Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Társadalmi nemek tanulmánya/gender studies? (Többi lent)
Az ELTE a fenti néven indít egy mesterképzést, és arra lennék kíváncsi, kinek mi a véleménye erről a szakról. Bármit leírhattok, amit ezzel kapcsolatosan gondoltok.:) Szerintetek miért lesz jó, vagy rossz, ha ilyen képzés indul Magyarországon?
Elsősorban fiatalabbak válaszát várom, de bármennyi idősek írhatnak, csak kérlek, írjátok le a korotokat is.:)
Külön örülnék, ha írnának olyanok is, akik gondolkottak már azon, hogy esetleg elvégzik ezt a mesterszakot. Ti miért választanátok ezt? Mi vonz benne?
Előre is nagyon szépen köszönök minden normális választ.:D
(Tudom, a kategória indokolatlannak tűnik, de direkt írtam ide a kérdést. Ettől függetlenül nem csak melegek válaszolhatnak.:))
Amerikában főként szélsőséges, 3. hullámú feministák alapították meg a képzést a 90-es években és rossz nézni, hogy miket termeltek ki eddig. Trigger warningok, safe spacek, napi egy tucat új gender, social justice warriorok stb. A gender studies szak a modern campus feminizmus melegágya, ami a legfinomabban kifejezve is fertő. Valódi, értelmes feministáknak nem igazán van ott hely, mint például Christina Hoff Sommers vagy Ayaan Hirsi Ali. Persze kis hazánkban nem lesz semmilyen hatással a társadalomra, de ettől függetlenül felesleges szaknak tartom. Magát a témát természetesen nem, érdemes kutatni és foglalkozni vele, de ebben a formában baromság. Ha valakit ez érdekel, akkor témától függően tanuljon filozófiát, szociológiát vagy pszichológiát és specializálódjon erre. Többet ér vele.
21/F Egy liberális meleg (bármennyire is meglepő)
Szerintem nem rossz dolog. Bár vannak bizonyos vallásos vagy szélsőjobbos propagandák, akik a genderelméletet a "halál kultúrájá"-nak meg mindenféle liberális fertőnek állítják be mondván, hogy Amerikában már megszüntetik a férfi-női wc-ket, meg ehhez hasonló baromságok...
A köztudatban rengeteg olyan ősrégi sztereotípia, elvárás van, amelyeknek a mai világban semmi értelme, mégis hátrányosan érintik akár a férfit akár a nőt.
Példa:
"A nő dolga a házimunka és a gyereknevelés"
Igen, régen ez valóban így volt, mivel a férfi dolgozott, ő volt a családfenntartó, így értelemszerűen az otthon ülő nő dolga volt a gyereknevelés és a házimunka. (+ mivel a férfi biztosította a család megélhetését, ez egy tekintélyt kölcsönzött neki a nővel szemben)
Ma azonban érvénytelen ez az egész, hiszen a nő is ugyanannyit dolgozik, ugyanannyi munkaórát mint a férje, ugyanannyi fizetést tesz le az asztalra, így innentől kezdve a férjnek is ugyanannyi erejébe és idejébe kerül elmosogatni stb.
Szóval én összességében jó dolognak tartom ezt a mesterszakot, csak jó lenne, ha más egyetemeken is indítanának ilyet.
31 éves, vallásos meleg vagyok. :)
A lepontozóimnak:
Továbbra is fennáll a kérdésem: Mihez lehetne egy ilyen végzettséggel kezdeni?
Egy ismerősöm végzett TÁTKon. Mi volt az első dolga? Jelentkezett ÁJK-ra, hogy ha azt elvégzi, tudjon is vele valamit is kezdeni.
PencroftTivald: na én például szintén egy elte bölcsész szakon végeztem, ahol összesen 5-en vannak egy évfolyamban. Tipikusan semmire se használható kis szak.
Ehhez képest magas szintű menedzser vagyok, a magyar diplomás átlagkereset tízszereséért (!). Corvinusosokat, mérnököket eszem reggelire. Más kérdés? :))
Kedves # 9-es!
És a tanulmányaidnak megfelelő munkakörben helyezkedtél el végül?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!