Kezdőoldal » Szórakozás » Filmek, sorozatok » Szerintetek nincs túl sok...

Szerintetek nincs túl sok hiba a Star Wars Az Utolsó Jedik-ben?

Figyelt kérdés

Spoilerveszély!

Nem szeretném tagadni vagy titkolni a szándékomat; mindent amit most írok dühből, csalódottságból, hisztiző, fikázó szándékkal teszem. Sajnos ezt hozta ki belőlem az új SW.

Azt tudni kell rólam, hogy nagy SW rajongó vagyok, nem hinném, hogy még rajtam kívül sok ember van, aki ennyire elmerült volna a Star Wars univerzumában, mint én. Nos, ennél fogva is nagy csalódás volt nekem a film. De kezdjük az elejéről:

Pontokba szedem a konkrét, számomra nem tetsző mozzanatokat, részeket. Előre elnézést kérek, hosszú lesz a lista.

1. Közvetlen az elején: Poe egyedül kiiktatja a csillagromboló felszíni ágyúit. Egyedül! Az ágyúk több száz lövése közül egy sem találja el…

2. Luke a háta mögé hajítja a fénykardot, amit Rey átnyújt neki. Oké, értem, hogy már a Jedi Rendet nem akarja visszaállítani, és kiképezni újabb padawanokat, de ez azért mégis túlzás.

3. Snoke-ot megöli Kylo, de tulajdonképpen semmit sem tudunk a történetéről, azt sem tudjuk hogy micsoda, kicsoda. Következtetni az alapján lehetne, hogy amikor Kylo rátámadt, a sithekere jellemző villámokkal hatástalanította őt. Egyesek szerint Darth Plagueis reinkarnációja, ami valljuk be nem lehetetlen. Valószínűleg könyvekből, innen-onnan meg lehetne tudni róla többet, de véleményem szerint nem lehet szinte kötelezővé tenniük, hogy az egyszeri néző csak utánaolvasással tudjon meg egy szereplőről tudnivalókat. Valami információmorzsát azért lehetett volna csepegtetni a nézőkbe, már csak azért is, mert én így a halálát érdektelennek találtam. Ettől még persze lehet, hogy a következő részben lesz nagy szerepe?

4. Ez a “nem megyek vissza Luke Skywalker nélkül!!!” és “szükségünk van Luke Skywalkerre!!!”, nekem már kissé unalmassá és terhessé vált miután kétszer elmondta Rey, de sajnos nem csak ennyiszer hangzott el a filmben.

5. Azt a koncepciót, hogy bemutassák, Luke hogyan éli mindennapjait egy isten háta mögötti szigeten elfogadom, bár nem valami izgalmas. De az, hogy egy mittudoménmilyen lény tőgyeiből feji ki a zöld “tejet”, aztán meg megissza!? Na nekem ez már sok volt… Minek kellett ez ide?

6. Nekem az a rész is kicsit gagyira sikerült, amikor a szigeten lévő “jedi szentélyben” Rey elmondja Lukenak, hogy felébredt benne az Erő. Nem tudom megindokolni, hogy miért nem tetszett, de harmadik visszanézés után sem jött be. Egyszerűen meg lehetett volna csinálni olyan párbeszéddel, ami sokatmondó, tartalmas. Na az meg a bruttó időhúzás, amikor Luke azt mondja Reynek, hogy neki tanár kellene, de ő nem lehet az… Pfff…

7. Következő marhaság: Leia felébred az űrben, és mint egy angyal odarepül a hajóhoz. Nem tudom hány embernek tetszett ez a jelenet, de az biztos hogy számomra már-már visszataszító volt. :-(

8. Következő: A lila hajú Holdo admirális. Nekem az a karakter full nem volt eltalálva, de az nem kifejezés, hogy “eltatálva”. Tegye fel a kezét, aki szerint jó volt és odaillett!

