Kezdőoldal » Szórakozás » Anime, manga » Nézel animét?

Nézel animét?

Figyelt kérdés

2023. júl. 5. 09:16
1 2
 11/16 dodande ***** válasza:

Valóban azt állítottam, hogy 12-vel osztható. (Ha mégegyszer neki szaladsz a #9-es kommentemnek akkor lehet, hogy érzékelni fogod, hogy 12 egy példa szám volt, ha szeretnéd behelyettesíthető 24-el is)

Nem kívántam túl pontosan fogalmazni, mivel azt feltételeztem, hogy lehet érteni mire gondolok, ráadásul a kérdező nem azt kérdezte, hogy miért nem nézek, így csak mellékesen jegyeztem meg ezt. Ha valaki mindenáron szőrszálhasogatva/kötekedve/értetlenkedve kívánja vizsgálni amit írtam, akkor tényleg vannak benne olyan állítások, amik nem rendelkeznek definíció szintű pontossággal.

De akkor pontosítok:

1. Az első kommentemben azt állítottam, hogy: "mindent sztéhúznak/összenyomnak 12-vel osztható részre" itt nyílván arra gondoltam, hogy az vált a bevetté.

2. Igen. Természetesen régebben is voltak olyan animék, amiknek a rész számába beleszólt a TV csatorna amin sugározták. Nyilván technikai okok miatt a több száz részes animék esetében gyakrabban történt/történik ez, mint a kis 5-40 részeseknél, és jobban el is bírják az ilyen szabályozást mint azok, amik 100 manga fejezetet kívánnak 12-részben leadni, de szerintem ezt te is érzékelted, ha annó a sailor moon-on nevelkedtél.

3. Azt is állítottam, hogy 15 éve még más volt a felállás. Itt arra gondoltam, hogy kb a 2000-es évek közepén kezdődött el, nagy mennyiségben, és a 2008-as gazdasági világválságra lett teljesen bevett, hogy a népszerű mangákat 12 részes animékbe zsúfolják/nyújtják.

4. Azt állítottad, hogy: "Az animék az esetek 90%-ában régen is és ma is előre látható módon futottak elére fixált epizódszámmal." Ez csak félig igaz. Nyilván, amikor elkezdték sugározni, akkor már tudták, hogy hány részt fognak lejátszani, hiszen már készen volt az egész anime összes része (az endless hosszúságuaknak meg az adott évada), de amikor az anime stúdiók megtervezték, hogy pl egy adott mangát hány részben fognak feldolgozni, akkor az volt az általános, hogy nem kellett a season-ba beleféréssel kalkulálniuk, mivel a csatornák többsége nem a mostani 4 season/év-ben adta az animéinek a többségét. Azért, hogy ne csak általánosságokkal vagdalkozzunk: ha csak összeszámolod, hogy 1980-2007 között a hipe-olt/népszerű animék hány részesek voltak, vagy a most népszerű animék hány részesek, már rögtön látni fogod az arányok közötti különbséget (természetesen ez is csak egy példa, számolhatod az összeset is, akkor is kijön amit állítok).

De azért, hogy ne csak egy részletet magyarázzak, hanem a miértről is írjak, ha már ennyire elmentem off topic-ba:

Azáltal, hogy ennyire szezonokba tömörültek az animék, teljesen megváltoztak az emberek anime fogyasztási szokásai. Az utóbbi kb 10-15 évben ha népszerű is volt egy anime mialatt futott, miután vége lett, jött a következő hipe train és a feledés homályába merült. Nem alakult ki közösség 1-1 tényleg kiemelkedő anime körül, ha mégis, az inkább a manga miatt volt.

Jó példa erre az Attack on Titan, ahol az 1. évad mindent elborított, szinte mindenki hallott róla vagy látta, de a 2. at már jóval kevesebben nézték meg, arról pedig hogy van-e 3. vagy 4. évad az emberek nem hogy nem tudnak, de nem is nagyon érdekli már őket (Elnézést a vérbeli Attack on Titan fan-októl, de valószínüleg ti is tapasztaltátok).

A jelenlegi animés közösségek nem a kedvencek dédelgetéséről, és azok elemezgetésével foglalkoznak általában, hanem az új season-ok trendi animéinek gyors átbeszéléséről, és inkább az került a középpontba, hogy láttad-e a legújabb részeket.

Ez az átalakulás természetesen nem baj, csak nekem nem jött be annyira. Erre jön rá, hogy általában már olvastam a mangát amiből az animét csinálták, és zavar, amikor egy gyors huszárvágással átugornak konfliktusokat, vagy tengerpartos filler részeket raknak be, hogy megfeleljenek a season hosszának.

