A tetoválók hogyan adóznak? Mennyit kell adózniuk és mennyit jelentenek be?
25 000Ft-ot csak mellékállású ev. fizethet, ezt írtuk.Ehhez lennie kell egy teljes állású, bejelentett főállásának (heti 40 óra).
Az, hogy 50 000Ft-ot vagy 75 000Ft-ot fizet egyéni döntés kérdése. Elég részletesen kifejtette a 8-as hozzászóló.
Alkalmazottként dolgozó tetoválókat is kifejtette, ők dolgozhatnak teljes állásban vagy egyszerűsített foglalkoztatásban. Teljesen törvényes, ha betartják ezeknek a szabályait.
Sokat nem tud csalni a tetováló a munkáival, mert ha nem tudja igazolni a bevételeit és az nagyban eltér a könyveléstől akkor egy NAV-os ellenőrzés során ez kiderül és pénzbüntetésre számíthat. A NAV ellenőrizhet szúrópróba szerűen vagy bejelentés alapján is.
Azt elhiheted, hogy egy reklámozott, hivatalosan működő szalonban nem éri meg ilyenekkel csalni, szemelőtt vannak ezért hamar kiderülhet.
Ezért kérdeztem meg, mert nem értettem mindent elsőre, sok újat olvastam. 50 vagy 75 oké, hogy egyéni döntés de mi lesz a különbség, ha csak 50et vagy 75öt fizetek?
"ha nem tudja igazolni a bevételeit és az nagyban eltér a könyveléstől akkor egy NAV-os ellenőrzés során ez kiderül és pénzbüntetésre számíthat. "
Bár ha csak 75ezret fizet, plusz még azt a pár dolgot, amit a nyolcas írt, így tényleg nem éri meg csalni, mert ez kifizethető ahhoz képest, amennyi pénzt keresnek. Csak azt nem értem, hogy hogyan tudnák rábizonyítani, hogy volt bevétel, ha kézpénzben fizetnek neki mondjuk többszázezret és el is költi, amire akarja, vagy elteszi a szekrényébe. Ha azt a pénzt nem dokumentálják sehogy, akkor hogyan? Nem értetlenkedni akarok, de tarthatja a képzénzét bárhol. De így eléggé tárgytalan, ha tényleg csak a fix összeget kell kifizetnie adóként, így max annyi érdekük lehet csalni, hogy ne érjék el a 12 milliót. Nem úgy mint egy éttermes, aki minden eladott termék után adózik. Szerintem így nagyon kedvező. Bocs, hogy nem értek 100% mindent és köszi a kimerítő válaszokat.
Az 50 és a 75 közti különbséget is kb lefedte a 8as válaszoló. Nyilván aki a 75 fizeti, az a befizetése alapján majd több nyugdíjra számíthat, de az 50 és a 75ös KATA-val is rettentően alacsony összegű nyugdíjat fog kapni. Ezért érdemes félretenni, ahogy írta a 8as. Ha GYED-re akar menni a vállalkozó akkor is jobban megérheti (nem biztos, hogy megéri) a 75öt fizetni, ezt ki kell számolni.
Maradjunk a tetováló szalonnál. Vegyük mondjuk Kis József ev-t. Kis József nevén fut egy e.vállalkozás,tetoválóként,szalonnal. Ide kellenek engedélyek, amik szintén névre szólnak. Ezekért feltehetőleg fizetni kell legalább egyszer. Akkor kell neki egy székhely (minden ev. nek kell), ha olyan a vállalkozás egy telephely is kell. Ez csak saját tulajdonú ingatlan lehet, vagy kell hozzá tulajdonos hozzájárulása. Ha székhelyszolgáltatónál van a székhely azt is fizetni kell. A tetováló esetén kell egy szalon, amit általában bérelnek. Ez ugye hivatalos bérleti szerződéssel megy, ott havonta fizet bérleti díjat. Fizeti a közüzemi számlákat a szalonban. Fizeti az eszközöket, azoknak a karbantartását, mindent, ami a munkájához szükséges. Ezeknek is kifizeti a költségeit. Ezeknek az eredetét számlával tudnia kell igazolni. Tehát minden kiadásának nyoma van. Na most tegyük fel egy hónapban a bevétele pl 800 000 Ft, ebből mondjuk 450 000Ft a kiadása. A maradék 350 000Ft a tényleges haszon, amiből megél. Na most ha neki semmilyen dokumentált bevétele nincs, csak dokumentált kiadása, a kutya nem fogja elhinni ezt neki. Egy NAVos vizsgálaton ez kibukik,nem kell a NAVosokat hülyének nézni. Senki nem fogja neki elhinni, hogy 0 ft a bevétele, holott kifizeti a több százezres kiadásait és még meg is él valamiből. Az lényegtelen, hogy a készpénzzel mit csinál. Többszászezer Ft-ot egyébként sem tart senki otthon a szekrényben, szóval itt meg is bukott az elméleted. De ha meg is tenné, akkor sem tud ezzel kijátszani egy ellenőrzést.
"Na most ha neki semmilyen dokumentált bevétele nincs, csak dokumentált kiadása, a kutya nem fogja elhinni ezt neki."
Természetesen nem úgy gondoltam, hogy 10 alkalomból 10 szer nem készül semmilyen dokumentáció, hanem mondjuk 10ből 3szor, vagy pedig nem annyiról, amennyiért a tetoválást csinálták. Hogyan ellenőrzik őket egyébként? A vendég sem kap semmi bizonylatot vagy nem tudom mit. Ahhoz képest nagyon elkérték az árát, átmentem egy olcsóbb helyre befejezni, ott még el is rontották.:( Amikor mondtam, hogy nem vagyok elégedett, még neki állt feljebb. Ki sem kellett volna fizetnem inkább. Nagyon sokan tartanak otthon egy helyen sok pénzt, meglepődnél mennyien.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!