Pí négyzetének 100. tizedesjegye?
@#10: Találtam egy jó kis cikket erről:
tl;dr:
32 jegynél többet nem igen használ senki, a NASA is csak 15-16 jegy pontossággal számol.
@#8,#9:
Valójában egyik se. Nem lehet következtetni PI jegyeiből a PI^2 jegyire. Valóban a legegyszerűbb megoldás az hogy kiszámoljuk PI-t sok jegyre majd négyzetre emeljük, de matematikailag nem korrekt megoldás. Példával illusztálva:
7.071^2 = 49.999041
7.07107^2 = 50.0000309449
Lehet látni hogy attól még hogy tudunk 3 jegy pontosra egy számot, a négyzete nagy mértékben változhat ha tovább számolunk.
@OP
PI^2-re is vannak algoritmusok, pl. Basel probléma megoldása (PI^2/6 = 1/1^2 + 1/2^2 + 1/3^2 + 1/4^2 + 1/5^2 + ...) ami lassú de most ez ugrott be, vagy egy kis google után az itt találhatóak:
Az egyedüli probléma amibe belefuthat az a PI jegyeinek tárolása, vagy épp azoknak az elvetése. Ezt rád bízom.
Félreértelmezted a mondatot. Azt írták, hogy ha egy x tizedesjegy pontoságú számot négyzetre emelsz, akkor az 2x pontoságú lesz.
@#12: A tömbön tudsz végezni aritmetikát? Válassz ki egy algoritmust és aztán dönts a tárolási formáról. Valószínűleg arra sem vetted a fáradtságot hogy megnyisd a linket és megnézd milyen lehetőségeid vannak. Nem az én házim.
@#13:
Szerintem félreértetted a válaszom. Azt bizonyítottam hogy attól még hogy tudod a PI első 200 jegyét még nem biztos hogy tudni fogod a PI^2 első 100 jegyét, hiszen ezt írta a #8, helytelenül. Értem én hogy négyzetre emelésnél a jegyek száma duplázódik egy VÉGES számnál, és ezt írta le SimkoL, de ennek semmi köze a problémához, a négyzetre emelés nem növel a pontosságon, főleg nem duplázza meg, legfeljebb ezt az illúziót keltheti. Nem véges számokról van szó.
Nagyot dobna a dolgon, ha tudnánk, hogy középiskolai, egyetemi képzés keretein belül hangzott-e el ez a feladat. Ha egyetem akkor milyen szak.
Az egész lényege, hogy mennyire kell komolyan venni. A legegyszerűbb megoldás ha pi 50. tizedes számjegy négyzetének a 10-es modulóját vesszük - ez amúgy 0 -
Ezen túl nincs másról beszélni, mivel....
Ha már itt tartunk akkor:
A 99., 100. és 101. tizedesjegyek a 3, 1, 8.
Hasra ütés nélkül az 1-es a nyerő szám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!