Az 1900-as évek női miért voltak nagybetűs NŐK? Mit tudtak ők, amit mi nem?
Gondolok itt többek között Töröcsök Marira,Greta Garbora, Audrey Hepburnre, Eddie Sedgwickre, de még sorolhatnám páratlan nőalakokkal.
Mikor megnézek egy régi képet, vagy egy filmet és látom benne a 20. század kifinomult hölgyeit, mindig elgondolkozok azon, hogy 70-80 év alatt, hogyan tud ennyire megváltozni a gyengébbik nem modora?
Félreértés ne essék, nem szeretnék általánosítani, csak úgy vettem észre, hogy a társadalmunkban a nők többsége bugyuta és könnyűvérű. Elveszett a titkos kis eszencia, a szemek mögött lapuló puderes báj. Vagy csak az öltözékek és a technikai vívmányok takarják el ennyire azt a kis légies megnyilvánulást?
19 éves vagyok, lány, talán azért is fogalmazódnak meg bennem ezek a gondolatok, mert úgy érzem, hogy most állok a küszöbön: lavírozok a kamaszkor és a nővé válás között.
A fent említett személyek pedig sokkal inkább egyfajta stílust és példát statuálnak, szemben a mai színészfelhozatallal.
Mitől változott mindez ennyire? Ti mit gondoltok róla lányok? Fiúk, nektek nem hiányzik néha a rejtélyes, megmagyarázhatatlan elegancia egy nőnél?
Összefoglalva, kíváncsi vagyok, hogy erről a kis szösszenetről ti hogyan vélekedtek. :)

Én még erősen elgondolkoztam a politikai rendszeren is. Bármennyire is volt jelen a demokrácia Amerikában, talán nem volt ennyire szabad és kitárulkozó a nyilvánosság, mint napjainkban. Egyébként nagymamám megnyilatkozásain is lehet érezni még mindig, meg kis apró gesztikulációkból, ahogy forgatja a kezeit, miközben beszél. Sőt, több idős néninél megfigyeltem ezt a tömegközlekedés során. És még ilyen korban is nagyon elegáns.
A mi korosztályunk pedig inkább harsány. Beszédes vagyok én is nagyon, de néha nagyon zavar. Elveszett ez a tartás.

Igazuk van az előttem szólónak. A hírességeknek nehéz úgy titokzatosnak maradni, hogy közben lesifotósok hada figyeli minden lépésüket, smink nélküli képekre, pattanásokra, mackónadrágokra, zsíros hajakra vadászva. A magánéletüket is kiteregetik, kivel szexelt, kivel szakított, hol nyaralt, mit eszik, mitől feszes a segge. Manapság szinte lehetetlen csak a tehetségből megélni, a népnek cirkusz kell, hiába jó énekesnő/színésznő/egyéb valaki, ha nem vet néha egy kis koncot a paparazzóknak, akkor soha nem fog befutni, vagy nem marad tartósan sikeres, mert senki nem jegyzi meg a nevét. Mert az hogy valaki milyen gyönyörűen éneket a legutóbbi koncerten, korántsem akkora hír, minthogy a másik meg részegen lehányt egy újságírót, aztán összeesett és kórházba került, de már stabil az állapota.
Egy hétköznapi tinédzser már nem is tudja mi az a magánélet. Internet, facebook, chat, gyakorlatilag soha nincsenek egyedül, mindig ki kell posztolni, hol vannak, és kivel, jó a buli, jó volt a randi, kaptam egy új farmert. Már nem is az a lényeg, hogy az ember jól érezze magát, hanem hogy ezt hitles dokumentumokkal alá tudja támasztani, aztán ország-világnak megmutatni, hogy ő mekkora menő partyarc. Elvész a pillanat öröme, mert már azon kattog az agyuk, hogy az adott eseményt hogy rakhatnák fel a leggyorsabban az üzenőfalukra. És ami egyszer felkerül a netre, az ott is marad, hiába bánja meg másnap a kirakott meztelen fotót, addigra már 100an lementették, és elküldték napiszarra.
Meg aztán a törékeny, ártatlan őzikeszemű lányok nem nagyon tudnak fennmaradni ebben a világban. A mostani ideál a karrierista tudatos nő, aki egyszerre dolgozik, tanul, látja el a családot, és csábítja el minden nap a pasiját/férjét. És persze mindig fitt, vasalt ruhában, tökéletes sminkkel, soha nem öregszik, 50 évesen is feszes a bőre.
A világ változott meg alapjában, sokkal nagyobb szerepe van a médiának, a tévé már nem értéket, hanem szennyt közvetít, a fiatalok nem tudják mi az az intimitás, az öregek nem találják a helyüket, a "felnőttek" meg csak próbálják tartani az iramot.
Persze kivételek mindig vannak, nem is kevesen, sok remek nőt ismerek, fiatalok közül is. Csak egyre nehezebb normálisnak maradni.

Talán azért mert volt tartásuk,nem a külsejükkel akartak elérni dolgokat,inkább a tudásukkal és a jellemükkel.
Sajnos a nők egyre közönségesebbek lettek,a férfiaknak meg az "tökéletes" nő kell ami azt jelenti hogy narancssárágra pirult,póthaja van és legfeljebb dísznek jók.
A nagybetűs NŐKre meg már nincs szükség,engem azért dobottak mert"szeretlek,de manapság nem a törődés és a kedvesség a legfontosabb,ezek így unalmasak",azóta persze csak futó kalandjai voltak,ostoba kis libákkal.

Milyen jó ez a kérdés!! (Tényleg írnod kéne, szépen fogalmazol, felüdülés volt olvasni a kérdésed a sok "lehetek-e modell" c. kérdés után :))))
Szinte ugyanazt tudnám leírni, amit az előttem szólók is. A mai világ annyira felszínes, és annyira kivesztek belőle az igazi értékek, az általad is említett báj, titokzatosság, hogy egyszerűen aki ilyen, az már unalmas, és gáz. És mindez olyan gyorsan változott meg, hogy szinte fel som fogom, pedig nem 80 éves vénasszony vagyok, hanem 20 éves fiatal lány. Még az én korcsoportomban talán több olyan lány van, akiben vannak értékek, de az alattam lévő korcsoportok, hát rémes. Mind ócska, buta, csak a külsőségekre ad, divatot majmol, sztároknak nem nevezhető emberhulladékokat imád. Szörnyű. 13-4 évesen azért aggódnak, mert még nem volt pasijuk. És ez az eszme annyira beépül majd a most felnövekvő tinédzserek világába, hogy pár év múlva üresfejű libákkal lesz tele a világ.
Az ideálok manapság túl nagyok, szinte lehetetlen az ideálnak tökéletesen megfelelő nőt találni. Ezért akik nem felelnek meg a média és társadalom alkotta nőcsábász, dögös, okos, és törekvő nőnek, azok komplexusosak lesznek, pedig valójában bennük is ugyanúgy megvannak az értékek, csak észre kell vegyük.
Valóban jó lenne, ha visszajönne ez a korszak. Teljesen más volt, holott tényleg nem telt el sok idő azóta.
20/L

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!