Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Miért van az a hamis, önfelmentő mítosz a túlsúlyos nők érvelésében, hogy a média teszi "manapság" "divattá" a vékony testalkatot, míg korábban úgymond pont a telt nő volt a szépségideál, csak ezt erőszakosan eltorzították a tévével és a reklámokkal?
Ez az állítás hamis.
Egy történelemtanárom mondta erről anno - hibásan -, hogy mindig az volt a szépségideál, ami a ritkát jelentette az adott korban, így amikor bőségben éltek az emberek, és elhíztak, akkor a karcsúság, és elekezdtek fűzőt viselni, míg amikor az elhízás volt ritka, és a jólétet mutatta, akkor pedig az volt a "szép". Csakhogy ez ez nem igaz. Mindig az az egy szerencsétlen, agyonhasznált példa van csak a willendorfi vénuszról ennek a hibás koncepciónak az alátámasztására, ami műtárgynak egyébként a hátterét, az eredetét sem tudjuk ma.
Ha visszatekintünk a századfordulóra, Auguste Rodin (1840-1917) megalkotta A csók című szoborkompozíciót az idealisztikus férfi-nő pár képével:
Vagy mégkorábbra, az 1700-as, 1800-as évekre, ekkoriban terjedt el a nők körében általánosan a fűző viselete, hogy minél vékonyabb derekuk legyen.
Ha mégkorábbra visszamegyünk, a középkorba, akkor a szépség és szerelem istennőjének megfestése (1484–1486) Botticelli által ekképp néz ki Vénusz születésében:
Menjünk még ennél is messzebb. Az ókorban Aphroditét (akinek személye egyezik Vénuszéval) így faragta meg a saját kora:
Sosem a szétfolyt háj volt a "szép". Tehát nem hamis felmentést, másra mutató felelősséget, magyarázatot kell találni arra, hogy továbbra se tegyen valaki semmit a saját egészsége érdekében. És főleg nem haragot, utálatot árasztani a társadalom felé azért, mert azt tekinti szépnek, ami egyébként bárki számára nyitott út (gondoljon bele mindenki, mennyivel szerencsésebb elhízott lányként, mintha például férfiként lenne alacsony, az önhibáján kívül állna, és tenni sem tuda ellene semmit). Ne mondja senki, hogy nem lehet, mert ha például L. Simon László így le tudott fogyni (azt mondva, miszerint hogyan mutasson példát a gyerekeinek, ha ő nem hagyja ott az utolsó sütit az asztalon):
Most:
Vagy Nagy István földművelésügyi miniszter:
Most
...akkor, ha ezek a koros emberek képesek erre, nem lehet senkinek kifogása.
Persze, frusztrált bosszúszomjas nők alkották meg a testtömegindexet, aztán orvosok és országos egészségügyi ellátó rendszerek ezt nem szúrták ki, ezért használják szerte a világon.
A sok idióta, ahelyett, hogy hozzád hasonló hozzáértő férfiakkal dolgoztattak volna ki egy jobb kalkulátort. xD
Amúgy megkérdezhetem, hogy te milyen magasnak és hány kilónak tippeled a hastáncosnőt a fotón?
"Az a helyzet, hogy sosem volt még barátnőd, így nem is tudod felmérni, szemmel becsülni egy-egy alkat kg-ban kifejezett súlyát."
Tényleg nem volt barátnőm, és nem is lesz olyan értelemben, ahogy te gondolod - mivel nem vagyok leszbikus.
Ettől függetlenül igen valószínű, hogy több nő ismerős magasságát és súlyát tudtam v. tudom jelenleg, mint te a saját környezetedben (családtag, barátnő, kolléganő, volt evezős csapattárs stb.)
Emellett évek óta van egy szerződéses munkám három orvos mellett egy magánrendelőben, így hetente két napon látok olyan pácienseket, akiknek az egyéb mért vitális paramétereik (vérnyomás, pulzus, légzésszám stb. mellett) én viszem be a testmagasságát és az általunk mért testsúlyát egy elektronikus adatbázisba.
Szóval az "így nem is tudod felmérni, szemmel becsülni egy-egy alkat kg-ban kifejezett súlyát" kijelentéssel finoman szólva sikerült mellényúlnod.
Akkor mondd már meg, a több, magassággal és súllyal belinkelt személy is "kórosan sovány"? Vagy netán 60+ kilós igazából szerinted?
"Ezek szerint a barátnőd ideális testsúly 58 kg, nem 45."