9. Logikátlan: Ha Rose annyira ért a technológiához, mint a hídon senki más, akkor miért ott dolgozott, ahol? Ez ugye abból derül ki, hogy kb. fél perc alatt megfejtette, hogy hogyan tudták Kyloék fénysebesség mellett bemérni őket.

10. Engem kifejezettem idegesített C-3PO a korábbitól eltérő szinkronhagja. Bár én mindig is allergiás voltam arra (akár egy sorozatban is), ha egy szereplő hangját megváltoztatják.

11. Következő az a jelenet, amikor Poe felhívja Mazt. Miért nem tetszett? Leginkább azért, mert erőltetett volt, és szerintem ismételten nem odaillő, bugyuta párbeszéddel. És persze Maz kapásból tud mindent… Persze…

12. A film Rose-Finn szálának, ha jól belegondol az ember, nem volt értelme. Az egész abból áll, hogy elmennek a kódtörő-mesterért, de minden amit tesznek tulajdonképpen zsákutca. Amikor meg pont egy kódfejtő van a cellában amikor elfogják őket full mese, béna, átlátszó húzás. Mi értelme volt ennek a szálnak a filmben? Csak azért volt, hogy kitöltse az indokolatlanul hosszú 2,5 órás játékidőt?

13. Béna, idegesítő bennszülöttek Luke-nál.

14. Összességében kissé túlzásba vitték a poénkodást, olyan helyzetekben is elsütöttek egy-egy poént, ami abszolút nem illett oda. (“Ott mostam a padlót.”; “Ne élvezd ennyire!”; “Megtennéd, hogy felveszel valami ruhát?” ; “Tudom mit akarsz mondani. Más a frizurám.” ; “Hé, nem kell fuvar?!” - ez csak néhány példa, az utóbbi kétszer is, nem részletezném hol hangzottak el, akit érdekel, keresse ki.) Volt egy egészséges humor a Star Wars SAGA-ban, csak az Han Solo-val és Obi-Wan Kenobival a sírba szállt.

15. Az egyik legmegosztóbb jelenet szerintem az, amikor Rey bekerül a “tükörterembe”, és ott szenved, csattintgat. Az tiszta sor, hogy mégis mit akart kifejezni a rész (azt vetíti előre, hogy Rey szülei senkik, mivel ő maga jelenik meg a tükrökben), de megint “csak” a jelenet kivitelezésével volt gond. A figyelmet még csak felkeltené, de nincs benne semmi fantázia (vagy éppen túl sok van benne), és túlságosan elvont, ezzel nem lehet beszippantani egy új SW-filmet váró izgatott rajongót. Sajnos sok jelenet igencsak mesésre, ha úgy tetszik Disneysre sikeredett.

16. A Yodás rész nem volt rossz. De jó se. Nehéz belekötni, hogy miért, de szerintem nem csak én éreztem, hogy nem volt az igazi. Nektek tetszett? Miért vagy miért nem?

17. Ha Holdo tudta, hogy mi a terv (mármint gondolok itt arra, hogy eljutnak egészen a következő bolygóig, nyakukban az Első Renddel), akkor miért nem lehetett azt megosztani a többiekkel, főleg Poe-val? Miért kellett megvárni amíg ellene fordul? Nekem sajnos ebben nincs logika.

18. “-Most átadod nekem Skywalkert, utána pedig végzek veled a lehető legkegyetlenebb módon. (már ebben is sok fantázia van)

-Nem!

-De igen! Add át mindenedet!” - Snoke és Rey közötti párbeszéd utolsó mondatai. Mint a kisgyerekek: “Add ide a kisautót! Nem! De igen!”

