Kezdőoldal » Számítástechnika » Weblapkészítés » Egy ügyfelemet azzal zsarolják...

Egy ügyfelemet azzal zsarolják, hogy "lekapcsolják" a weboldalát, hogyan tudjuk ezt megakadályozni, a tárhely áthelyezésnek mi a folyamata?

Figyelt kérdés
A domain nevet máshol fizeti, viszont a tárhely ennél a zsarolónál van. Nem értünk hozzá, de az biztos, hogy ez nem tisztességes így. El szeretné hozni a tárhelyet, de maguktól nem hiszem, hogy odaadnák az FTP hozzáféréshez szükséges adatokat (az kellene ehhez, ugye?) Kétségbe van esve. Tárhely áthelyezéshez szükséges a tulajdonos jóváhagyása? Vagy elég letölteni az FTP-n keresztül és feltölteni egy másik tárhelyre?
2023. okt. 30. 00:39
1 2 3
 1/21 Argloss ***** válasza:
63%

A weboldalakhoz sokszor adatbázis is kapcsolódik, az valószínűleg nem lesz elérhető FTP-n keresztül.

Ha a tárhely szolgáltatás nem az ügyfeled nevén van, illetve nem is ő fizette közvetlenül, akkor érdekes lesz. Mi van a szerződésben? Van bármi ami bizonyítaná, hogy az ügyfeled tulajdona az oldal? Ha minden "okosban" lett megoldva, akkor nem sok esélyetek van.

2023. okt. 30. 01:05
 2/21 A kérdező kommentje:
Valószínűleg nem a nevén van, mert sajnos nem ő fizette közvetlenül. A vicc az, hogy nincs szerződés... Ilyen esetben az nem jelent semmit, hogy az ő adatai és az ő vállalkozása szerepel az oldalon? Ha kerek-perec azt mondja, hogy elviszi a tárhelyet, tudnak vele valamit csinálni? Az adatbázis milyen esetben érvényes? Ez csak egy "szimpla" oldal, nem webáruház vagy ilyesmi.
2023. okt. 30. 01:19
 3/21 Argloss ***** válasza:
71%

A weboldalon lévő dolgok nem bizonyítják, hogy az ügyfeled tulajdona az oldal.

A tárhelyet nem tudod vinni sehova, lényegében bérled a helyet ahol a weboldaladat rakod. A rajta lévő adatokat tudod átvinni másik tárhelyre, de nyilván ehhez hozzá kellene férni a mostani tárhelyhez. Mivel ezt nem az ügyfeled bérli, illetve bizonyítani se tudja, hogy köze van hozzá így valószínűleg jót nevetnek majd rajta.

Ha van hozzá admin felület, akkor van hozzá adatbázis is. Ettől függetlenül statikus oldalakként le tudod tölteni azokat az oldalakat amiket a böngészőben be lehet tölteni. Van hozzá több program is. (pl.:

[link] )

2023. okt. 30. 03:40
 4/21 anonim ***** válasza:

"Egy ügyfelemet azzal zsarolják, hogy "lekapcsolják" a weboldalát"

Te jogász vagy? Vagy a Webfejlesztő Pistike?

Ok nélkül nem szoknak lekapcsolni weboldalt. Főleg ha rendesen fizetve van!

Az általad "zsaroló"-ként definiált készítette az oldalt és/vagy ehhez Ő biztosította a tárhelyet?

A weboldal elkészítésének/üzembe helyezésének valamint rendszeres karbantartásának munkadíja van! A tárhely pénzbe kerül, ÉVES/HAVI bérleti díj fizetési kötelezettség van. Rendszeresen fizetni kell!

"elviszi a tárhelyet, tudnak vele valamit csinálni"

A tárhely azé, aki fizeti a bérleti díjat!

Annyit lehet csinálni. Hogy írásban felszólítja ügyfeled. Hogy az adatait távolítsa el az oldalról. Vagy leülnek és szerződést kötnek...

" vicc az, hogy nincs szerződés... nem a nevén van, mert sajnos nem ő fizette közvetlenül."

Akkor ki fizette? A végén kiderül, hogy szívességi alapon vagy egy DEMO oldalként készült. Ami nem lett kifizetve, vagy megromlott a jó viszony...