2023. júl. 6. 18:03
 12/16 anonim ***** válasza:

"mégegyszer neki szaladsz a #9-es kommentemnek akkor lehet, hogy érzékelni fogod, hogy 12 egy példa szám volt"

Sajnos ez nem igaz. Nem tudom, miért kell hazudni. Ha úgy vezeted fel, hogy nem is 40, de 15, akkor a helyzet az, hogy nem példa a 12, mivel ez a felvezetés pont arra akart rámutatni, hogy a 12 milyen kevés.

"itt nyílván arra gondoltam, hogy az vált a bevetté."

Ez tiszta volt, csak amikor 30-40 évvel ezelőtt is mondjuk a Sailor Moon 48 résszel futott, akkor ez a "bevetté" válás nem új.

"ha annó a sailor moon-on nevelkedtél."

Nem azon nevelkedtem. A Sailor Moon csak egy remek példa volt, ami rád cáfol.

"már tudták, hogy hány részt fognak lejátszani, hiszen már készen volt az egész anime összes része"

Aha, és melyik univerzumban volt ez igaz?

Pont azért csúsznak, csúsztak az anime részek, mert nem volt kész előre az összes rész. Mondjuk amikor elkezdenek sugározni egy 12 részes animét, akkor olyan 5-7 rész jó ha készen van és minden mást közben oldanak meg.

"nem kellett a season-ba beleféréssel kalkulálniuk, mivel a csatornák többsége nem a mostani 4 season/év-ben adta az animéinek a többségét"

De kellett, ahogy mondom a Sailor Moon egy remek példa, ami 1 éves slot-okat kapott, vagyis 4 season-t.

"ha csak összeszámolod, hogy 1980-2007 között a hipe-olt/népszerű animék hány részesek voltak, vagy a most népszerű animék hány részesek, már rögtön látni fogod az arányok közötti különbséget"

Meg ha összeszámolod, hogy akkor hány stúdió volt, meg azt, hogy egy season-ben hány anime jelent meg stb-stb, mindjárt más az eredmény.

Az elmúlt 10-15 évben összesen több anime jelent meg, mint az előtte lévő 50 évben, amióta van anime.

Jelenleg 150-200 anime évente jön, akkor olyan 20-30 jó, ha ki jött.

"Nem alakult ki közösség 1-1 tényleg kiemelkedő anime körül, ha mégis, az inkább a manga miatt volt."

Ez egyébként azért vicces, mert a jelenleg legkiemelkedőbbnek tartott animék, illetve a legnagyobb hype-pal és közösséggel rendelkezők az elmúlt 10-15 évből vannak és nem korábbról.

Itt jelenleg a valóságnak mondasz ellent.

"Jó példa erre az Attack on Titan, ahol az 1. évad mindent elborított, szinte mindenki hallott róla vagy látta, de a 2. at már jóval kevesebben nézték meg"

De ez nem azért van, mert nem tudnak róla, vagy elfelejtik, hanem mert ezzel jár ha valami hype-olt. Szembejön veled megnézed és ha nem tetszik, akkor te nem fogod megnézni a későbbi évadokat.

Fizikailag lehetetlen az, hogy hasonló számít produkáljon. ÉS ez évadról évadra igaz, a későbbi évad mindig abból tud meríteni, akik már látták az előzőt és ha kicsit is más csinál, mint az előző évad, amit muszáj, ha haladni akar a story-val, akkor megint veszít el nézőket.

Egyébként az SnK azért is rossz példa, mert az első évad a mostani hype-ot nem indokolja. Mondjuk a 2., de inkább a 3. az, ami indokolttá tette. És ha te úgy kezded el nézni, hogy "jaj, milyen jónak elmondta a haverom", akkor simán lehet családos, mivel az S1, főleg az első fele egy generic shounen start. Semmi speciális nincs benne. Gyakorlatilag a TTGL eleje újra elmesélve.

Amúgy meg, a rövid formátum azért jobb, mert több embert tud behúzni. Amikor ott állsz és dönthetsz úgy, hogy elkezded a One Piece-t az ezer részével, akkor az nagyon durvának számít. Tehát több, mint 80 darab 12 részes sorozatról van szó.

Ezt nyilván nem fogja valaki elkezdeni, ezért inkább megnézni a 12 részes Ex-Arm-ot. És amúgy pont azért olyan nevetségesen alacsony kb. minden nézettsége 2000 előtt, akármennyire ott is X season hosszal dolgoztak.

