Hogyan ismerkedhetnék, ha szociális fóbiás vagyok?
Neten nem megy. Az, hogy én leszólítsak valakit kizárt. Ismerősökön keresztül meg nincs senki.
Teljesen el vagyok keseredve! Próbálom leküzdeni a félelmet, de nem megy :( nagyon magányos vagyok :(
f
Éppen erről van szó, sajnos a félelem az nálam is olyan mélyről jön, hogy egyszerűen nem tudok vele mit kezdeni én sem, más meg főleg nem. De valahogy mégis az ember végső elkeseredésében ide ír, mert szembesülünk a tehetetlenségünkkel.
Az meg a másik probléma, hogy éppen emiatt sokan nem is fordulnak szakemberhez. Végülis, oda el is kell jutni, mert ugye, először nem is a pszichológust keresi fel valaki, ha csak nincsen egy zsáknyi pénze.
Azt meg nem tudom, hogy háziorvost mennyire keresnek fel emberek lelki problémákkal. De egy szó mint száz, az ilyen emberek éppen a problémájuk miatt nem szívesen mennek orvoshoz sem! Hiszen ugye, ott is "szerepelni kell", és pontosan ez az, amit nem szívesen tesznek meg, mint ahogyan én sem. Meg ahogyan említettem, a lelki problémákat nem lehet úgy elmondani, mint pl. egy megfázást. Szóval, valahogy rendkívül kínos ez az egész, akárhonnan nézzük a dolgot.
Arról meg nem is beszélve, hogy azok a betegek, akiknek valamilyen csoda folytán lehetőségük van ellenkező neműekkel ismerkedni, nem beszélhetnek csak úgy nyíltan a betegségükről, hiszen valószínűleg el is riasztanák őket sajnos. Az emberek sajnos még nem tanulták meg megérteni és elfogadni a lelki problémákat, nemtől függetlenül. Mindemellett a legrosszabb tényleg az, hogy az idő meg hihetetlenül rohan az ember felett.
# 11:
Ha elmész az orvosodhoz nem kell megijedni. Sokkal furább és kellemetlenebb emberek is járnak hozzájuk. Valamiért én is féltem az emberektől, de az orvossal tudtam nyugodtan beszélgetni. El tudtam neki minden problémámat mondani.
Lányokkal meg egyértelmű, hogy nem úgy kell ismerkedni, hogy: "Szia cica, szociális fóbiás vagyok és pszichológusra van szükségem ahhoz, hogy most itt veled flörtölhessek. Eljössz velem szobára édes?". Én a volt barátnőmnek is legalább két hónap után meséltem először arról, hogy járok orvoshoz. Akkor meg már kialakult egy olyan kötelék köztünk, ami miatt nem foglalkozott ezzel.
Szóval pont ugyanannyiba kerül megnyílnom a pszichológusnak, mint akárki másnak, de egy barát segítségével tudnék új embereket megismerni, míg a pszichológus csak adna pár tanácsot és ennyi.
Asszem kihagynám! :)
de nincs 1 se
még
Azért itt pontosítanék dolgokat.
A pszichológus nem csak beszélget, módszerekkel dolgozik, és sokféle módszer van, van olyan, ami egyáltalán nem beszélgetős. De a beszélgetős terápiáknak is megvan a módszertanuk (lásd pl: expozíció, szisztematikus deszenzitizáció, kognitív, logikai hibák, negatív automatikus gondolatok felszínre hozása (amik a szorongást generálják), majd azok reálisabbá tétele --> itt azért a terápiába járónál is véltem felfedezni ilyeneket).
A pszichológus NEM ad tanácsokat.
Más módszerek pl. a probléma gyökerét próbálják elcsípni (pl. szégyenérzet, csökkent önértékelés, stb.), és azt fejleszteni. Nem mindig csak beszélgetős formában.
A másik, hogy a szociális szorongás egy spektrum, egy szintig egészséges, másrészt, bizonyos esetekben elkerülő személyiségzavart is elfedhet, a diagnosztikát szakemberre bíznám.
Önmagában a legbeváltabb szociális szorongásra a kognitív viselkedésterápia, de a csoportterápia (pl. pszichodráma) is teljesen hatékony.
Azonban vannak olyan szakemberek, akik a "mélyebb" módszerekben hisznek, ez lehet KIP, sématerápia (ez szerintem is nagyon jó), de ezek már mélyebbek, mint a hétköznapi nyelven élve "beszélgetős" terápiák.
Alapvetően az önértékelésen kell javítani, hiszen annak az alacsony szintje áll a zavar mögött. A szociális szorongás gyakori zavar, azonban könnyen krónikussá válik, ezért érdemes szakember segítségét kérni, mert ki lehet jönni belőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!