Ki találtam egy facebook oldalt csak sokkal jobb hogy tudnék szervert és programozót találni aki megcsinálja?
> mindenki csinálja a wepshopokat oldala van itt ott hencegnek h mennyi pénze lett belőle ilyenek a környezetembe is
Kinek lett pénze? A programozónak? Oké, de őt kifizette a webshop tulajdonosa. A webshop tulajdonosának? Oké, de ő meg termékeket ad el, amiből nyeresége van, és a megnövekedett forgalom valóban behozhatja a webshop árát. De egy közösségi oldalban nincs termék. Valakinek konkrétan fizetnie kell, hogy pénz legyen belőle. Egy webshopnál ez adott, de egy közösségi oldalnál…?
Meg azért programozás szempontjából is egészen más tészta a kettő. Egy webshopnál bizonyos szempontból mindegy, hogy hányan használják. Ha én felmegyek egy adott webshopra, abból semmiféle előnyöm nem származik, ha amúgy közben rajtam kívül még százak nézik az oldalt, és semmiéle hátrányom nincs belőle, ha történetesen én vagyok így június 19-én az első látogató a hónapban, mert semmiféle kapcsolat nincs a többi látogatóval, nem is tudok róla, hogy hányan vannak és nem is érdekes. Egy közösségi oldalra viszont valamiféle tartalomért megy az ember, amit a többiek adnak. Hiába jó az oldal, ha nincs elég látogató. Nota bene az elmúlt években láttam vagy egy tucat GYK klónt, némelyik nagyon profin meg volt valósítva. De hiába, ha nincsenek kérdések, akkor a válaszolók idővel elhagyják az oldalt. Ha meg nincsenek válaszolók, akkor a kérdezők nem fognak kérdést feltenni idővel. El kell érni egy kritikus tömeget, és ez nem könnyű úgy, hogy van egy jól ismert, bejáratott, kvázi monopolhelyzetben lévő konkurencia. Még akkor sem, ha történetesen a konkurencia szolgáltatásai pocsékak (azért a GYK-en lehetne mit fejleszteni meg szépíteni, eléggé megrekedt a XX. században ez az oldal).
Meg abból a szempontból is más egy webshop, hogy ha 500 000 magyar felhasználót sikerült elérnie, akkor is egy átlagos felhasználó átlagosan mondjuk havi egyszer felmegy a webshopra – van, aki reggel, munkaidőben, este, éjszaka, amúgy ez szerintem erősen felső becslés –, körbenéz, eltölt 5-10 percet, generál 10-20 oldalletöltést, esetleg néha rendel is valamit. Az mondjuk napi 16600 felhasználó, óránként – az éjszakát nem számítva egy 18 órás intervallumot nézve – 920, 10 percenként 150 felhasználó kiszolgálása. Ezt egyetlen szerver el tudja vinni a hátán.
Egy közösségi oldalhoz meg nem lehet, de kell is 500 000 felhasználó, hogy használható legyen, ha Magyarországban gondolkodunk. A felhasználók mondjuk átlag napi fél órát töltenek az oldalon, közben képeket, sőt videókat akarnak feltölteni, megnézni, folyamatosan posztolnak, kommentelnek, chatelnek. Könnyen előfordulhat, hogy tízezrek használják egyszerre az oldalt. Most így megnyitva a Facebook nyitólapját, megnyomva 10-szer a Page Down gombot 8 MB adat jött át. Tegyük fel, hogy ezt sikerül a felére csökkentened. Tegyük fel, hogy egyszerre 10 000 felhasználó csinálja ezt ugyanabban a percben, 40 GB percenként, 0,67 GB (5,3 Gbit) másodpercenként. Jó esetben a szerver 1 Gbit/s sávszélességet kap. Ergo már ehhez a 10 000 egyidejű felhasználóhoz kell vagy 6 szerver, és akkor még nincs backup szerver, nincs tartalékszerver.
"mert el lopják az 5letet"
Mondattöredékeid alapján kegyetlenül kiforrot lehet a dolog. :D
De figyu, volt itt kishazánkban egy iwiw nevű közösségi oldal. A Tcom mögé állt, és MILLIÁRDOKAT nyomtak bele, de mégis földbe állt. Gondolod, hogy a te ötleted, meg a marék kavicsod lenyomja a facebookot? :D Legalább kicsit próbálj meg reálisan gondolkodni.
"De figyu, volt itt kishazánkban egy iwiw nevű közösségi oldal."
Ott a MyVip is. Az még fut is, bár láthatóan évek óta halott.
"HunDub nevű oldal ami szintén nem 100 de még ne is 10 milliókba került a fél év alatt ami alatt ment. Az más azért szűnt meg mert nem fizetett adót, meg a HVG féle szenny portálok lejáratták."
A HunDub technikailag egy nagy halom lókaka volt, ráadásul a kutya füle se használta, az már csak a meggy a sz..rkupac tetején, hogy nem fizetett adót és akkor szerinted azért szűnt meg, mert a HVG (ami kb. az utolsó normális újságok egyike) lejáratta? :D Ugyan már, ennyire szemellenzős hogy lehet valaki? :D
Az iwiw-nek szintén az volt a baja, hogy technikailag sehol sem volt a konkurenciához képest és a felhasználók elhagyták. Attól lesz jó egy közösségi oldal, ha sokan rajta vannak, de még az én korosztályom is inkább MyVip-et használt helyette. Nem csak a facebook ölte meg.
Sejtem mit akartál, csak rosszul fogalmaztad meg eleve az egészet. először is, ha másik facebookot csinálsz, az bukta. A facebook függők nem hagyják ott a fb-t csak mert van egy másik, ami gyorsabban nem csinál semmi értelmeset és kék helyett hupilila.