19. Amikor Kylo elmondja Reynek, hogy honnan, kiktől származik, azt is hozzáteszi, hogy: “Nincs helyed a történetben.” Mintha Kylo rendező lenne, és tisztában lenne azzal, hogy a SW SAGA-ban kinek van, és kinek nincs helye. De most ettől elvonatkoztatva, úgy éreztem, hogy a látványvilág lenyűgözősége mellett nagyon sok sebből vérző párbeszédeket kaptunk. Nem néztem az angol változatot, de nem tartom kizártnak, hogy a szinkron nem lett hozzá jó, de lehet az alapváltozatban is ilyen bugyuta a párbeszédek legalább 70%-a.

20. Miért kell egy csatahajós jelenetet a film háromnegyedére elnyújtani? Már-már unalmas és fantáziátlan volt ez számomra.

21. Engem kifejezettem idegesített, hogy Leia a film egészében olyan gondterhes pofát vágott, hogy rossz volt nézni. Bár ezt megértem. Attól még nekem kicsit elhidegült karakterré vált.

22. A film záró jelenetének válogatott idegesítő közbeszólásai: “Hát ez tényleg nagy!” ; “Súlyosak a veszteségeink!” ; “Egyesével szednek le minket!”.

Olyan érzésem volt, mintha az lett volna ezeknek a közbevágásoknak a célja, hogy ha netalántán nem tűnne fel, hogy mégis mi folyik, akkor tudatosítsák a kedves nézőkben azt, ami egyébként is full nyilvánvaló.

23. Apróság, de mégis szemet szúrt: Ha Rey és Kylo Ren szétszakították a fénykardot, akkor mégis hogy a csudába lógott ott Rey balján, amikor kiszabadította a lázadókat?

Lenne egy kérdésem a végére. Ha emlékeztek arra a jelenetre, amikor Finn betakarja Rose-t, miután már mindenki feljutott az Ezeréves Sólyom fedélzetére, akkor egy pillanatra megjelennek azok a jedi-könyvek, amelyeket Luke és Yoda elvileg elégettek. Azok tényleg azok a könyvek voltak? Talán Rey későbbi jedivé válását fogják segíteni azzal, hogy majd azokból tanul? Lehet rossz a teóriám. Írjátok le mi a véleményetek erről!

De hogy ne csak szidjam a filmet álljon itt néhány felejthetetlen jelenet, a teljesség igénye nélkül:

-Kylo nem lőtt rá a lázadók cirkálójának hídjára, mert ott volt az édesanyja, Leia

-az is jó értelemben vett hátborzongató rész volt, amikor R2-D2 megmutatta Luke-nak Leia régi üzenetét, ami Obi-Wan Kenobinak szólt

-Luke távozása, és a fordulat a végén

-látványvilág

-záró jelenet (és utalások a leendő jedikre)

Az előbbiekben felsoroltak akár mind apró hibának tűnhetnek, de gondoljunk csak bele, sok kicsi sokra megy, és itt most nem a közmondás pozitív jelentésére célzok.

A 9. részt kíváncsian várom, bár arra már nem biztos, hogy ennyire rohanni fogok a moziba. Egy bizonyos, nem így tervezték ezt a filmet és 2 epizódot kapunk egy áráért…

Régebbi hasonló kérdésem a VII. részzel kapcsolatban:

https://www.gyakorikerdesek.hu/szorakozas__filmek-sorozatok_..

2017. dec. 25. 02:32
1 2 3 4 5 6 7
 21/67 anonim ***** válasza:

Szervusz Darth Sky! :)

Miért nem veted fel ezeket a kérdéseket a hőn szeretett fórumunkon, a swsaga.hu-n? És ott miért nem írod le a véleményed a filmről?

2017. dec. 27. 01:15
 22/67 A kérdező kommentje:

#18:

Az egész trilógiát? Ebben a cikkben konkrétan az áll, hogy "Az első részt Johnson fogja írni és rendezni, azt sajnos nem lehet tudni, hogy miről fog szólni, mert elég szófukar volt a StarWars.com közleménye. Az biztos, hogy nem lesz köze a Skywalker-család történetéhez, hanem a galaxis egy olyan részét fogja bemutatni, olyan lényekkel, amiket még nem láttak."

