Kezdőoldal » Szexualitás » Heteroszexualitás » Miért van az a hamis, önfelmen...

Figyelem! A Szexualitás kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Miért van az a hamis, önfelmentő mítosz a túlsúlyos nők érvelésében, hogy a média teszi "manapság" "divattá" a vékony testalkatot, míg korábban úgymond pont a telt nő volt a szépségideál, csak ezt erőszakosan eltorzították a tévével és a reklámokkal?

Figyelt kérdés

Ez az állítás hamis.

Egy történelemtanárom mondta erről anno - hibásan -, hogy mindig az volt a szépségideál, ami a ritkát jelentette az adott korban, így amikor bőségben éltek az emberek, és elhíztak, akkor a karcsúság, és elekezdtek fűzőt viselni, míg amikor az elhízás volt ritka, és a jólétet mutatta, akkor pedig az volt a "szép". Csakhogy ez ez nem igaz. Mindig az az egy szerencsétlen, agyonhasznált példa van csak a willendorfi vénuszról ennek a hibás koncepciónak az alátámasztására, ami műtárgynak egyébként a hátterét, az eredetét sem tudjuk ma.

Ha visszatekintünk a századfordulóra, Auguste Rodin (1840-1917) megalkotta A csók című szoborkompozíciót az idealisztikus férfi-nő pár képével:

[link]

Vagy mégkorábbra, az 1700-as, 1800-as évekre, ekkoriban terjedt el a nők körében általánosan a fűző viselete, hogy minél vékonyabb derekuk legyen.

Ha mégkorábbra visszamegyünk, a középkorba, akkor a szépség és szerelem istennőjének megfestése (1484–1486) Botticelli által ekképp néz ki Vénusz születésében:

[link]

Menjünk még ennél is messzebb. Az ókorban Aphroditét (akinek személye egyezik Vénuszéval) így faragta meg a saját kora:

[link]

Sosem a szétfolyt háj volt a "szép". Tehát nem hamis felmentést, másra mutató felelősséget, magyarázatot kell találni arra, hogy továbbra se tegyen valaki semmit a saját egészsége érdekében. És főleg nem haragot, utálatot árasztani a társadalom felé azért, mert azt tekinti szépnek, ami egyébként bárki számára nyitott út (gondoljon bele mindenki, mennyivel szerencsésebb elhízott lányként, mintha például férfiként lenne alacsony, az önhibáján kívül állna, és tenni sem tuda ellene semmit). Ne mondja senki, hogy nem lehet, mert ha például L. Simon László így le tudott fogyni (azt mondva, miszerint hogyan mutasson példát a gyerekeinek, ha ő nem hagyja ott az utolsó sütit az asztalon):

[link]

Most:

[link]

Vagy Nagy István földművelésügyi miniszter:

[link]

Most

[link]

...akkor, ha ezek a koros emberek képesek erre, nem lehet senkinek kifogása.

2019. júl. 30. 17:23
1 2 3 4 5
 11/44 A kérdező kommentje:

A kép:

[link]

2019. júl. 30. 18:57
 12/44 anonim ***** válasza:
100%
Ha azt nem látod, milyen erős csontozatú, combos, és széles csípőjű, nem tudom minek írsz ki ilyen kérdést. De nem vitatkozom, fene se akar meggyőzni, - főleg, hogy annyira elfogult vagy, hogy nem is lehetne -, nézz meg egy képet egy 40 kilós, meg mondjuk egy 60 kilós nőről, meglátod, melyikhez áll közelebb ami ábrázolva van, elárulom, az utóbbihoz.
2019. júl. 30. 18:57
 13/44 anonim ***** válasza:
100%
"Keskenyebb a válla, mint a melltájéka." - Az meg természetes, hogy melltájéknál keskenyebb. De a csípője széles, és ne mondd, hogy nincs egy kis hasa... Nem az izmokról beszéltem, alatta nézz körül...
2019. júl. 30. 19:01
 14/44 anonim ***** válasza:
100%

Értelek. Szóval ássam el magam a 180cm / 97kg testem miatt, mert nem vagyok alacsony és vékony, mint a te történelmileg is tökéletes csajod. Mi szükség van erre?

MI KÖZÖD VAN HOZZÁ, hogy ki mennyit nyom a mérlegen? Arra vered, ha a mutató 40 és 50 között kandikál? Tudod vannak, akik nem ez alapján választanak párt maguknak. Mondom ezt úgy, hogy boldog párkapcsolatban élek egy testépítővel. Soha nem akart megváltoztatni, mert neki ÉN kellek, nem a testem.

Mellesleg kapaszkodj meg történelem zsenikém:

A perzsa hercegnők extrém kövérek voltak, az orosz udvarhölgyek is formásra dagadtak néha. A francia, angol nemesek is csak híztak, mert evésen és mulatáson kívül nem sok dolguk volt. Mégis megházasodott mindegyik. Egy időben társadalmi szerepe volt a túlsúlynak, a felsőbb rétegbe tartozást, jó módot, bőséget jelképezte. Ez szimpatikus tulajdonság volt. Mindig is léteztek kövér emberek, az őskorban is, ha az asszony éppen befalt egy fél mamutot. Ha már ideálokról készült műalkotások, vess egy pillantást a willendorfi vénuszra. Erről ennyit.

