Akik szeretik a horror filmeket, miért szeretik, miért jó nekik a borzongás?
"nincsenek ram hatassal"
Ezek szerint agykutató vagy és tudod,hogy mi milyen hatással van az emberi elmére. Tudod létezik olyan is,hogy tudatalatti. De ajánlom figyelmedbe a 6. válaszoló válaszát is,nem csak tizenévesekre vonatkozhatnak a leírt dolgok.
Kérdező:
Én sem értem igazán a kérdésed.
A horrornak is több fajtája van,azokat én sem szeretem,amik nagyon véresek,brutálisak és/vagy valóságon alapszanak(úgy értem,amiben nem természetfeletti dolgok vannak a középpontban,hanem mondjuk egy gyilkos).
Az ijesztő fajtát viszont szeretem,főleg az ázsiai horrort. Az ugyanis már kicsit(sokkal) több,mint puszta horror.
Azokat pedig azért szeretem nézni,mert ha kicsit furcsa módon is,de kiszakít a környezetemből egy időre,elrugaszkodom a valóságtól és ez nagyon jólesik. És ha ezt egyfajta "félelemmel",borzongással érhetem el néhanapján,akkor legyen :)
De ugyebár kinek-mi... :)
Én a 6 -os vagyok.
Teljesen egyet értek a 11 -es válaszával. Mindenki nézzen azt amit akar.
Szerintem az erőszaktömkeleg, ami a TV -ből és a filmekből árad, és ez alól a horror sem kivétel, mert az is erőszak,
teljesen átvette a hatalmat a vetített filmekből. Szinte nincs is olyan nap, amikor legalább a műsoridő 70 % - a nem erőszakról vagy horrorról szól, beleértve ezalatt például a híreket is. Ez az, ami a tudat alatt befolyásolja a nézőket, úgy, hogy észre sem veszik. A gyerekek pedig nagyon befolyásolhatók.
Ha egy kicsit beleásnátok magatokat a reklámszakmába, tudhatnátok, hogy miként kell elkészíteni egy reklámfilmet, hogy még olyanok is elcsábuljanak a hirdetett dologra, akik egyébként nem is akartak kapcsolatba sem kerülni a reklámban szereplő dolgok iránt.
Sajnos én, aki inkább az érzelmekre ható romantikus, megható, filmekre lennék vevő, nem igen találok nézhető filmet a Műsorok között, pedig száznál több csatorna van előfizetve. Éjjel 1-2 órakor vetítik az Óz és hasonló filmet, ami már az nekem mint 20 évesnek is a könyökén jön ki. Itt rengeteget hallani a magyarságról, meg a a hazáról szóló dolgokról. Miért nem készítenek olyan filmeket, ami esetleg a hazaszeretetről és hasonló dolgokról szól? Szinte csak amerikai, Japán, Kínai erőszakos, karate, meg hasonlók mennek. A másik kategóriában az előbb kérdezte egy fiú, hogy a törökök hogyan foglalták el Buda várát.
Gőze nem volt róla. Vagy ciki ilyeneket nézni?
Egy kicsit a magyar történelem is kellene , hogy szerepeljen a filmkészítők listáján, hogy egy kis hazaszeretetre buzdítsa a fiatalokat. Van bőven téma, amit fel lehetne dolgozni, csak nem ilyen Linda jelleggel.
Szóval inkább az a bajom a horrorral, meg az erőszakkal, hogy szinte teljesen elfoglalják a műsoridőt, és aki esetleg egy kissé lágyabb érzelgősebb tartalomra vágyik, az teljesen ki van zárva.
A kérdezőnek pedig azt mondanám, hogy ha megsemmisíted a horror forgatókönyvedet, nem lesz hiányérzete senkinek, mert akad azért bőven kész film.
De ha egy kicsit is szeretnél értéket teremteni, akkor próbálj például egy forgatókönyvet készíteni valamilyen magyar történelemben történt eseményről.