[link]

[link] - itt is az írják, hogy csak az első részt

Az mno-ról:

"A bejelentések alapján még be nem mutatott Star Wars-művek sora:

1. Solo antológiafilm (2018. május 25.)

2. Animációs sorozat (2018/2019?)

3. Élőszereplős sorozat (2019?)

4. A legújabb trilógia 9. epizódja (2019. december 20.)

5. Obi-Wan Kenobi antológiafilm (2020?)

6. Rian Johnson-féle trilógia 1.

7. Rian Johnson-féle trilógia 2.

8. Rian Johnson-féle trilógia 3.

Én nagyon örülnék, ha pl. a Galaktikus Köztársaság korai évszázadaiból, évezredeiből készülne film. Pl. jó témának találnám a YE 3950-es évekből a Revan-Malak történetet, illetve a YE 1000-es évekből a ruusani háborúk idejét, de ugyanígy a Nagy Sith Háború és a Mandalori Háború is érdemes lenne arra, hogy filmek készüljenek belőle, mivel időben is közel voltak egymáshoz. És itt kb. véget is ér a lehetőségek tárháza, mivel Yoda YE 896-ban született, éspedig, mint olvashattuk nem nagyon lesznek benne már ismert karakterek.

MÁS: Ugyanebben a cikkben ott van, hogy "Az újság szerint a Disney jelenleg tervez egy élőszereplős Star Wars-sorozatot is". Kiváncsian várom, csak az a baj, hogy a mennyiség már-már a minőség rovására megy, ha értitek mire gondolok.

2017. dec. 27. 02:14
 23/67 A kérdező kommentje:

#21:

Szia :-)

Meg fogom tenni, csak idő kérdése. Hiába a karácsony, elég elfoglalt vagyok, most is éjszaka írogatok. De ami késik nem múlik. ;-)

2017. dec. 27. 02:20
 24/67 Barbell Deadlift ***** válasza:
100%

16-ös válaszoló!

" Vannak benne hibák, de a többiben is voltak. Pl a tapasztalatlan Kenobi megölte Darth Mault"

A tapasztalatlan Kenobi letudta győzni egy csellel, a már Qui-Gon által kifárasztott Mault, aki egyébként ugyan úgy tanítvány volt, mint Kenobi. Ebben mi a hiba?

"akiről ugyanúgy semmi sem derűlt ki, mint Snokeról"

Nem is kellett több dolognak kiderülnie, nem volt főgonosz, de még csak fő szereplő sem. Ezzel ellentétben Snoke fő gonosz, és illet volna legalább azt bemutatni a filmben, hogy hogy szerezte meg magának Kylo-t.

"A jedik minden kérdezősködés nélkül bevetették a gyanús körülmények között létrehozott klónhadsereget"

Szorított helyzetben voltak, és azzal tisztában voltak, hogy Sifo Dyas rendelte meg, aki képes volt a jövőbe látni.

"majd amikor ellenük fordul, fel sem tűnik nekik az ellenséges szándék, amit érezhettek volna az erőben"

Ez ugyan a filmből nem derül ki egyértelműen, de ugye a háború miatt eléggé legyengültek az érzékszerveik a Jediknek.

"Egy parasztfiúnak a segge alá teszik a vadászgépet, mert állítása szerint otthon is repült."

Többször elhangzik az Új reményben, hogy Luke remek pilóta, tehát nyilván nem életében először vezetett járművet, meg ugyan csak le lehet írni: szorított helyzetben voltak, lehet, hogy a takarítő nőt is betették volna a gépbe :)

" A Birodalom hogy előzte meg a Sólymot a Bespin felé?"

Ott több nap eltelik, amíg ott vannak a bolygón, addig meg simán oda érhetett a flotta.

"Ami még durvább, a Halálcsillag pajzsgenerátorát miért csak pár katonával őrizték?"

