Az 1900-as évek női miért voltak nagybetűs NŐK? Mit tudtak ők, amit mi nem?
Gondolok itt többek között Töröcsök Marira,Greta Garbora, Audrey Hepburnre, Eddie Sedgwickre, de még sorolhatnám páratlan nőalakokkal.
Mikor megnézek egy régi képet, vagy egy filmet és látom benne a 20. század kifinomult hölgyeit, mindig elgondolkozok azon, hogy 70-80 év alatt, hogyan tud ennyire megváltozni a gyengébbik nem modora?
Félreértés ne essék, nem szeretnék általánosítani, csak úgy vettem észre, hogy a társadalmunkban a nők többsége bugyuta és könnyűvérű. Elveszett a titkos kis eszencia, a szemek mögött lapuló puderes báj. Vagy csak az öltözékek és a technikai vívmányok takarják el ennyire azt a kis légies megnyilvánulást?
19 éves vagyok, lány, talán azért is fogalmazódnak meg bennem ezek a gondolatok, mert úgy érzem, hogy most állok a küszöbön: lavírozok a kamaszkor és a nővé válás között.
A fent említett személyek pedig sokkal inkább egyfajta stílust és példát statuálnak, szemben a mai színészfelhozatallal.
Mitől változott mindez ennyire? Ti mit gondoltok róla lányok? Fiúk, nektek nem hiányzik néha a rejtélyes, megmagyarázhatatlan elegancia egy nőnél?
Összefoglalva, kíváncsi vagyok, hogy erről a kis szösszenetről ti hogyan vélekedtek. :)

Annyira jó látni hogy még van egy pár nő a földön aki ezt így gondolja!Én 17 éves vagyok,és ahogy a kortársaimra nézek sajnos azt kell észre vennem,hogy aki nem mutogatja a testét,nem beszél trágárul,nem iszik alkoholt,nem cigarettázik és nem enged be minden fiút az ágyába,az azt kapja hogy prűd,értéktelen,nem kell senkinek,
vagy vénkisasszony.Sokszor kívántam már azt magamban hogy bárcsak egy évszázaddal előbb születtem volna.Elveszett minden ami szerintem értékes a nőkben.Ma a fiataloknak nem ér semmit ha valaki intelligens,művelt,elegáns,bájos és úgy nőies hogy közben nem mutogatja a testét.Elgondolkodok néha hogy vajon ha nekem majd egyszer születik egy kislányom,mire ő felnő mi lesz a társadalommal?Előre félek a választól.