Nők és férfiak esetén ez, mint a napi ajánlott folyadékbevitel, vagy bármi más is, úgy ez is nemenként eltér. Anatómiailag más a csontszerkezet, izomarány, testalkati felépítés, így ez a séma nem áll meg a nőkre is.
"Persze, frusztrált bosszúszomjas nők alkották meg a testtömegindexet, aztán orvosok és országos egészségügyi ellátó rendszerek ezt nem szúrták ki, ezért használják szerte a világon."
Na látod, itt buktál le.:) Ugyanis _nem_ ezt használják, hanem az orvosi mérés ennél sokkal összetettebb, és több rétegű. Én egy olyan táblázazot láttam, ami életkor és nem szerint adta meg a határértékeket, így más az ideális egy 21-24 év közötti férfinek, mint egy ugyanilyen korú nőnek, de más az érték még egy 18-21 év közötti férfi számára ideálisnál is. Ezenkívül ebben használnak változót is, miszerint műszeresen mérik a testzsírszázalékot, és vonják bele a képletbe.
"Ez 160 cm magasságnál így néz ki:
Ideális 49-65, még egészséges 44-49, ill. 66-71."
Mutattam egy ennél magasabb (165 cm), de ennél kevesebb testsúlyú (60+ kg) nőt, hogy az már látványos elhízás, nyugodtan kimondható: kövérség. Akkor egy alacsonyabb, 160 cm-es lány esetén a még ezt is meghaladó, 65 kg-os súly hogyan lenne ideális mégis? Egészséges lenne még a szélsőségesen elhízott 71 kg is...?? Nem megnyugtatni kell a beteg embereket egy ártalmas állapotban, hanem ösztönözni őket az egészséges szervezet felé!
Amikor a fejlett társadalmak legnagyobb népegészségügyi problémája az elhízás, akkor ezt nem meg kell magyarázni, és ringatni valami "te így vagy szép", "fogadd el magadat" szlogenekkel a lelki világukat féltve az ebben szenvedőket (mert lehet hazudni, hogy "én így érzem jól magamat", de ez lustaságból vezérelt önbecsapás), hanem igenis abban kell minden embernek a segítség, hogy az egészségét őrizze.
"Azért azt figyelembe vetted, hogy a 158 centis barátnődet kiröhögné az a fajta modell szakma, amiről beszélnek itt neked? Nagyon alacsony, gyerekosztály méretű egy számára ideális testsúllyal!"
És kit érdekel a modellszakma? Direkt megelőztem már ezt egy korábbi válaszomban. Ahogyan már nem egyszer elmondtam azt is, a 40 kilós kilógó csontú nők a legtöbbek számára szexuálisan nem vonzóak. Tehát miről beszélünk? Nem értem, milyen képzet szerint "tolják". A divatvilágon kívül ki találkozik kifutómodellekkel? Hol vannak a tévében? Amikor szó van róluk, rendszerint arról, hogy egészségtelen életvitelt követnek.
Ugyanígy megvan a plussize modellség is. És az is van ennyire káros, hiszen az pedig afelé ösztönöz, hogy ne lefogyjon a túlsúlyos nő, hanem így (önkárosítóan) lássa magát gyönyörűnek.
De mindkettő kívül van a mindennapokon.
Tehát amennyiben csupán ennyiben áll meg a "média és reklámok által tolt csontsovány nők" állítása, úgy nincs más lehetőség, minthogy ez egyszerűen hazugság.
"így ez a séma nem áll meg a nőkre is ..."
Ez nem írtad bele abba a mondatba, amit idéztem Tőled, a kérdésed pedig alapvetően a nők testalkatára és ideális testsúlyára fókuszál.
"Na látod, itt buktál le.:) Ugyanis _nem_ ezt használják, hanem az orvosi mérés ennél sokkal összetettebb, és több rétegű."
Miért, szerinted hivatkoztam valamelyik konkrét BMI kalkulátorra, ami ezeket nem veszi figyelembe?
Vagy Te hivatkoztál valamelyik KONKRÉT BMI számítási metódusra, amikor kijelentetted, hogy frusztrált, bosszúszomjas stb. nők találták ki, vagy általánosítottál, tekintet nélkül arra, hogy mit vesznek figyelembe és mit nem?
Nem tudom, hány éve a barátnőd, de a brit NHS (National Heath Service) - a brit állami egészségügyi ellátórendszer kalkulátorát használva, figyelembe véve, hogy valaki nő, a fehér rasszhoz tartozik, 25 éves, és heti egy óránál több aktív testmozgást végez, akkor 158 cm-hez 45 kg-ra
18-as BMI jön ki, ami nem esik a 'healthy weight' (egészséges testsúly) kategóriába, hanem 'Your result suggests you are underweight' eredmény ad.
