Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Szerintetek kb. mennyi idő után lenne érdemes elkezdeni fogamzásgátlót szedni?
Barátommal a jövő héten leszünk együtt 2 hónapja. 2x feküdtünk még csak le egymással, szóval nagyon az elején vagyunk még. Kb. mikortól lenne érdemes már fog.gátlót szedni?
19/L
Én elsősorban azon csodálkozom, h két hónap után eldobtad a szüzességedet. Szerintem várj kicsit, tablettát szedni csak tartós kapcsolatban érdemes, vagy ha együtt éltek, gyakoribb a szexuális élet. Én szedtem egy évig, aztán megijedtem, hogy mit tesz velem, hiába éltem vígan a szedése során, így inkább letettem, majd babák után, vagy ha már együtt élek a párommal :)))
22/L - 3 éves kapcsolat
12#, kérdező nem várt 2 hónapot:) jól is tette. neked mennyivel volt jobb az életed, míg őrizgetted?
N
19 évesen már csak tudja kivel, mit akar.
Beszélj anyuddal, kérjetek időpontot. Míg kézbe fogod a tabit, az szerintem minimum 3-4 hét (időpont, vizsgálatok). És talán 1-2 levéllel kell talán beszedni, hogy hasson. Úgyhogy, ha gondolod, hajrá.
Ha rendesen használod a gumit, az is teljesen megbízható. Persze, ha az éjjeli szekrényen marad, akkor nyilván szart sem ér.
8 éve használok gumit, sose volt gond.
A fogamzásgátlónak lehetnek nem kívánatos mellék- és utóhatásai. Ha vállalod a kicsivel nagyobb biztonság érdekében, akkor hajrá. Igazából tök mindegy, mikor kezded...
Nem láttam értelmét tovább várni. A helyzet hozta így, nem a barátom erőltette. Pontosan 6 hete voltunk már egy pár, amikor megtörtént. De úgy 6 hete, hogy szinte minden nap találkoztunk egy fél vagy egy teljes órára, szóval sok időt töltöttünk együtt. Valamint aludtam előtte már 3x náluk úgy, hogy tényleg semmi nem volt. Nekem megfelelt ennyi, nem bánom. És ez a lényeg szerintem. :)
Amúgy rendesen használjuk a gumit, én bízom benne. Szóval szerintem az is van annyira jó, de kíváncsi vagyok, ki mit mond. Amúgy nekem anya szedett tabit még a régi időkben 70-es évek vége, volt egy koraszülése, ahol eléggé megcincálták, aztán egy abortusza, majd spirál,ezek után pedig születtem én. Semmi gond nem volt velem, pedig 36 éves volt. Szóval szerintem sok túlzás is van ezek körül a fog.gátló szerek körül...
A fogamzásgátló körül azért van ilyen sok vita, mert akinek bevált, az isteníti, akinek meg nem, az nagyon lehúzza.
Nyilván ha vkinek tönkrevágta a ciklusát, vagy éppen trombózist kapott tőle, az nem fogja javasolni
Aki meg szedte 10 évig minden gond nélkül, majd szült 2 gyereket problémamentesen, az azt fogja mondani, hogy a világ legjobb dolga a tabletta.
Szerintem abszolút egyéni mérlegelést igényel, hogy érdemes-e elkezdeni vagy sem.
Van számtalan előnye, de emellett lehet számtalan hátránya és mellékhatása. Hogy ténylegesen lesz-e, az meg egyéni. Minden ember más.
Ha senkinek se lenne jó, nem lenne forgalomban már 50-60 éve.
Mik is az előnyei?
- ha sokat szexel az ember, akkor olcsóbb, mint az óvszer
- a tabletta által szabályozott "ciklus" pontos, így akár hónapokkal előre lehet tervezni (pl. nyaralást)
- a tabletta segítségével (bár nem célszerű egyébként, főleg nem gyakran) akár tologatni is lehet a vérzést, ami esetenként jól jöhet
- sokaknál csökkenti a vérzés mennyiségét (ami amellett, hogy kényelmesebb, eü szempontból is előnyös lehet, pl. vérszegénység esetén) és a görcsöket
- szex során nem kell semmit keresgélni, kényelmesebb, egyszerűbb
- valakinél még a bőrre is jótékony hatással van, kevésbé lesz zsíros, kevesebb lehet a pattanás
Mik a hátrányai?
- Orvossal kell felíratni és recept nélkül nm szerezhető be. Ez önagában nem tűnik akkora problémának, viszont igen kellemetlen lehet, ha az ember pl. azt hiszi, hogy van még egy levél dugiban, de nincs, és elfelejt felíratni. Vagy mondjuk elmegy nyaralni, a tabi meg otthon marad..
- Rengeteg mellékhatása lehet. A gyakoribb mellékhatások ált. csak kellemetlenek, nem igazán veszélyesek, de elég jól meg tudják keseríteni az ember életét. Pl. a libidócsökkenés elég gyakori és kellemetlen, de hajlamosít a különböző fertőzésekre is... A komolyabb mellékhatások igen ritkák, azonban veszélyesek, ilyen pl. a trombózis és az annak kapcsán kialakult embolizáció. Az emberek hajlamosak azt hinni, hogy ilyen max. azzal fordul elő, aki már vagy 40 éves és még cigizik is mellé, de sajna nem. Bizony volt olyan huszonéves lány a neurológián, aki agyi trombózist kapott a tablettától.