2019. júl. 30. 19:35
 15/44 A kérdező kommentje:

Most várjunk. Hogy is van ez?

"vállai is elég hangsúlyosak"

Illetve:

"Az meg természetes, hogy melltájéknál keskenyebb."

Ez valahogy nem simul egybe.

"nézz meg egy képet egy 40 kilós, meg mondjuk egy 60 kilós nőről, meglátod, melyikhez áll közelebb ami ábrázolva van, elárulom, az utóbbihoz."

Volt 60 kg körüli testsúlyú barátnőm is, és 45-kg körüli is. Kérdés nélkül az utóbbit látom a képen. Nézhetsz itt hülyének engem is, a válaszolókat is, de aki ismer 60 kg-os nőt, vagy ő maga az, az előtt világos, hogy nagyon torzan méred ezt fel. Ezt nevezik testképzavarnak. Csak te a soványabbat látod hozzád hasonlónak, nem pedig ellenkezőleg.

"De a csípője széles"

Mert így van anatómiailag, ember! Mert ott hord ki egy babát. Ebből senki nem fogy le, mert ez medencecsont.

"és ne mondd, hogy nincs egy kis hasa... Nem az izmokról beszéltem, alatta nézz körül"

Ugye érzed, hogy a kockás izomtónusok a hasfalon, és a "kis pocak" egymással szembenálló dolgok?

De megnyugtatlak: ha csak ennyi "kis hasad" van, senki nem fog téged rosszallóan elhajtani.

2019. júl. 30. 19:47
 16/44 anonim ***** válasza:
100%

Na várjál, pont azt mondtam, hogy a 40 kilós, kórosan sovány lányok sosem voltak ideálként kezelve, csak mostanság. A média is ezt erőlteti egyfolytában.

Hozzám nem "áll közelebb" a 40 kiló, tekintve hogy srác vagyok, és nem tetszenek a nagyon sovány lányok, az átlagosak és a ducik viszont bejönnek.

Az ábrázolt női test viszont nagyon eltér a mostani ideáltól, én csak ezt mondom, ez egy átlagos 60 kilós női testnek tűnik.

És nem, nem "mond ellent" az izom, és a kis felesleg: ha valakinek izmos a karja, még mindig lehet nagy hasa, vagy vékony gyenge lába. A nő köldöke felett itt-ott van izom, alatt viszont van felesleg, ami amúgy nekem bejön, de mostanában nem ez az ideál. Ezzel csak azt mondom, hogy hiába fikázod itt a kövérebb nőket, akik arra hivatkoznak, hogy régen szépnek tartották őket, a mostani csontsovány ideált sem tekintették szépnek ezelőtt.

"vállai is elég hangsúlyosak" "Az meg természetes, hogy melltájéknál keskenyebb." - Ez miért "nem simul egybe"? A test a vállnál kiszélesedik, majd egyre keskenyebb lesz, és a csípőnél szélesedi ki megint. Nem tudom itt mi nem tiszta...

Azt meg tudom, hogy a csípőnél minden nő szélesebb, nem vagyok hülye. De nem minden nőnél ilyen hangsúlyosak az idomok, nem mindenkinek ilyen széles a csípője, ezt is csak azért mondtam, hogy lásd, közel nem 40 kiló ez a nő, tehát régen sem azok a kórosan sovány nők voltak a vonzóak, akiket ma annak tekint rengeteg ember.

Szóval nem tudom mi is a problémád, először a kövér nőkbe kötsz bele, meg abba, hogy régen se tartották őket szépnek, amikor mondom, hogy a képen, amiket linkeltél, nem sovány nőket látsz, akkor meg jössz azzal, hogy nem csak a soványak a szépek - amivel egyet is értek, szóval nincs min vitatkozni.

2019. júl. 30. 20:12
 17/44 A kérdező kommentje:

"Egy időben társadalmi szerepe volt a túlsúlynak"

Pont ezt vezettem végig, hogy nem. Igen, volt elhízás az udvarhölgyek között a sok evés és kevés mozgás miatt - éppen ezért terjedtek el a fűzők is. Mert ekkor is vékonynak akartak látszani. És ilyen nőkről születtek festmények:

[link]

Vagy mégkorábban:

[link]

Hogy a kimaradt kora újkorból is felmutassam ezt: Medici Katalin 1550-es években előírta az udvarhölgyeinek a fűzők viselését, vastag derekú hölgy nem lehetett az udvarban. Ugyanebből a korból Vénusz-ábrázolás:

[link]

I. Erzsébet angol királnyó például állítólag azért viselt nyak alatt megkötött kendőt, hogy rejtse vele a tokáját.

Szóval megint csak: nem utálni kell a világot - most például engem.

Egyébként jól jártál. Úgy is, hogy nálam alacsonyabbként (de még így is férfiak között is magasnak számító testmagassággal) te nagyobb súlyú vagy, mint én, még mindig talász magadnak párt. Míg például egy alacsony pasinak nem nagyon van lehetősége mit tenni.

