67 A kérdező kommentje:

#4:

Köszönöm, minden amit írtál szívemből szólt.

#5:

Életemben nem néztem meg egy videóját se az általad említett youtubernek. Viszont attól egy kicsit hízik a májam, hogy egy nálam sokkal nézettebb ember kritikáját hasonlítottad az enyémhez!

#6:

Egyet értek minden szavaddal.

2017. dec. 25. 21:44
 10/67 A kérdező kommentje:

Erre viszont senki sem válaszolt:

Ha emlékeztek arra a jelenetre, amikor Finn betakarja Rose-t, miután már mindenki feljutott az Ezeréves Sólyom fedélzetére, akkor egy pillanatra megjelennek azok a jedi-könyvek, amelyeket Luke és Yoda elvileg elégettek. Azok tényleg azok a könyvek voltak? Talán Rey későbbi jedivé válását fogják segíteni azzal, hogy majd azokból tanul? Lehet rossz a teóriám. Írjátok le mi a véleményetek erről!

2017. dec. 25. 21:46
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!