A Passió című film antiszemita lenne?
Én megnéztem, de semmi antiszemitát nem láttam benne. A film Jézus haláláért a féltékeny főpapokat és álszent farizeusokat hibáztatja, nem a zsidó népet általánosságban. Jézus zsidó volt, ahogy az apostolai is. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy Jézus héberül imádkozik, Istent Adonájnak szólítja, ami a Tetragrammaton "helyettesítése", hisz azt a zsidók túl szentnek tartották ahhoz, hogy kimondják. Jézus és az apostolok a filmben tipikusan közel-keleti kinézetűek, tehát egyáltalán nem a finn szőkeségeket megszégyenítően fehér és szőke Jézus-képet erősíti. Mária szintén az ókori zsidó nőkre jellemző ruhát visel (tehát nem a kék-fehér ruhát, ami a szobrokon van). A főpapok között is volt, aki felszólalt az éjszaka csak úgy meghozott ítélet ellen. Jézus kijelenti a filmben azt is, hogy soha nem fordult a zsidó hagyományok ellen, mindig azokhoz hűen prédikált.
Mégis miért támadják sokan Mel Gibson alkotását antiszemitizmussal?
Vitatott: [link]
Én nem találtam antiszemitának, de egy zsidó valószínűleg érzékenyen reagálhat az említett részeire.
https://www.gyakorikerdesek.hu/szorakozas__filmek-sorozatok_..
Szerintem nincs a filmben semmi, ami antiszemita lenne. Talán, és az eén meglátásom, azért támadták a filmet ilyen vádakkal, mert Mel Gibsonnak voltak olyan kijelentései, amit antiszemitának tituláltak, és ezt húzhatták rá esetleg a filmre. Bár amennyire tudom, Mel Gibson részegen mondta, amit mondott, és szintén, ha jól tudom, nem a zsidóságra általában, hanem a hollywoodi filmipar zsidó szereplőre vonatkozott, de mondom, erre csak homályosan emlékszem.
A Passió szerintem hűen adja vissza az evangéliumokat, ez van az evangéliumokban, mást Mel Gibson se írhatott bele, amit én kissé részrehajlónak éreztem a filmben, az a Katolikus Egyház felé tett gesztus, (ha jól tudom, Mel Gibson katolikus), Mária szerepének meglehetős túlhangsúlyozásával. De az még belefért.
IGEN.
Pl a korbácsolás és hasonlók az Evangéliumokhoz képest is túlzók.
Sajnos nem volt túlzás a korbácsolási jelenet. A római korbács (flagrum) végén valóban horgok voltak, amelyek beleakadva az ember húsába cafatokat téptek ki belőle. Lényegében elevenen megnyúzta az áldozatot. A film realista volt.
Egyébként érdekes, hogy a Torinói leplen látható férfialak sérülései is ilyen flagrummal történt korbácsolásra utalnak.
#6.
Az erőszak nyers és naturális ábrázolásának mi köze van az antiszemitizmushoz? Akkor a horrorfilmek is antiszemiták?
Amúgy az evangéliumok és a keresztény hagyományok, beszámolók szerint Jézust megkorbácsolták a katonák, amikor elesett a kereszttel. És itt világi katonákról van szó, akik valószínű, hogy leginkább rómaiak voltak. Szóval antiindoeuropita is lehetne ennyi erővel. Jézust brutális módon kínozták és ölték meg.
#9.
Megkorbácsolták akkor is, amikor elesett a kereszttel.
Egyébként számos bibliakutató szerint hiteles az ábrázolás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!