Mondjuk Buda vár elfoglalása egy török katona , vagy egy akkori budai lakos szemszögéből, vagy kombinálva a kettőt. Ez látod biztos érdekelne engem is, és talán mások is szívesen megnéznék egy igazán jó filmrendező közreműködésével. És az ebben történő erőszak talán másként hatna rám és esetleg másokra is, mint a horror, meg a céltalan erőszak.
"Szinte csak amerikai, Japán, Kínai erőszakos, karate, meg hasonlók mennek."
11-es vagyok.
Azért az utóbbi válaszod után megjegyezném,hogy Te is félreértesz azért dolgokat.
A tv-ben 99%-ban amerikai filmek mennek,távol-keletiek pedig nagyon ritkán. De az is más,akkor sem főműsoridőben. Karatefilmeket még soha nem láttam tv-ben,kung-fu filmeket is nagyon ritkán,de ezek nem a "verekedésről" szólnak,hanem a harcművészetről és van mélyebb mondanivalójuk is,amellett,hogy betekintést nyerhet az ember egy kicsit a keleti kultúrákba(ugyanis ez a kultúrájukhoz tartozik,nem holmi verekedés). Szóval arra mérget vehetsz,hogy nem a japán,kínai,stb. harcművészeti filmektől lesznek erőszakosak a fiatalok.
Nem kötekedésből.
Ha megnézitek, hogy a válaszom 0 5-ban volt hasznos, akkor ez teljes bizonyíték arra, hogy uralja a gondolkodásmódot a horror, és az erőszak. Azok pedig, hogy karate, vagy kungfu filmekben harc közben 100 métereket repülnek, egyenesen nevetséges. Ennek köze nincs a távol keleti kultúrához. Én jártam japánban , Új Zélandon, és ezeket a filmeket ott kiröhögik.
Tehát még a válaszok alapján látszik, hogy csak az erőszak és egy kicsi érzelem sem szorult a válaszolókba.
Az, hogy a válaszod 0%-ban volt hasznos, szerintem inkább azt jelenti, hogy a többi ember nem osztja a véleményed, vagyis közel sem olyan uralkodó az erőszak a filmekben. Attól függően, hogy van benne, de azért nem kell túlzásokba esni. Ha kiállnál a térre azt hirdetve, hogy pl a Tom és Jerry egy erőszakos mese, hiszen sokkal több erőszak van benne, mint a tv-ben vetített filmek többségében... nos, joggal röhögnének körbe. Egyszerűen csak helyén kell kezelni és tudni kell értelmezni a dolgokat. Pl miért lenne jobb egy történelmi háborúról szóló film, mint egy fiktív háború valami sci-fiben? Azt leszámítva, hogy az egyik egy megtörtént eseményt dolgoz fel, mind a kettő egy nagy rakás erőszak. Akkor mi alapján állítod, hogy az egyik kéne, a másik meg nem?
Na de nagyon elkanyarodtam a mondanivalómtól. Szóval az emberek nagy része szerint egyáltalán nem olyan uralkodó az erőszak a filmekben, nem ez bennük a lényeg, és főleg messze nincsenek olyan rossz hatással az emberekre, amilyennek megpróbálod beállítani.
Ja, és egy kis plusz infó, a félreértések elkerülése végett: A horrorfilmek is igen jelentősen hatnak az érzelmekre (és természetesen nem úgy, hogy aki megnéz egy ilyet, az emiatt majd szadista, vérengző gyilkosság válik), szóval egy cseppet sem érzéketlenebb valaki, csak azért, mert nem olyan filmeket szeret, mint te.
Gaebrol légyszíves vedd a fáradságot, és ha van TV. előfizetésed, akkor este fő műsoridőben csavarj körbe a csatornák között és számold meg, hogy hány csatornán megy erőszak és horror, és hány csatornán találsz olyan filmet, ami elgondolkodtat, érzelmes. és értéket ad.
Nem az érdekel, hogy te szereted e, vagy sem a horrort, hanem az arányok zavarnak.
De rosszul értelmezed az arányokat!