És továbbra sem nőideál a kilógó bordacsontú kifutómodell, ilyet a legtöbb férfi nem tart szexuálisan vonzónak.

2019. júl. 30. 20:20
 18/44 anonim ***** válasza:
100%

Azt írod: "Ezeken a szobrokon egy gramm zsírfelesleg sincs a nőkön ...", és ideálisnak tartod a barátnőd 45 kg-os testsúlyát a 158 cm-es testmagasságához.

Ha egy 158 cm-es nőnek ilyen testalkata lenne mint a Rodin szobor női alakjának, az nem 45 kg körül lenne, hanem minimum 65. Ha ezt nem látod, akkor szerintem eléggé elvesztetted a realitásérzékedet.

[link]

A barátnőd pedig a "sovány" kategóriába esik a testtömeg indexe alapján, ideális súlynak pedig 54,2 kg-ot kalkulál az ő testmagassághoz.

[link]

2019. júl. 30. 21:59
 19/44 anonim ***** válasza:
68%

"

Na várjál, pont azt mondtam, hogy a 40 kilós, kórosan sovány lányok sosem voltak ideálként kezelve, csak mostanság. A média is ezt erőlteti egyfolytában."

----------------------

Hagyjátok már ezt a kamu hazugságot, nem igaz hogy meddig szajkózzák ezt a marhaságot. HOL erőlteti a média a 40 kiós anorexiás nőket, ezt mondd már meg. Én azt látom hogy a sportos, atlétikus, csinos nőket tolja a média meg minden reklám. Nézd már meg a jelenlegi hollywood-i szex szimbólumokat, és mutass már egy gebét köztük? Feszes has és kerek se.gg az ideál komoly edzéstervvel a konditeremben.

És ez így volt a 90-es években is Pamela Anderson-nal meg Cindy Crawford-al, meg így volt előtte Madonnával és Marilyn Monroe-val.

2019. júl. 30. 22:03
 20/44 A kérdező kommentje:

"ezt mondom, ez egy átlagos 60 kilós női testnek tűnik."

Volt neked már valaha bármilyen barátnőd?

Egy 165 cm körüli, 60+ kg testsúlyú nő teste: [link]

Egy 45 kg körüli testsúlyú lány:

[link]

Most akkor vessük össze, melyik áll közelebb ezekhez a festményen látható lányokhoz:

[link]

Neked láthatóan semmi közelebbi kapcsolatod nem volt még bármilyen testsúlyú nővel, hiszen nincs szemmértéked ahhoz felfelé, vagy lefelé való viszonyításhoz.

"És nem, nem "mond ellent" az izom, és a kis felesleg: ha valakinek izmos a karja, még mindig lehet nagy hasa"

Ember, ne legyél már értetlen hülye! A _kockás hasról_ beszéltem, nem pedig a karjairól.

"A nő köldöke felett itt-ott van izom"

Konkrétan be lehet rajta rajzolni az izomtónusok négyzetrácsát.

"alatt viszont van felesleg"

Szerinted van olyan, hogy valakinek a hasa felső része kockásan izmos, az alja zsíros? Kérlek, ne vedd el tőlem az emberiségbe vetett hitet, de komolyan. Ilyet racionális gondolkodás mellett senki nem ír le.

"Ezzel csak azt mondom, hogy hiába fikázod itt a kövérebb nőket, akik arra hivatkoznak, hogy régen szépnek tartották őket"

Néhány ingyen privátban reménykedsz az önként vállalt védelmezői szerepedért, elveszíteni remélve a féltve őrzött szüzességedet, ugye....?

Mint aki "nem olyan", és ezzel váltja ki a szimpátiát. Hátha becsúszik egy privát egy önértékekési problémás nőtől.

"a mostani csontsovány ideált sem tekintették szépnek ezelőtt."

Mutasd már meg, kérlek, hogy kik azok a csontsovány mai női ideálok.

"vállai is elég hangsúlyosak" "Az meg természetes, hogy melltájéknál keskenyebb." - Ez miért "nem simul egybe"? A test a vállnál kiszélesedik, majd egyre keskenyebb lesz, és a csípőnél szélesedi ki megint. Nem tudom itt mi nem tiszta..."

Az, hogy valakinek vagy hangsúlyos a válla, vagy keskeny. Is-is nincs.

"tehát régen sem azok a kórosan sovány nők voltak a vonzóak, akiket ma annak tekint rengeteg ember."

Már nagyon érdekelne, kik volnának azok.

"Szóval nem tudom mi is a problémád, először a kövér nőkbe kötsz bele, meg abba, hogy régen se tartották őket szépnek, amikor mondom, hogy a képen, amiket linkeltél, nem sovány nőket látsz, akkor meg jössz azzal, hogy nem csak a soványak a szépek - amivel egyet is értek, szóval nincs min vitatkozni."

Nem, én nem "jövök azzal", nem is értem, mire gondolsz, ezt te szövöd csak bele a szavaimba, hogy nem létező ellentmondást hamisíts.

2019. júl. 30. 23:11
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!