"Ez csak egy "szimpla" oldal"

Ezt mi innét nem tudjuk megmondani. Ehhez legalább kellene az oldal neve. Lehet mögötte valamilyen tartalom kezelő!

2023. okt. 30. 08:08
 5/21 anonim ***** válasza:

Nem értem ezt a "zsarolást", ha fizeti a tárhely éves díját, miért kapcsolná le a szolgálató?

A weboldal költöztetése, akkor lehetséges, ha az nem bérelt felület.

Tehát, nem pl. egy Unas Webshop, ahol csak a felület használatát bérli.

Költöztetés másik buktatója lehet még olyan rendszer, ahol a PATH útvonalak fixen vannak telepítve, pl. adatbázisba.

Ilyenkor ezeket is módosítani kell, amihez pl. WorPress oldalnál plugin is elérhető.

(Azzal kell ott exportálni az adatbázist - beállításokat, az új tárhely fájl útvonalaival.)

Ha ezek nem gond, akkor FTP és MyAdmin segítségével lemented a fájlokat, adatbázist, másik tárhelyre feltöltöd. A tárhely szolgáltatónál csatolt domain -en pedig eltudjátok érni.

2023. okt. 30. 08:15
 6/21 A kérdező kommentje:

Nem, sem jogász, sem Pistike nem vagyok, szimplán látom, hogy mi történik.

Amikor nem azt csinálta, ami éppen Bélának (nevezzük így) tetszett, akkor szépen 403 kóddal nem töltött be a weboldala.

Amikor szólt Bélának, hogy ezt talán nem kéne, mert ebből él, majd ezért behúzta fülét farkát akkor visszakapcsolták és hirtelen megint lett weboldala.

Rendesen fizetve van, csak ezzel tartják sakkban.

Az ügyfelem 100%, hogy kifizette egyszer (4-5 éve, nem emlékszik, hogy kinek, vagy a weboldal készítőjének, vagy Bélának, nem ugyanaz a személy)

Ijesztgetésből csinálják. Ha XY dolgot csinál (független a weboldalról, csak Bélának kedvezőtlen lenne) akkor szimplán elérhetetlenné teszik az oldalát, nyomják az 1 csillagot a Google-ben, próbálják megszüntetni a térkép felületet, stb.

Nem Unas, nem bérelt felület, de nem is WordPress.

5-ös: és ebben az esetben, ha megszerezzük az FTP-t és átvisszük mi lesz a régi tárhellyel?

2023. okt. 30. 11:11
 7/21 anonim ***** válasza:

Ha sem jogász, sem informatikus szakembere, sem családtag NEM vagy. Akkor milyen státuszból kérdezed. Hogyan ügyfeled? Ki neked a vállalkozó? Milyen szerződési viszony van köztetek, hogy Te képviseled?!

Hogyan lettek lekönyvelve a kifizetések?!!!

Ki az, aki rendszeresen karbantartja?

Kivel kötött szerződést a tárhelyszolgáltató? Kinek az adatai szerepelnek a papíron?

Ki a Béla? Szomszéd? Alkalmazott? Neki milyen jogviszonya van a vállalkozással. A tárhelyszolgáltatót képviseli?

4-5 év hosszú idő a weboldalak életében. Csak maga a PHP verzió is elavul.

PHP verzió Állapot Megjegyzések

PHP 8.2 ✅ Legújabb verzió, hivatalos támogatás 2025-ig

PHP 8.1 ✅ Hivatalos támogatás 2024-ig

PHP 8 ⚠️ Hivatalos támogatás 2023/11-ig, javasoljuk, hogy frissítsen egy újabb verzióra

PHP 7.4 ❌ Azonnali frissítést javasolunk.

A hivatalos támogatás 2022-ben véget ért

PHP 7.3 ❌ Azonnali frissítést javasolunk.

A hivatalos támogatás 2021-ben véget ért

PHP 7.2 ❌ Azonnali frissítést javasolunk.

A hivatalos támogatás 2020-ban véget ért

PHP 7.1 ❌ Azonnali frissítést javasolunk.

A hivatalos támogatás 2019-ben véget ért

PHP 5.6 ❌ Azonnali frissítést javasolunk.

A hivatalos támogatás 2018-ban véget ért

PHP 5.3 ❌ Azonnali frissítést javasolunk.