Kérdés az is, kik a megcélzott közönség. Ha a facebooktól akarsz elcsalni embereket, akkor azokat kell megcélozni, akiknek elegük van a cenzúrájából, az adatsefteléseiből, az agymosásaiból és abból, hogy "fakehír elleni harc" örve alatt agyoncenzúráz mindenkit, aki nem ultraliberális agyhalott. Ők meg viszont nagyon kevesen vannak. És persze ott vannak azok, akik nem használnak vagy egyenesen tiltják a facebookot (például én is), ők viszont nagyon várnak már egy alternatívát. Viszont ilyenből is kevés van. Ha csak ennyi a vágyad, egy alternatív, de jól használható, valódi közösségi oldal, akkor azt kell mondanom abból megélni nem lehet, mert se annyi hirdetőd, se annyi felhasználód nem lesz, amiből megfelelő nagyságú bevétel keletkezne.
Ezt a programozók is tudják, ahogy a válaszokból láthattad. A jelenlegi profi programozók 99%-a ráadásul vagy fél a facebooknak alternatívát csinálni vagy imádja Zukrosbácsibergert, tőlük semmi jót nem várhatsz, bízni se lehet bennük. 2011-2015 között az összes alternatív közösségi oldalt brutális hackertámadások érték, nem ritkán egy azon napon. Ezeket magyar programozók, hackerek csinálták, gyaníthatóan nem ingyen. Sajnos ha beindítasz egy ilyen oldalt eleve gondoskodnod kell biztonsági másolatokról, pótszerverekről, az elejétől fogva, ami nem két fillér. És ha van is olyan programozó, aki hajlandó lenne egy valódi alternatívát megprogramozni, a levegőből ő sem tud megélni.
A szándék érthető és szép dolog, de ebbe így nem lehet belevágni. Tudom, mert én is próbáltam. Nekem van programozói végzettségem de egyszerűen beletört a bicskám. Be kellett látnom, hogy nem fog menni. Egy bizonyos szintig eljutottam persze, de amikor komolyabb programozási részekhez értem elfogyott a tudományom. Gyűjts rá pénzt, vegyél fel kölcsönt, alapozd meg az ötletet és keress olyan programozót, akit személyesen ismersz és nem fog se átverni se lelépni az első nehézségnél. És legfőképpen nem Zukrosbácsiberger imádó. Erőt és kitartást hozzá, remélem több sikerrel jársz, mint ahogy én jártam.
"Attól lesz jó egy közösségi oldal, ha sokan rajta vannak"
Ez úgy ahogy van nagy baromság. Erre pont a pofakönyv a legjobb példa. A legszemetebb, legmocskosabb, legpofátlanabb, legillegálisabb, adatkereskedőbb, eladóbb weboldal, ami az elmúlt 11 évbe létezik, létezett. HunDubnak 2-3 hónap alatt lett 150 ezer feletti felhasználója, azért az nem kevés főleg a többi oldalhoz nézve. Mint iwiw.club, ahol 5000 alatti a létszám 2017 óta is, de más kis közösségi oldalakon is évek alatt lettek 150 ezer felettiek a felhasználók, nem pár hónap leforgása alatt. Az iWiW sehol nem volt technikailag a pofakönyvhöz? Kismillió olyan funkciója volt, amit a pofakönyv a mai napig hírből se ismer. Mint névnap, részletes ismerőskereső, név kor, nem, város és még kismillió opció szerinti szűrés, ez a saját ismerőseid közt is, hagyományos üzenetküldő, levelező, utolsó belépés/regisztráció mutatása, átláthatóság, egyszerűség, könnyű kezelhetőség, átlátható hírfolyam, adatvédelmi beállítások vagy épp az adatvédeleme, magyarországi kirendeltség, ügyfélszolgálat és még sokat lehetne sorolni.
23-as: "De figyu, volt itt kishazánkban egy iwiw nevű közösségi oldal. A Tcom mögé állt, és MILLIÁRDOKAT nyomtak bele, de mégis földbe állt. Gondolod, hogy a te ötleted, meg a marék kavicsod lenyomja a facebookot?"
Miért kéne lenyomni a facebookot? Ha alternatív oldalt akar, akkor épphogy a facebook függő agyhalottak sose fognak átpártolni, sőt jobban is jár, ha maradnak ahol vannak.
Egy magyar közösségi oldalra lenne szükség, legalábbis remélem, hogy kérdező erre gondolt.
Az iwiwről csak annyit,hogy T-Com folyamatosan egyezkedett a facebookkal és bár bizonyíték nincs, gyanítható, hogy az együttműködés egyik feltétele az iwiw kinyírása lehetett.
Csak néhány tény azoknak, akik azt hiszik, hogy az iwiw bezárása mögött gazdaságossági kérdésről volt szó:
Napi 60 ezer aktív látogatója volt az oldalnak, az elvándorlás ellenére is. Amikor pedig híre ment a bezárásnak 200 ezerre ment fel. Az utolsó napon is reménykedtek sokan, hogy mégsem zárják be: 20 ezer új regisztráló volt!
A T-com összesen több mint 500 vételi ajánlatot kapott az iwiwre, ebből 110 annyira komoly volt, hogy a becsült értékén jóval magasabb árat tartalmazott. Ennek ellenére a T-com lesöpörte az ajánlatokat, majd kijelentette, hogy nem is volt ilyen. Szembeszökő volt, hogy a T-com valójában nem is gondolkodott se az eladáson, se semmilyen módon való fenntartáson, bármi áron be akarta zárni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!