Kezdőoldal » Számítástechnika » Weblapkészítés » Mennyibe kerül egy egyedi...

Mennyibe kerül egy egyedi webshop + mobil app?

Figyelt kérdés
Hozzávetőlegesen. Egy egyedi webshop + android és IOS appal.
2021. okt. 18. 00:30
1 2 3 4
 31/37 anonim ***** válasza:

Kérdező, az esetek többségében hárítható a jogi felelősség a fejlesztő részéről, persze szerződés és pénz kérdése, hogy bele veszi -e ezt is, mint garancia...

(azt megsúgom, hogy úgy ami 1M az 30~40M, és így is egy csomó záradék)

2021. okt. 20. 14:32
 32/37 anonim ***** válasza:

Én (is) webfejlesztéssel foglalkozom, és bérelek egy viszonteladói tárhelyet. Saját szervert nem üzemeltetek (ahhoz túl kicsiben csinálom), ez nem érné meg a számomra.

Itt jó kérdés, mi van akkor, ha az általam megvásárolt tárhely szolgáltatás nem működik a tárhely szolgáltató hibájából (amiért egyébként nem kevés pénzt fizetek).

Ilyenkor (ha nálam a weboldal készítés és karbantartás árában benne van a tárhely is), ki a felelős a leállásért? Ha perre megy a dolog, kinek kell kártérítést, illetve kötbért fizetnie, nekem vagy a tárhely szolgáltatónak? Én jóhiszeműen megvásárolok egy szolgáltatást, amit jogom van tovább értékesíteni, viszont a tárhely szolgáltató rendszerében bekövetkező hibákra nincs ráhatásom.

Mint gondos fejlesztő, annyit megteszek, hogy minden héten készítek biztonsági mentést az összes ügyfelem oldaláról a saját számítógépemre (ez ugye nekem plusz munka), így viszont ha nagyon nagy baj lenne, van egy vésztervem. Ettől függetlenül elég kellemetlen lenne (meg magyarázkodhatnék), ha tényleg szükségem volna erre a mentésre, ráadásul azért, mert a tárhely szolgáltató rendszerében hiba volna, amiért én is fizetek.

Tavasszal benne is volt a hírekben, hogy egy teljes adatközpont leégett valahol, és mindent tárolt adat elveszett (szerencsére én nem náluk voltam). Ha ilyen történne az én tárhely szolgáltatómnál, akkor van heti biztonsági mentésem a saját számítógépemen, azaz nem veszne el az összes ügyfelem összes oldala (legrosszabb esetben is csak egy heti munka). Úgy gondolom, hogy ezzel mint fejlesztő mindent megteszek, ami elvárható tőlem. Ha tényleg gond lenne, ezt a mentést bármikor vissza tudnám állítani, bármilyen tárhelyen. Ha még ezek után kötbért is fizetnem kellene, miközben a lehető legjóhiszeműbben és legkorrektebben jártam el, ráadásul nem is nálam van a hiba, na az nagyon nem lenne igazságos.

2021. okt. 20. 15:16
 33/37 anonim ***** válasza:
max 99% rendelkezésre állást vállalnak, ez évi 3 nap teljes kiesés is lehet.
2021. okt. 20. 15:21
 34/37 anonim ***** válasza:
32 nagyon érdekes volt olvasni amit írsz és valóban elgondolkodtató. Hogy oldottad meg a rendszeres backupolást? Sh scripteket írtál, vagy esetleg használsz valami rendszert?
2021. okt. 20. 20:57
 35/37 anonim ***** válasza:

#32 Engem is érdekel, hogy Te hogyan oldottad meg.

Én is csinálok mentést: vps-ek esetében a fileokról (pl storage mappa miatt elkerülhetetlen), illetve db-k esetében cron-al az adott szerveren (sima dump). Ez többnyire még osztott tárhelyes ügyfelek esetében is működik (csak olyannal foglalkozom ahol van JailedSSH és cpanel). Ha van lehetőség akkor szerveren tömörítem és a tar.gz-t SFTP-n áthúzza az itthoni szerverem. Ez teljesen automatikus. Hiba esetén kapok róla értesítést a telefonomra.

Itthon pedig ezt a szervert használom "fejlesztő szervernek" is, pl fut róla ticketing rendszer docker-ben, vagy pl git-runner is a CI/CD miatt. NFS csatolással pedig fel van véve a saját gépemre (linuxon dolgozom egyébként is) így hozzáférek a backupokhoz is akár a saját gépemről. Néha hasznos, mert volt hogy hibakeresésnél betöltöttem a local dev-be az éles terméklistát.

Röviden ennyi. Persze ezt is lenne hova fejleszteni (van is rá tervem). (Amúgy jogos kérdés lehet, hogy az itthoni szerver helyett miért nem használok erre is egy VPS-t: van, pl git-runnert már át is költöztettem, de a ticketing rendszert nem fogom, mert így "offline" is tudok dolgozni, ha gond lenne az internetkapcsolattal. A bakcupot pedig nem éri meg, mert VPS esetén elég drága a tárhely.)

2021. okt. 20. 23:59
 36/37 anonim ***** válasza:

Én nem a 32 -es vagyok, de nekem van pl. egy BackUP szerverem, amire megy napi mentés.

Ezen kívül VPN -en kapcsolaton keresztül helybe is készül egy mentés, ha az egész internet leállna akkor is meglegyen. :-D

2021. okt. 21. 07:56
 37/37 anonim ***** válasza:
Én manuálisan töltöm le a mentést. Van egy ilyen lehetőség a tárhelyen, hogy egyben mindent le tudok mindent tölteni. És ezt minden héten megcsinálom, és néhány hónapra visszamenőleg tárolom. Nem automatizált semmi sem, én dolgozom vele. Így viszont ha a szolgáltató hibájából ugrik minden, van egy vésztervem.
2021. okt. 21. 10:44
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!