nekem sem az akkori, sem a mostani bálványok nem vonzóak. mostanában divat lett a pinup, de őszintén, semmivel nem tesz vonzóbbá egy prostituáltat, hogy feketefehérben vigyorog pöttyös ruhákban.
de tény, hogy abban a korban még éltek igazi nők. engem nem érdekel, én kimondom, megszoktam már, hogy úgyis minden nő lehurrog hogy impotensbúziagsszűz vagyok általánosítoknemismeremblabla, manapság nincsenek ilyenek, a mostani nők többsége ostoba és unalmas, nincs bennük semmi egyedi, még testileg sem mozgat meg a többség.
tény,hogy abban a korban volt valami elegancia és még emberség is több így a 2 világháborújával is. vagy talán pont azért, mert az emberknek szembesülniük kellett az élet valódi értékeivel.
ma már csak kikent lotyókat látok, flegmák, nincs semmilyen érdkelődésük, nem értenek semmihez, pedig ragaszkodnak a klasszikus felálláshoz, miközben egyenjogúságért sápítoznak. talán 1 olyan volt, akit tisztelni tudtam azért, aki.
nekem nem hiányzik a rejtély sem, őszintén nincs semmi rejtély a nőkben, mind egyformán működnek, kiszámíthatóak, alantasak. a játékosság csupán a gerinctelen flörtölés és infantilis áloptimizmusba süppedt.
tehát nincsenek nők. férfiak sem nagyon, de köztük találkoztam már olyanokkal, akik önerőből férfit faragtak magukból, vagy legalább próbálkoznak, női változatot nem ismerek. náluk a fejlődés abból áll, hogy több lóg ki a ruhából, többet hisztiznek és több a festék.
én azt tanácsolom neked, ha igazi nő akarsz lenni, akkor ne a mostaniaktól tanulj, és ne is bálványokat keress. egyszerűen foglalkozz többet magaddal, maradj meg a természetes önmagad, és azon javíts. a sznobság nem tesz értelmesebbé, a festék nem tesz sportosabbá, az életben keményen meg kel ldolgozni a jó dolgokért. csak míg a legtöbb társadnak főképp a testéből adódóan nincs szüksége kihívásra, addig neked más úton kellene tapasztalstot szerezned munkában és sikerben.
legalább is számomra ilyesmi az igazi nő.
jöhet a lepontozás és a mocskolódás.
"Egyébként nagymamám megnyilatkozásain is lehet érezni még mindig, meg kis apró gesztikulációkból, ahogy forgatja a kezeit, miközben beszél. Sőt, több idős néninél megfigyeltem ezt a tömegközlekedés során. És még ilyen korban is nagyon elegáns. "
nem minden idős ilyen, de tudom mire gondolsz. azokra az idős párokra, akik felveszik a szép bársonykalapot, selyemkesztyűben és élérevesalt ingben-kabátban szép csendesen beszélgetnek egymással, és még 80 felett is fogják egymás kezét. én is az idősebb emberek közt vettem ezt észre. de még valahogy a vidéki nők is értelmesebbek voltak, ha enm is kifonomultabbak. szomorú ,hogy pl a nagymamád szexuális tapasztalatok terén valószínűleg kispályás lenne egy mai 14-15 évessel szemben.
"A mi korosztályunk pedig inkább harsány. Beszédes vagyok én is nagyon, de néha nagyon zavar. Elveszett ez a tartás."
tartás már rég nincs. a világháború alatt egyesek életüket áldozták azért, hogy megvédjék pl a zsidókat a tábortól. ma már önamgukért sem állnak ki az emberek. inkább beállnak a sorba bólogatni. folyamatosan megaláznak minket, mi meg hagyjuk, mert már nincs semmi bennünk. a legtöbb ember üres is, valljuk be.

Kérdező, valahogy engem is nagyon elvarázsolnak az általad említett nőalakok.
Ők még igazi Nők voltak, kívül-belül.
Kedvesek, bájosak, mosolygósak, magabiztosak, okosak.
Tudták azt, hogyan legyenek elragadóan szépek és nőiesek úgy, hogy közben természetesek és ízlésesek maradjanak.
Manapság tényleg nagyon kevés ilyen nőt látni. Vagy rosszindulatú, flegma pitsák, vagy önbizalomhiányos, félénk kislányok, akiknek fogalmuk sincs, hogy mi fán terem a nő és a férfi a testi különbözőségeket leszámítva.
Ha szeretnél példaképeket, akik inspirálnak, azt mondom, tőlük csak jót tanulhatsz és ne foglalkozz vele, hogy sokan nem értenek majd!
Én is sokat tanultam ezektől a nőktől, és igazán a javamra vált! :)
Szerencsére még mindig vannak olyanok, akik tudják értékelni az igazi nőket!

