Programtervező informatikus szakokon (egyetem) melyik programozási nyelvet használják/tanítják?
Elég sok fajtát.
Egyrészt erősen szakirányfüggő, másrészt folyton változik, harmadrészt az egyetem nagyon tág fogalom, még azon belül egy karon belüli kutatások is sokfélék lehetnek (mindhez más nyelv kellhet), így akár 100-300 körül biztos megvan a használt nyelvek száma, ha mindenféle domain specifikus, modell leíró, validációs stb. nyelvet is számolunk..
A tanított nyelvek száma már jóval kevesebb (30 alatt).
De ha csak a legfontosabbakra vagy kíváncsi, akkor szinte biztosak a következők (mind másra jó):
- C, C++, Java, C#
- bash, power shell, python, javascript
- Matlab, R (ez már szakirányfüggő)
- Prolog, Erlang vagy Haskell (ez már szakirányfüggő)
Szegedi Tudományegyetem Programtervező Informatika Bsc-n:
C, C++
C# (kurzus részanyag 3hétre terjed ki)
Assembly
Java
PHP (MySQL tárgyhoz kötelező program miatt magadtól kell megtanulni)
Occam, Smalltalk, Haskell, Prolog (3hét/nyelv egy kurzusban)
R
Matlab [ingyenes verzió: Octavie] több tárgyhoz is kell
De ez is olyan, hogy ha nem gyakorolsz otthon, úgy is megbuksz belőle. Szóval attól, hogy van belőle kurzus, nem azt jelenti, hogy ott is fogod megtanulni.
#5 vagyok
De egy programozó teljesítménye nem az ismert nyelvekben nyilvánul meg, hanem egy adott nyelven belüli minőségében.
Azaz ismerhetsz egy nyelvet A-tól Z-ig, ha spagetti kódot csinálsz, kb. semmit sem ér. Karbantarthatatlan, átláthatatlan.
Nem is kell versenypilótának lenni. A versenyzés egy ág, vannak ennek megfelelő autók. Van csomó más ág, csomó más megfelelő autóval.
Programozásban is van több terület, megfelelő nyelvekkel.
Szerintem. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!