A hivatalos támogatás 2014-ben véget ért

Itt van kártérítési felelősség, a weboldal tulajdonosának! Ha oldalon keresztül feltörik. És esetleg lekell kapcsolni ezért 200 másik oldalt...

A tárhelyszolgáltatónak pedig jogában áll eldönteni, milyen környezetet biztosít. PHP, SQL, Apache...

Ha másik tárhelyre van töltve, oda van irányítva a honlap neve. Néhány óra múlva (frissítési beállítástól függ) a régi gyakorlatilag nem lesz elérhető...

Nem az a probléma, hogy nem támogatják esetleg tovább a PHP 7-es sorozatát pl.?

2023. okt. 30. 13:40
 8/21 A kérdező kommentje:

Én a marketingese vagyok és szeretnék neki segíteni ebben a szorult helyzetben.

Azért, mert itt anonim teszek fel kérdést, még nem hinném, hogy én "képviselem".

Azt, hogy hogyan lett könyvelve és hogy kivel kötött szerződést a szolgáltató azt nem tudom, de gondolom nem az ügyfelemmel, ha így le tudják kapcsolni a hozzáférést a beleszólása nélkül.

Béla az, aki megbízott egy weboldalkészítőt azzal, hogy az ügyfelemnek csináljon egy weboldalt. Semmilyen jogviszonyban nincs vele tudtommal.

Bélának az ilyesmikről, mint PHP 7 és hasonlók gyaníthatóan fogalma sincs, aki fejleszti meg lapít, szerintem nem foglalkozik vele.

2023. okt. 30. 13:58
 9/21 anonim ***** válasza:

Melyik oldalról van szó?

Nagyon zavaros a story. Pedig jól elbeszélgettünk.

Mi van fizetve:

- a tárhely bérleti díja? (Éves díja van...)

- a domain név használati díja? (Éves díja van, amit lehet már több évre is előre fizetni...)

- a weboldal létrehozásának díja? (Egyszeri költség szokott lenni, ha nem kötnek szerződést a további fejlesztésre, karbantartásra)

- Oldal karbantartás díja? Havi vagy éves elszámolás...

Aki fejleszti meg lapít.

Ha 4-5 éve előállított 1 terméket - mennyi ideig kellene suportot biztosítani? Garanciában. Főleg, ha Béla volt a megrendelő és a kifizető!

"Én a marketingese vagyok"

De szerződéssel és nem ingyen dolgozol Te sem...

Így, hogy semmiről nincs szerződés. (Remélhetőleg veled van!)

Max azt tudom elképzelni, hogy amennyiben nem túl terjedelmes.

Argloss válaszában leírtak szerint. Vagy egyesével, mezei oldal mentése más néven lemented a merevlemezedre. Módosítod a bennük található URL-eket.

És feltöltitek 1 másik tárhelyre statikus fájlként.

Ehhez szükséges hogy rendelkezési jog legyen szerintem a

- domain névhez

- érvényes licensz legyen az eredeti oldal készítőjével. Ne sértsen esetleg szerzői jogokat.

De ezeket mint marketinges, hivatalból tudod...

2023. okt. 30. 15:36
 10/21 A kérdező kommentje:

Szerintem most is jól elbeszélgetünk. :))

A tárhely bérleti díja ki lett fizetve Béla felé januárban.

A domanint az ügyfelem fizeti közvetlenül, függetlenül Bélától. Az is ki van fizetve.

A weboldal létrehozásának a díja is ki lett fizetve akkor, amikor készült x éve.

Az oldal karbantartását nem tudom sajnos, havonta biztos nem fizet ilyet.

Nem ingyen dolgozom marketingesként, de ez az ügy számomra független a pénztől. Szeretnék neki segíteni, ingyen, hogy megszabaduljon ettől a profi "Bélás tárhelytől".

Én, mint közösségi média marketinges sajnos egyáltalán nem konyítok a weboldalakhoz, a szerzői jog már más tészta.

Bár számomra kérdéses, hogy ilyen esetben kié a szerzői jog? Aki készítette az oldalt? Aki a szöveget írta rá?...

A domain név felett biztosan ő rendelkezik, a weboldal készítőjét pedig ismeri, szóval...

2023. okt. 30. 15:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!