őszintén, szerintem semmi jó nem származik abból, ha a fenti leírt nőket utánozza valaki.
elég csak megnézni pár képet róluk, meg ismerni az életét pár ilyen "sztárnak"
az összes valami bagós alkoholista drogos lecsúszott szétsminkelt műnő volt már akkor is. másik közkedvelt monroe, aki gyakorlatilag a mai playmatekből-villasztár jellegű karriert futotta be, aztán az élj a mának, halj meg fiatalon életvitelt művelte.
ezek életformák voltak, a színészkedéssel és a hirnévvel járt a sok drog és festék, ezekben a nőkben semmi tartás nem volt és legkevésbé sem voltak igazi nők. legfeljebb az idealizált képeinkben, amit a filmekből húzunk rájuk.
Kedves utolsó hozzászóló:
Valóban igaz amit mondasz, vegyük példának a fent említett Eddie Sedgwicket. Konzervatív családból származott, de vonzotta Őt New York bohém élete, és éppen ezért a tekintélyes családi hátterét feladta és beállt a művészek közé. Az szerintem már megint más kérdés, hogy a társadalmi hatások hogyan hatottak a személyiségére, mert alapjáraton érzékeny lélek volt. (Ha nem lett volna érzékeny, nem szokott volna rá olyan könnyen a drogokra.)
Mégis egyéniség volt, Warhol múzsája. Nincs hibátlan ember, de ha nézem a képeit valami bensőbb, mélyebb érzést ad át. Lehet, hogy túlidealizálom, de a mai modellekben nem látok semmi varázslatot. Csak mázolt szobrok, akiknek az arcára megfelelő szögben esik a fény. Tény, hogy szépek. De ez sokkal inkább a fotóművész által létrehozott kompozíció hatása, nem pedig a jellembeli sugárzás.
Kivételek minden korban vannak a drogok és egyéb tudatmódosító szerek pedig az orvosi ópium óta, az 1700-as évektől végig jelen voltak, éltek vele az emberek.
Ettől függetlenül nem voltak olyan jellegtelenek és tucatok mint most. Akkor még a nők nemcsak a márkára, külsőre, csupasz lábra, bőrkeményedesékre fókuszáltak... Legalábbis én úgy érzem, hogy a belső értékek sokkal inkább előtérbe kerültek.
Sok szép lányt látok, akiket szívesen fotóznék, mert megfog az arcuk alakja, de amint meghallom a suta megnyilatkozásukat egyből elmegy a kedvem. A régi korok női pont azért voltak híresek szerintem, mert nem csak külsőleg voltak szépek, hanem jellemileg elragadóak is.

ugyan már, a nők 90-95%a "érzékeny lélek", könnyű őket befolyásolni, a tartáshoz kemény nevelés és jellemformálás kell, ami a legtöbb nőből ma már hiányzik, őst akkor is hiányzott. szerintem igazi nőket nagyvárosban nem is talál az ember. habár ha így nézzük, a falusi sem sokkal erősebb nő, max elkerülte a divathullám.
"Tény, hogy szépek."
ízlés kérdése. szépeknek látod őket, mert ezt nevelte beléd a média/környezet/akármi. szerintem egy műanyag bábúban semmi szép nincs. ennyi erővel guminőkre is izgulhatnánk.
"Kivételek minden korban vannak a drogok és egyéb tudatmódosító szerek pedig az orvosi ópium óta, az 1700-as évektől végig jelen voltak, éltek vele az emberek. "
furcsa, de ismertem olyan idős hölgyeket, akik nem drogoztak és nem kenték magukat. pont ezért voltak igazi nők. felnevelték a gyerekeiket úgy, hogy 2 háborút is megéltek, nem voltak lusták felemelni a kapát, és akkor is hűségesek maradtak férjükhöz, amikor az már nem élt. furcsa mód nem lázadoztak az egyenjogúságért, hanem képesek voltak házimunkára-kertművelésre-gyereknevelésre és mégis volt idejük mindig foglalkozni a gyerek érzéseivel, és nem ordítottak mindenkivel, ha valami nem a terv szerint ment.
"Legalábbis én úgy érzem, hogy a belső értékek sokkal inkább előtérbe kerültek. "
ez igaz, ennek egyik oka a generációs szakadás, a másik a masszív butítás reklámokon filmeken, stbn keresztül. pont azok a nők, akiket felsoroltál, azok reklámozták a guminő szépséget, azok építették fel a próbababa-bálvényt a lányokban filmeken és plakátokon keresztül, a közkedveltséget azonosították azzal az életvitellel, amit ott láttak.
"Sok szép lányt látok, akiket szívesen fotóznék"
vannak még természetes, szép lányok, de azokat nehéz megtalálni. és ha a külsejük még rendben is van ,az nem jelenti azt, hogy belsőleg igényesek lennének.
Az ópiumos résszel erre reflektáltam: "az összes valami bagós alkoholista drogos lecsúszott szétsminkelt műnő volt már akkor is"
Egyébként meg a felsorolt nők mind színésznők, elsősorban az ikonok szintjén vázoltam fel a problémát.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!