Ez sem akkora hiba, az a maréknyi lázadó osztag álcázva tudott csak lejutni, tehát elvileg nem volt szüksége a birodalomnak, hogy nagy sereg álljon ott, mivel nem számítottak támadásra.

Akkor most jöjjön az Utolsó Jedik hibái:

Poe miért tudott egyedül harcképtelenné varázsolni egy cirkálót?

Ha Finn és Rose bármi gond nélkül el tudott utazni hiperűr sebességbe a kaszinó bolygóra, akkor a többiek miért nem menekültek el azzal?

Holdo miért várta meg, amíg mindenkit kinyírnak, és csak utána szállt bele a cirkálóba?

Folytathatnám még a sort, de nagyjából már ez is bőven elég bizonyíték arra, hogy a rendezőket nem igazán érdekelte, hogy egy jó filmet összehozzanak.

2017. dec. 27. 08:43
 25/67 Barbell Deadlift ***** válasza:
100%

Kérdező!

Én azt vettem észre, hogy akiknek tetszett ez a förtelem, azok megsértődnek valamiért, ha valaki kritizálja a filmet. Sajnos magukra veszik valamiért...Nem fogják fel, hogy a kritika nem ellenük szól, hanem a film ellen.

2017. dec. 27. 08:46
 26/67 anonim ***** válasza:
100%

Tovabbra is tartom hogy a hollywood news agency tokeletesen elmondja a kritikaja elso ket perceben higy mi az oka annak hogy aokaknak nem tetszik az uj film. Ugyanazt mindja amit mindig en mondtam, annyi kulonbseggeo jogy en hozza tettem, ez a film a fanteoriakat gyarto, konyveken felnott rajongoknak nem tetszett, azonban Luke monologja is komoly uzenet es pont nekik. Azert bukott el, mert legendakent kezeltek es o is elhitte hogy az. Talan meg kene hallani es nem ugy kezelni.

A Canto-bight az pocsek volt ahohyan Finn es Rose is. Sosem szerettem Boyegat, nekem antipatikus, szoval ez befolyasolhat, de kell a love story a filmbe, ezt elnezem. Canto bighton kivul szerintem teljesen rendben volt a film. Max tobb Kylo Rey beszelgetest tettem volna bele.

2017. dec. 27. 10:41
 27/67 A kérdező kommentje:

#25:

Így van, a kritika nem ellenük szól, hanem a film ellen.

#26:

Nekem más a véleményem, de mivel kultúráltan leírtad a tiedet, abszolút tiszteletben tartom azt.

Nem mondom, hogy mindenki utálja a filmet, én kb. úgy vettem észre, hogy 50-50%.

2017. dec. 27. 13:29
 28/67 A kérdező kommentje:
Én nagyon örülnék, ha az új trilógia pl. a Galaktikus Köztársaság korai évszázadaiból, évezredeiből készülne. Pl. jó témának találnám a YE 3950-es évekből a Revan-Malak történetet, illetve a YE 1000-es évekből a ruusani háborúk idejét, de ugyanígy a Nagy Sith Háború és a Mandalori Háború is érdemes lenne arra, hogy filmek készüljenek belőle, mivel időben is közel voltak egymáshoz. És itt kb. véget is ér a lehetőségek tárháza, mivel Yoda YE 896-ban született, éspedig, mint olvashattuk nem nagyon lesznek benne már ismert karakterek.
2017. dec. 27. 20:33
 29/67 A kérdező kommentje:
Nektek mi a véleményetek erről? Ti melyik eseményt tartanátok méltónak egy 3 részes filmsorozathoz?
2017. dec. 27. 20:34
 30/67 anonim ***** válasza:
100%

Méltó lenne ha a disney nem csinálna több star szar filmet...

vagy legalább lucas rendezhetné meg ahogy akarja.

Ezek mindenből a szart hozzák ki, úgyhogy itt semminek se lehet örülni:D

2017. dec. 27. 21:45
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!