- Egy csomó betegség/gyógyszer mellett nem lehetne szedni, azonban az orvos sokszor arra sem veszi a fáradtságot, hogy kikérdezze a beteget. Pl. aurával járó migrén esetén szigorúan tilos lenne, mivel az agyi trombózis esélyét sokszorosára növeli...Vagy mondjuk epilepszia esetén sem célszerű, mivel a betegségre szedett gyógyszerek jelentősen csökkentik a tabi hatását.
- Ha esetleg nem hat, csak akkor veszed észre, ha már baj van. Guminál látod, ha szakad, el tudsz menni esemény utániért, de ha a tabi nem hat, akkor már csak a szülés vagy az abortusz marad.
- Nagy odafigyelést igényel a szedése. Nem tűnik nagy dolognak naponta beszedni, de azért sokszor nem is olyan egyszerű, mint ahogy az ember gondolja. Emellett sokan azt hiszik, hogy ha egy-két szem kimarad, akkor nem lehet baj. Hát a nagy fenét nem...
Sőt, ha pl. a szünet utáni első tabi marad ki, akkor még abban az esetben is lehetséges a terhesség, ha a szünetben nemi életet élt az illető. És ugye előre nyilván nem fogod tudni, hogy majd el fogod felejteni az első szemet...
- A tabletta ugyebár úgy működik, hogy leállítja a peteérést, nem történik ovuláció. A legtöbb nőnek a szedés után szépen pár ciklus után helyreáll a ciklusa, de sajnos vannak olyan szerencsétlenek (kb. a nők 2%-a a tankönyv szerint), akiknek nem. És az mondjuk elég szar, mikor az ember babát szeretne, de ovulációja sincs.
A tabletta nem feltétlen rossz dolog, a használata nagyban csökkentette a nem kívánt terhességek számát.
Jobb dolog szerintem, mint ha az ember kaparásra járkál, vagy havonta szedegeti az esemény utánit, mert nem képes arra, hogy felhúzza a gumit.
Csak ésszel kell vele élni.
Végig kell gondolni az előnyöket, a hátrányokat, az egyéni kockázatokat, betegségeket, a védekezés egyéb módjait, és a partnerrel közösen megállapodni, hogy az adott párnak mi a legjobb.
Huh, nagyon köszönöm a kimerítő válaszodat! Hasznos volt. Hiába tudtam mindent, jobb így összeszedve olvasni.
A barátom nagyon kötelességtudóan használja a gumit, erre panaszom nincs. Mondjuk ugye nem voltunk még sokat együtt, csak 2x, de akkor is. Mondta, hogy nem szeretne bajt. Szóval ilyen szempontból talán praktikusabb majd a tabi. De ha beteg leszek és kapok antibiotikumot, akkor ugye semmit nem ér. Ez a legnagyobb gondom. Meg hát nem szexelünk annyira gyakran. Hétvégén alszom csak náluk. Persze nyáron gondolom gyakrabb lesz a heti 1-nél, de most kezdem az érettségit, tehát ritkán fogunk találkozni. Ősszel pedig elmegyek itthonról. De azért mérlegeljuk, beszélek a barátommal is. :)
21 éves lány vok, s én 1 éves kapcsolatban kezdtem szedni, szedtem egy évet, most letettem. Aranyéletem volt a tablettával, semmi bajom nem volt tőle, nem kellett tartani semmitől, boldogság volt az egész. Most azért tettem le, mert sosem lehet tudni, mi lesz a szervezettel utána, plusz inkább érdemes úgy szedni, ha már összeköltözöm a párommal - ha ritkábbak a találkozások, kicsit úgy érzi az ember, feleslegesen szedi, főleg, hogy ott a para, mi lesz utána. Így, hogy elköltözöl otthonról, azt javaslom, gondold meg! Mennyivel jobb lesz akkor szedni, ha már együtt éltek.. Ezt ízért írom, mert én hiszek abban, hogy nem mindegy, hogy 10 évig szeded, vagy 3, a megszakítások ellenére is. Baba előtt főleg vigyáznod kell magadra! Ha van kedved, próbáld majd ki, de mindig gondolkozz előre!
Sok szerencsét és boldogságot nektek! :)
Köszönöm a választ! :)
Összeköltözés és társai nálunk naaaaagyon messzi még, a barátom nálam fiatalabb... Szóval nem hiszem, hogy ilyen szóba jönne. És hiába szeretem nagyon, azért reálisan látom a dolgot, így nem hiszem, hogy mellette öregednék meg. Mégis csak 19 éves vagyok, ő fiatalabb, mindkettőnknek ez az első kapcsolata igazán (nekem volt egy 2 hetes semmi, még csók se igazán volt, barátom pedig csak kavargatott, de a korából eredően nem is csoda, hogy csak ennyi). De azért nem temetem a kapcsolatunkat, hiszen szeretem nagyon :)
Tehát meglátjuk, hogy hogyan legyen. Tényleg úgy érzem, vele isl kell erről beszélnünk :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!