"A jelenlegi animés közösségek nem a kedvencek dédelgetéséről, és azok elemezgetésével foglalkoznak általában"

De, erről.

Csak ahhoz, hogy elemezd még up-to-date-nak is kell lenned, szóval ma már egy elemezgetéshez bizony sokkal felkészültebbnek kell lenned.

"egy gyors huszárvágással átugornak konfliktusokat, vagy tengerpartos filler részeket raknak be, hogy megfeleljenek a season hosszának."

Jó lenne, ha hoznál olyan példát, ami új és nem valamit, ami létezett 40 évvel ezelőtti animékben.

Mivel akkor jogos a kritikád a mostani animék ellen, ha ezt felvetnéd a régiek ellen is, de láthatóan nem teszed.

2023. júl. 7. 09:14
 13/16 Uchiha Laura válasza:
Nem láttam sok animét de nagyon szeretem őket. Amiket láttam illetve nézek az a Sailor Moon, Naruto (az a kedvencem) Boku no hero academia, Death Note, Tokyo Ghoul, Ijirandaie Nagatoro san, de még fogok még többet is nézni, és mindenkinek ajánlom őket!
2023. júl. 8. 09:39
 14/16 dodande ***** válasza:

Próbáld mégegyszer értelmezni a "Ha" szócskát, de ha nem lenne ott, akkor is lehetne látni, hogy ez egy példa...

Légy a vendégem:

Valahogy folyamatosan a 40 év van beakadva nálad, tehát az elmult 40 év tavaszi szezonjaiban indult animéinek a rész számai 10 éves ugrásokkal:

1983 tavasz:

17 animét kezdtek el játszani:

1 db 526

1 db 137

1 db 130

1 db 127

2 db 52

1 db 51

2 db 45

1 db 43

1 db 42

1 db 39

1 db 37

1 db 35

1 db 26

1 db 20

1 db 19

(0 db azaz 0% osztható 12-vel)

1993 tavasz:

10 animét kezdtek el játszani:

1 db 170

1 db 60

2 db 52

2 db 51

1 db 45

1 db 43

1 db 39

1 db ? (Nintama Rantarou)

(1 db azaz 10% osztható 12-vel)

2003 tavasz:

34 animét kezdtek el játszani:

(mivel itt már macerás kiírogatni az összeset, így csak a lényeget írom)

3 db 12-vel osztható.

4 db 13 részes anime (TV csatornák enyhén változó szezon beosztása miatt ezeket is érdemes figyelni)

Azaz a 2003 tavaszán kezdődött animék 20,6%-a.

Ugye azt állítottam, hogy a 2000-es évek közepefele kezdődött, és a 2008 végére lett maxra járatva a tendencia.

2013 tavasz:

66 animét kezdtek el játszani:

17 db 12-vel osztható.

15 db 13 részes.

Azaz a 2013 tavaszán kezdődött animék 48,5%-a.

2023 tavasz:

61 animét kezdtek el játszani:

38 db 12-vel osztható.

8 db 13 részes.

Azaz a 2023 tavaszán kezdődött animék 75,4%-a. (ami mégtöbb, mint eredetileg hittem)

Forrás: myanimelist.net/anime/season/archive

Szerintem jól érzékelhető ebből, hogy milyen tendenciákra gondoltam az első kommentemben.

Természetesen kivételek mindig voltak, és lesznek is.

Ami meg a Sailor Moon-t illeti az nem egy jó példa, hanem egy jó kivétel (ami alapján hibásan általánosítottál), ami ennek a szezonosdinak volt az előfutára.

Nyílván továbbra is megpróbálhatod félremagyarázni magadnak amit írok, de kérlek próbáld felfogni, ugyan úgy, ahogy én sem akadékoskodok azon, hogy egy Sailor Moon évad sem osztható 12-vel (Sőt, nagyon gyakran drasztikusan eltértek az "Egy évad/1 év -> minden hétre jusson egy rész" elvtől is, pl volt olyan szezon is, aminek a közepén lett vége az aktuális Sailor Moon évadnak [pl: Bishoujo Senshi Sailor Moon R 1993]), és kiáltalak ki téged egy hazudozónak, mivel értem, hogy miről beszélsz.

Az pedig megint csak a legnagyobb kivételek/városi legendák közé tartozik, hogy egy anime részt nem vetítettek mert még nem volt kész, és ez esetben is már tudták, hogy hány részes lesz az adott anime/évad, az csak mellékes volt, hogy csúsznak, szóval az állításom szempontjából ez irreleváns.

