A tetoválók hogyan adóznak? Mennyit kell adózniuk és mennyit jelentenek be?
A munkájából él az ember, nemde? :)
Valószínűleg van egyfajta adókulcs. Nyilván a TB-t maguknak fizetik, meg a többi adót is. Nyilván nem tudják lekövetni, hogy mennyi a valós bevételük. Én sem vallanám be. Megdolgoztam érte, akkor az enyém. Épp elég sok adó és áfa van minden élelmiszeren. Azért, hogy az állam lenyúlja, minek bejelenteni?
2 Kozmetikus, műkörmös. A tetováló is ugyanúgy. Egyéni vállalkozó és aszerint fizeti a járulékokat.
Én pl a kozmetikusom is látom, hogy nyugtát ír mindig. Ahova edzeni járok, ott meg NAVos kassza van.
A tetoválót a szalonjában biztosan szokták ellenőrizni, ha nem otthon, hanem rendes szalonban dolgozik, ott nem kéne tudnia csalni.
6 Attól, hogy nem kapsz nyugtát még leadózza. Én írtam az edzéses NAVos kasszás hozzászólást. Ott sem adják a kezünkbe a nyugtát(senki nem kéri), de beütik a gépbe és nyomtatja ki a blokkot. Az információ így egyből megy a NAVnak. Ha kézzel ír számlatömböt, abban is van nyoma, attól, hogy te nem kérted el a számlát.
KATA-s ev. 50 000 Ft-ot vagy 75000 Ft-ot fizet havonta, bevételtől függetlenül. Ha mellékállású KATA-s ev. akkor 25 000Ft-ot. Egy bizonyos összeghatárig nem kell ezen felül több adót fizetni. Ha átlépi az összeghatárt utána már pluszban 40%-ot adóz le az összeghatár feletti bevételre. Ez így nagyon leegyszerűsítve ennyi. Egyébként biztos egy tetoválónak kellenek engedélyek, az általa használt anyagok eredetét is igazolni kell, számlákkal alátámasztva. Ha nagyon érdekel miként működik egy vállalkozás, látogass el az üzlet és pénzügyek kategóriába.
Szia!
Tetoválóként két módon adózhatsz.
Az egyik, a vállalkozóként, míg a másik az alkalmazottként.
Az alkalmazott adózása bérhez kötött, a bér mértékétől függetlenül 15% SZJA-t fizetnek. (Illetve az összevonás után még 18,5% társadalombiztosítási járulék, tehát a munkavállaló 33,5%-át a bérének leadózza) Ehhez még hozzájön, hogy ő utána a munkaadója befizet a bruttó bérének megfelelően a bér mértékétől függetlenül 15,5 szocho-t és 15% szakképzési hozzájárulást.
(Pl: A dolgozó bruttó bére 100.000 Ft, akkor az un szuperbruttója 130.500 Ft, nettója 66.500 Ft. - ne vedd figyelembe a százezret, mert ez nem valós, csak példa - Tehát az ő teljes fizetésének 49,04%-át az államnak utalják ilyen-olyan módon)
Mivel kevés olyan szalon van, ahol a dolgozó egy bejelentett állású alkalmazott és munkavállaló, így ezt a részt el is felejthetjük, mivel ez itt nem nagyon áll fent.
A vállalkozók nagy csoportja pedig többféle módon adózhat.
Itt már nem mindegy, hogy miként létezik. Egyéni vállalkozó EV, Betéti Társaság BT,Közkereseti Társaság KKT, Korlátolt felelősségű Társaság, Egyéni Cég EC, Részvénytársaság RT, illetve szövetkezet lehet.
Mindezen vállalkozási formáknak előnyei és hátrányai egyaránt vannak. Általában Kft-ként nagy ritkán BT-ként működnek azok a szalonok, ahol alkalmazottak vannak (a munkaszerződések se túl egyszerűek így a munkavállalók felé), de a legtöbb tetováló egyéni vállakozó.
Ettől függetlenül a következőképpen adózhatnak:
-társasági adó, szocho, iparűzési adó, szakképzési hoz.jár., és áfa
-Eva
-Kata
-Kiva
Ezekről az adózási fajtákról a nav oldalán találhatsz részletes leírást.
Valószínű, hogy én KATA alapon gondolkoznék, mivel a havi befizetése fix, 25.000-50.000-75.000 Ft adó, 7710 Ft TB, évi 2% iparűzési adó. 12 millió forintig (éves szint) mást nem kell fizetni a rezsi és anyagköltségeken kívűl. 12 millió feletti bevételnél a feletti rész 40%-át, de szerintem ezt kevés tetováló éri el, illetve nem nagyon éri meg elérni kata-sként, mivel a következő évben bonyolult lenne adózni nagyon és több is jóval.
Viszont akik végig kata szerint adóznak, hiába napi 8-10 órás munka, max a nyugdíjminimumra számíthatnának, így nekik eléggé rendes megtakarítást kell csinálni, ami a nyugdíjas évekre kell. Itt is van előny és hátrány, hiszen előny, hogy ha jól raksz félre és jól fial, akkor nyugdíjas éveidre nagyon jól elleszel (mint az USA-ban), de ha nagyon kevés, akkor nyugdíj mellett valamit kell dolgozz, hogy megélj.
Egy jól kereső tetoválónak itthon nagyjából 5-600.000 Ft-os nyeresége van, amiből, ha jót akar magának, legalább 80-100 ezret félretesz és 50 ezret adózik.
Viszont ne felejtsd, hogy több mindenre kell költeniük. Fejlesztések, reklámok, és más költségek.
Mivel a könyvelése egyszerű, így nincs túl sok feladatuk, de olykor inkább egy könyvelőre bíznak mindent.
Persze nem kizárt, hogy akadnak, akik nem mindent jelentenek be, akik szürkén, vagy akár teljesen feketén csinálják, de ők általában titokban és nem reklámozva magukat.
Itt-ott lehet eltértem, bocsi érte.
"Mivel kevés olyan szalon van, ahol a dolgozó egy bejelentett állású alkalmazott és munkavállaló, így ezt a részt el is felejthetjük, mivel ez itt nem nagyon áll fent."
De akkor így napszámban vagy vagy hogy? Ez mennyire törvényes és meddig dolgozhat így?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!