"Akkor mondd már meg, a több, magassággal és súllyal belinkelt személy is "kórosan sovány"?"
Szívesen válaszolok erre, miután válaszolsz arra a korábban feltett kérdésemre, hogy "milyen magasnak és hány kilónak tippeled a hastáncosnőt a fotón".
"így ez a séma nem áll meg a nőkre is ...
-> Ez nem írtad bele abba a mondatba, amit idéztem Tőled, a kérdésed pedig alapvetően a nők testalkatára és ideális testsúlyára fókuszál."
Minekután ezt én saját magamra írtam, ami a szövegből egyértelműen és félreérthetetlenül kiderül, ahogyan az is világosan, hogy férfi vagyok, az pedig nyilvánvaló, hogy a férfi-nő anatómia nem egyezik, így ez csak kötözködés, logikailag kikövetkeztethető, külön magyarázat nélkül is. Persze, a logika háttérbe szorul a szimpla rosszindulat mögött, amitba személyes sértettség okoz.
"Na látod, itt buktál le.:) Ugyanis _nem_ ezt használják, hanem az orvosi mérés ennél sokkal összetettebb, és több rétegű.
-> Miért, szerinted hivatkoztam valamelyik konkrét BMI kalkulátorra, ami ezeket nem veszi figyelembe?"
Minekután a testzsírszázalék helyszíni, egyéni méréssel derül ki, így értelemszerűen CSAK olyanra hivatkozhattál, ami nem.
"Vagy Te hivatkoztál valamelyik KONKRÉT BMI számítási metódusra, amikor kijelentetted, hogy frusztrált, bosszúszomjas stb. nők találták ki, vagy általánosítottál, tekintet nélkül arra, hogy mit vesznek figyelembe és mit nem?"
Egy konkrét példát hoztam fel, és kifejtettem azt is, miért nem valós eredményt ad.
"Nem tudom, hány éve a barátnőd, de a brit NHS (National Heath Service) - a brit állami egészségügyi ellátórendszer kalkulátorát használva, figyelembe véve, hogy valaki nő, a fehér rasszhoz tartozik, 25 éves, és heti egy óránál több aktív testmozgást végez, akkor 158 cm-hez 45 kg-ra
18-as BMI jön ki, ami nem esik a 'healthy weight' (egészséges testsúly) kategóriába, hanem 'Your result suggests you are underweight' eredmény ad."
Brit tudósok kiderítették?:) Nem veszek komolyan senmit, ami például 160 cm testmagassághoz a 71 kg-ot még nem tartja súlyosan elhízottnak.
Vegyünk akkor már egy negyedik példát is. Sarka Kata 172(!) cm mellett 58(!!) kg súlyú.
"Akkor mondd már meg, a több, magassággal és súllyal belinkelt személy is "kórosan sovány"?
-> Szívesen válaszolok erre, miután válaszolsz arra a korábban feltett kérdésemre, hogy "milyen magasnak és hány kilónak tippeled a hastáncosnőt a fotón".
Nem tudom, egy random google képkeresés "belly dancer" keresőszavára kiadott találat esetén, ahol nem ismert testmagasság, sem más, ott ez nem megmondható. Kép alapján Sarka Kata (172 cm) és Marketa Stroblova (155 cm) között sem mérhető fel értelemszerűen a majdnem húsz centi magasságkülönbség különálló fotón, mivel arányos alkatúak az eltérő magasság mellett is. Az viszont tudható, hogy a múltszázadi, és középkori emberek átlagmagassága alacsonyabb volt a mai kor emberénél, tehát a festményeken és szobrokon felmutatott múltbéli példák egyike sem lehet logikusan 60+ kg, a maguk karcsúságával, ez világos.
És most te jössz, bár furcsa, hogy feltételhez szabod a válaszodat. Korosan soványak a bemutatott személyek, vagy összecsengően és földrajzilag elkülönülően is hazudják a súlyukat (ami pontosan beleillik saját környezeti tapasztalatomba is egyébiránt - sokkal inkább, mint a sértett túlsúlyos női felhasználók önnyugtató 60-70 kg körülire saccolása ezen testalkatok esetén)?
Nem számolom, hányadki alkalommal írom le, hogy a kórosan sovány modelleket a társadalom nem tartja szépnek.
A kórosan elhízottal szemben senki sem a kórosan sovánnyal érveljen - mert ilyenről a kérdésben látható példákból nyilvánvaló, hogy szó sincs. A normális testsúly az egészséges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!