2023. júl. 8. 16:46
 15/16 anonim ***** válasza:

"Hát a legtöbb animés kérdés alatt van egy csomó negatív válasz mert nem néznek szoval.."

Régebben járt erre egy 4.5 pipás névtelen válaszoló (nem Hintalow), akinek MUSZÁJ volt mindent jobban tudni. Még azt is megmagyarázta, hogy nem az érdekel, amit kérdeztél és iszonyat hosszú szófosásokra volt képes, hogy megmagyarázza, miért nincs igazad. Nem tudom, még 4.5 pipás-e, azt sem, hogy jutott olyan magas értékelésig, mert értelmes dolgot nem nagyon írt soha.

Szóval van ilyen is.

2023. júl. 9. 09:17
 16/16 anonim ***** válasza:

"Próbáld mégegyszer értelmezni a "Ha" szócskát, de ha nem lenne ott, akkor is lehetne látni, hogy ez egy példa."

Ha abban a kontextusban azt jelenti, hogy "feltéve, ha" mégis 12 részes, mivel pont arra utal az előtte leírt félmondat, hogy annál hosszabb.

"(0 db azaz 0% osztható 12-vel)"

Ja, hát, akkor a 13 részes Boku no Hero Academia is bizonyítja, hogy nincs igazad, mert az sem 12-vel osztható.

Egy season 11-13 rész között mozog, illetve ennek többszöröseivel.

Ezt figyelembe véve pedig a két legrövidebb anime az, ami ennek nem felel meg a felsorolásodból a 20 és 19 részes, mindegyik másikra igaz, hogy season-be fértek bele.

"(1 db azaz 10% osztható 12-vel)"

Valójában 1 darab volt, ami nem esik a season felosztásba, ez a 43 részes, mindegyik másikra igaz.

"4 db 13 részes anime (TV csatornák enyhén változó szezon beosztása miatt ezeket is érdemes figyelni)"

Érdekes, és előtte miért nem figyelted? Csak nem kiderült volna, hogy hazudsz.

Mert még megérteném, ha azt mondod, hogy 170 részes animét nem kezded leosztogatni, de a 39 részes anime elég látványosan 3*13.

"Szerintem jól érzékelhető ebből, hogy milyen tendenciákra gondoltam az első kommentemben."

Igen, jól érzékelhető, hogy a neked kedvező módon számolsz, de az fel se merül benned, hogy egy 25 részes anime nem osztható se 12-kel, se 13-mal, mégis erre gondoltál, de amikor ugyanazt megjátszották 40 éve, akkor hirtelen nem számít.

"Ami meg a Sailor Moon-t illeti az nem egy jó példa, hanem egy jó kivétel"

Te felsoroltál elég példát. Minden season-ben amit hoztál valójában 90% feletti arányról van szó, ahol 11-12-13 részes egységre bontható az anime.

Ha pedig felcsapod, hogy hogyan futottak, akkor ez még látványosabb lesz.

"Nyílván továbbra is megpróbálhatod félremagyarázni magadnak amit írok"

Igen, ezt is én teszem, amikor te számoltál egyik season-ben máshogy, mitn a másik, mivel 2003-tól kezdve már számít a 13 részes anime is.

"volt olyan szezon is, aminek a közepén lett vége az aktuális Sailor Moon évadnak [pl: Bishoujo Senshi Sailor Moon R 1993"

Te utána is nézel annak, amit állítasz, vagy csak okosnak akarsz tűnni?

MAL-ról itt van, hogy mikor futott: Mar 6, 1993 to Mar 12, 1994

Az anime seasonök pedig így vannak:

Téli: jan, febr, már

Tavaszi: ápr, máj, jún

Nyári: júl, aug, szept

Őszi: okt, nov, dec

Szóval elég jól látszik, hogy itt sem igaz, amit állítasz, mert egyik tavaszi season elejétől a következő tavaszi season-ig tart.

"egy anime részt nem vetítettek mert még nem volt kész, és ez esetben is már tudták, hogy hány részes lesz az adott anime/évad"

Itt megint 2 dolgot keversz. Az eredeti állításod, hogy kész volt, nem pedig az, hogy nem tudták hány rész.

Nem volt kész, ez tény. Ezt számtalan stúdió is megerősítette akkor is és most is.

Az hogy tudták, az nyilván tény, mivel azzal számolt a tv csatorna, akkor is és ma is.

2023. júl. 9. 11:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!