Miért várják el tőlem, hogy a szövegeket is én írjam/fogalmazzam a weblapokhoz?
Nem tudtál úszni és beraktak úszómesternek?! :D Hogy ez mekkora! :D
Amúgy ez egyrészt NAGY FELELŐTLENSÉG volt a részükről. Ha valami baj van nem tudtál volna esetleg segíteni és ha meghal valaki azért nem te lettél volna felelős.
Amúgy más az alkalmazotti munka, ott van főnök.
A web designer ha vállalkozóként dolgozik akkor a megrendelő nem a főnöke!
A web designernek van szolgáltatási köre/listája. Mint az a megrendeléseknél szokásosan van.
Egy megrendelő nem rendelhet meg bármit amit kitalál, hanem azt amit az adott helyen szolgáltatnak. Ha nem tetszik neki van megrendelő is bőven. :)
Az internet területén jártas megrendelő tudja nagyjából hogy megy ez, ha nem akkor kérdez.
"...lehet hogy másoknál vissza lehet beszélni a főnöknek..."
Azért én nem visszabeszélésről beszélek! Szóval nem visszapofázni, meg veszekedni a megrendelővel... és ilyenek (amúgy sem főnök a megrendelő).
Közölni kell a menetét a tervezésnek, amit kell is előre tudnia. A megbeszélések és tervezési fázisok sorrendjét/menetét ALAPVETŐEN a web tervező irányítja. Mert ő tudja mi kell előbb és mik jönnek utána. Így pl előbb kell megbeszélni a weboldal felépítésének jellegét még a megjelenési stílusa nélkül. Mondjuk hogy legyen e képgaléria és az milyen legyen? Legyenek e szövegek a képekhez és milyenek? Utólagosan betoldott szövegeknél lehet át kell tervezni a képgalériát, amit a megrendelő fog fizetni mint + munkaidőt. Ezért előre majdnem mindent ki kell találni, megbeszélni. Utólagosan változtatni általában semmiféle megrendelésnél nem szokás így a weboldalak megrendelésénél sem, max néha vagy kisebb mértékben. De a felmerülő költségeit a változtatásnak a megrendelő állja és nem is várhat el mást ha az a tervezőnek többletidőbe kerül.
A megrendelő kérhet plussz egyeztetést ha felmerül valami olyan ami igényli, de alapvetően a jó megbeszélés többszöri és a munka megkezdését és menetét segíti, mindkét oldalról, ugyanúgy a megrendelőnek mint a web tervezőnek.
"csak az hogy senki ne veszítse el a munkáját, csak azért mert a munkaköre nem ezt írja és ha lehetősége nyílik akkor ezt olyan módon beszélje meg a munkaadóval, hogy hátránya ne származzon belőle."
Olyan módon beszélni meg ahogy felnőtt normális emberek között szokás. A megrendelő se pattoghat bármiért és nem is tudja kirúgni a web designert! Legfeljebb beszáll az autójába és elmegy. Senki se szereti a problémás ügyfelet, nyilván a megrendelő sem ha olyan a munkája. Viselkedjen is érett ember módjára ha valamit megrendel.
A dolog inkább áll abban, hogy az idősebb korosztály járatlanabb az internet és számítástechnikai területen és nem tudja mi hogyan megy. Bár az is igaz hogy a fiatalabbak sem tudják azért ezt feltétlenül és éppen ezért kell a webtervezőnek végigvinnie a tervezési/megbeszélési folyamatokat. A legelsők egyike az is hogy a tervezés alapvető szükségleteit és menetét ELŐRE vázolja a megrendelő felé, hogy ne legyen később "JA AZT HITTEM ...".
Megrendelő is van bőven és nem tudja elbocsájtani a web designert, "lejáratni" se tudja mert azzal is saját járatlanságát mutatná. Már csak kitérve esetleges problémás esetekre, de ez mellékes.
Egy tördelőhöz se mehet be, hogy "én vagyok a főnök és a megrendelő" tehát a tördelő írja meg a cikket, marketing szöveget stb aztán tördelje is be neki. Ez nem így megy. Elmondanák mi a helyzet, ajánlhatnak szövegírókat stb stb. Ha meg pattogna ott az ajtó. :D
A másik meg az hogy a szövegírás sem olyan eget rengetően drága dolog ma már. Ha fontos a megrendelőnek a rendes és kellemes szöveges tartalom akkor kit tudja egy egyszerű vállaklozás is fizetni. A kérdezőnek azt javasolom, hogy ha úgy látja egy adott megrendelőről, hogy nagyon értetlen és még kukacoskodik is intézze maga a dolgot és tételes számlában nyújtsa a megrendelőjének. Amiben benne van mondjuk:
utazási költség (benzin/vonat) ---------------- 10.200 Ft
fotós (design elemként beépített fotók/5 db) -- 4.500 Ft
szövegírás ------------------------------------ 4.300 Ft
webfejlesztés --------------------------------- 54.000 Ft
stb stb
Amúgy meg egy példa kapásból a netről.
példa website: [link]
"Cégünkről" aloldal szövege 3150 karakter.
példa szövegíró: [link]
A "Cégünkről" aloldal szövege valahol az 1.500 - 3.150 Ft között van.
A további oldalak sem tartalmaznak túl sokat, ez volt a leghosszabb oldaluk. Nem olyan nagy dolog ez és sokkal jobb az eredménye is. Úgy is egyszeri kiadás.
(ja és nem reklám volt és az oldalt se én készítettem)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!