"Domino" rendszer épitése hogyan? (részletek lentebb)
Sziasztok!
Olyan problémám van, hogy egy olyan "szimulátort szeretnék épiteni, amiben a járművek közlekedését a program visszajelzi (képcserével, vagy a fehér csik átszinezésével).
Jelenleg a visszajelzés még nem érdekel, annyira még nem tartok előre, az elején akadtam el.
Konkrétan a szimulációs táblám egy változtatható kockájú asztal lenne. Ez még nem gond, php-val le tudom "keverni". A problémám az, hogy nem tudom kinyerni 1-1 kocka ID-jét, akárhogy is próbáltam. Ennek az lenne a lényege, hogy ha rákattintok egy dominóra jobb gombbal (jobb gombos menüt nem tudom hogy lehet-e késziteni), akkor tudjam módositani a képet, vagy a képen levő műveletet el tudjam végezni (pl "gomb megnyomása").
Ebben tudnátok segiteni?
php-ban próbáltam már, de amikor egy adott kocka ID-jét akarom átvinni egy másik lapra, akkor egyszerűen az utolsó kocka ID-jét viszi át, és csak azt módositja.
Az ID-ket (a nagyság miatt) egy .txt fájlban tárolom, egymás alatt.
Akkor egy példa erre:
for($i=0;$i<25;$i++){
echo '<td id="sor'.$i.'"> <span class="klikk" id="kontener'.$i .'" data-id="'.$i.'">'.$i.'</span></td>';
}
ennek lesz egy JavaScript része, ami jquery-t használ:
<script>
$( document ).ready(function() {
$( ".klikk" ).click(function() {
var id=$(this).data("id");
alert("klikkelt sor/kép" + id );
$.post( "feldolgozo.php", { id: id }, function( data ) {
console.log( data.status );
}, "json");
});
});
</script>
feldolgozo.php -nek meg $_POST["id"] -vel jön át a klikkelt kép id-je.
feldolgozo.php pedig vissza ad status -t, az alapján forgathatsz a dominón.
echo json_encode( array( "status"=> $_POST["id"] ) );
Lehet a többiek stílusa nyers, de ez olyan, mintha a barkácsáruházban eladóktól kérdeznéd meg hogy kell házat építeni. Jelenleg ez a feladat szerintem is meghaladja a jelenlegi tudásod.
"Az ID-ket (a nagyság miatt) egy .txt fájlban tárolom, egymás alatt."
Tehát már vérzik a projekt. Adatbázist erre találták ki, nagy adatmennyiség kezelésére. Ajax-ot illene használni ilyen célra, ekkor csak mindig az adott képet kell cseréld a weblapon, nem kell minden alkalommal a teljes "asztalt" kiíratnod.
Nagy textfájl esetén hogy keresed meg mondjuk a 222222222222 -es id-jű sort?
+
"dominóra jobb gombbal"
Google: "how to make context menu in html+javascript".
Tehát még angolul is érdemes megtanulni keresni.
Én a helyedben beiratkoznék egy magántanárhoz az alapokra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!