Mellesleg nincs tv előfizetésem, de lássuk a ma esti filmeket a port.hu alapján:
m1 - Drágán add a rétedet - vígjáték
m1 - Doktor Parnassus és a képzelet birodalma - kalandfilm
m2 - Melissa és Joey - vígjátéksorozat
m2 - Molly és Mopsz - vígjáték
RTL klub - A kincses sziget - kalandfilm
RTL klub - Fejcserés támadás - akció-vígjáték
TV2 - Görögbe fogadva - vígjáték
TV2 - Katasztrófafilm - vígjáték
Cool - A pusztító - akciófilm
Cool - Napfény - sci-fi
HBO - Modern Pygmalion - vígjáték
HBO - Bosszúállók - fantasztikus-akciófilm
HBO2 - Csere.com - akció-thriller
HBO2 - Gátlástalanok - vígjáték
HBO Comedy - Muppets - vígjáték
HBO Comedy - Pasifogó - dráma
Cinemax - Üdv, Mr. McDonald - vígjáték
Cinemax - Izlandi alvilág - akció-thriller
Cinemax 2 - Két angol lány - dráma
Cinemax 2 - Banshee - krimisorozat
Nos, azon túl, hogy egyetlen horror sincs az esti műsorsávban, még erőszak is evétve fordul elő némelyik filmben, és azok a filmek sem az erőszakról szólnak. Pl a kincses sziget egy nagyszerű kalandfilm, ahol, a kalózok és a hajózás világában persze hogy vannak erőszakosabb jelenetek, ettől a film még nem lesz erőszakos, hisz egész másról szól, egész más értéket képvisel.
"Azok pedig, hogy karate, vagy kungfu filmekben harc közben 100 métereket repülnek, egyenesen nevetséges. Ennek köze nincs a távol keleti kultúrához. Én jártam japánban , Új Zélandon, és ezeket a filmeket ott kiröhögik."
Figyelj,hiába győzködsz olyanról,amiben én jártasabb vagyok. Kezdve azzal,hogy nagyon,de NAGYON kevered a kultúrákat. Ugyanis karate filmeket nagyon ritkán készítenek Japánban(országnév nagybetű,de gondolom csak elgépelted),abban sem "repkednek" 100 métereket,sőt,néhol elég kevés is bennük az akció. A kung-fu filmekben SEM repkednek. A WUXIA filmekben repkednek maximum,ami viszont inkább sorolható a fantasy kategóriába,mint a harcművszeti/akció kategóriába és kínai,nem japán. Mellesleg olyat aztán főként nem adnak a tv-ben,révén,hogy a kutyát sem érdeklik a "hülye ferdeszeműek"(sajnos sokan így vélekednek a keletiekről).
Nindzsás filmekben még esetleg vannak lehetetlennek tűnő dolgok,de a nindzsákkal kapcsolatban mindig is túloztak;még amikor voltak is valódi nindzsák,akkor is azt hitték,hogy repülni is tudnak. Gondolom kár mondanom,hogy ilyet sem gyakran adnak a tv-ben. Igazából soha.
De mutatja az erről való tudásodat,hogy egy kalap alá vetted a harcművészeti stílusokat.
Egyébként az,hogy egyszer esetleg jártál Japánban nem jelent semmit. Hacsak nem végeztél közvélemény kutatást a japánok körében,hogy mennyire szeretik ezeket.
És Új-Zéland hogy a fenében jön ide? Az mióta távol-kelet?
"Tehát még a válaszok alapján látszik, hogy csak az erőszak és egy kicsi érzelem sem szorult a válaszolókba."
Én nem értek veled egyet teljes mértékben,mégis úgy érzem igazad van abban,hogy túl sok az erőszakos tv-műsor,videójáték,stb és nagy mértékben szándékosan befolyásolják vele az embereket. És több szeretet is lehetne a világban.
De mellette nézek horrort és jó öreg (nem repkedős!) kung-fu filmeket is. SŐT! Death Metalt is rendszeresen hallgatok. De biztos neked van igazad,én egy érzelemszegény vadállat vagyok és kung-fu rúgásokkal gyilkolom az utcán az embereket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!