Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Miért ennyire lusták az...

Miért ennyire lusták az emberek, ha programozni "akarnak" tanulni?

Figyelt kérdés
Minden nap képesek feltenni ugyanazt a kérdést, hogy "hogyan tanuljak programozni", "milyen nyelvet tanuljak elsőnek", stb. Az addig oké (vagyis nem oké, de még megértjük), hogy bár ott van a Google keresője, amibe ha szó szerint beírná a kérdését magyarul (az angolt már feltételezni sem merem), akkor is kapna egy csomó kiindulópontot, de a kérdésből egyenesen lerí, hogy egyszerűen alkalmatlan a programozásra. A legjobb, amikor jönnek a nagyra törő tervekkel, hogy ők márpedig egy Crysis 26-ot akarnak leprogramozni, mondjátok meg lépésről lépésre, hogyan kell. Még annyira sem erőltetik meg magukat, hogy egy értelmes, jól megfogalmazott kérdést kiírjanak. Persze gondolkodni nem akarnak, minden azonnal kell. Komolyan néha úgy érzem, hogy elég nagy gond, hogy az informatika ennyire elérhetővé vált mindenki számára. Ti hogy éreztek ezzel kapcsolatban?
2015. nov. 14. 20:53
1 2
 1/13 Tengor ***** válasza:
100%
Az ilyenektől én nem féltem az állásomat.
2015. nov. 14. 20:54
 2/13 A kérdező kommentje:

Én sem, de amikor bejövök ebbe a "Programozás" kategóriába nagy jóindulattal, hogy segítek, copy-paste-elhetem 350. alkalommal is szóról szóra ugyanazt a válaszomat.

(Jogos a kérdés, hogy miért jövök akkor ide... Mert hülye vagyok.)

2015. nov. 14. 20:56
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Nem hiszem hogy lusták, csupán még az alapvető számítástechnikai ismereteik nincsenek meg és már programozni akarnak mert az menő dolog a <14 évesek körében. Még nem tudják hogy boldoguljanak _önállóan_, nem tudják hogy milyen mély is az internet bugyra. Nem gondolom hogy egy 12 éves egyből arra fog gondolni hogy keresni is lehet, mikor megkérdezni valamit egyszerűbb. Ezt majd kinövik amikor rájönnek hogy fogja fogni mindig a kezüket valaki, a válasz pedig ott van az orruk előtt.

Ezek nagy része azért gyorsan rájön hogy a programozás túl magas neki, ha nem akkor pedig neked köszönheti hogy irányt mutattál neki és elindítottad a pályáján :) Úgyhogy az hogy te jó szándékúan válaszolsz x+1. alkalommal is nagyon elismerésre méltó. Segíteni jó dolog és bizony néha felbukkannak értelmes kérdések is, ezért ez ne vessen vissza.

2015. nov. 14. 21:31
 4/13 anonim ***** válasza:

Hát és még a válaszadók közül hányan nem tudnak programozni. Rendszeresen látni olyan kódokat amit ha valaki már 1 éve tanul programozást, és nem lusta utána olvasni a dolgoknak nem használ. Például gyakran látni ilyen C++ kódot, nem csak felesleges sor van benne de még rosszul is fog működni.

std::ifstream is;

is.open("blabla.txt")

while (!is.eof())

{

//...

}

is.close();

2015. nov. 14. 21:38
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

Sok minden probléma felmerül.

- gyorsuló világ

Legegyszerűbb bemenni egy boltba és venni valami terméket, mint önállóan megcsináld töredék pénzért, ami akár jobb is.

Példa: Volt egy Zalman 5.0 (5.1 nehezen) fejhallgatóm, amiben elszakadt a kábel belül. Legtöbben vennének egy másikat. Én fogtam szétkaptam, kiforrasztottam és egy UTP kábelt forrasztottam vissza. Végül is ha belegondolsz 6 hangszóró + 1 föld = 7 kábel és az UTP-ben 8 van, tehát 1 felesleges. Másik végén meg 3 1,5Jack... (ez olyan 4-5 éve lehetett)

- sok anyag, amitől elriadnak

Középiskolában megszokták, hogy egy éves könyv durván 200 oldal körül mozog. Egy szakkönyvet az orruk alá tolok, hogy tanuld meg ami 800-900 oldal körül mozog az TÚL nagy falat nekik. Holott ez egy félévnyi anyag egyetemen és vizsgaidőszakban 1 hét alatt be kell vágni. Nos, ha nem hajt a tatár mikor végez vele kedves delikvens?

- alap informatikai gondolatmenet hiánya

Oké, hogy programozás, de már az alap szemlélet módot nem tudják felvenni gyorsan és bonyolultnak találják. Vehetünk egy automatát példának: Ugye kívülállóknak ennyi tűnik fel, hogy 1) bedobom a pénz, 2) kiválasztom amit akarok, 3) kiveszem a tárolójából. És ezt akarják így ahogy van leprogramozni. DE a háttérben még:

- pénz ellenőrzés

- megfelelő-e az összeg

- van-e az adott termékből

- ha van, akkor küldje ki a motornak a jelet

- mi van akkor ha motor nem működik

- stb...

Az ilyen részletekre nem gondolnak, és mikor szembesülnek vele, jön a kellemetlen érzés.

És akkor már a számrendszerekről ne is beszéljünk...

Még hogy a számítástudomány részéről...

Minél előbb sikeréltényt akarnak, de a programozás nem erről szól. Mindig van tanulni való újdonság és visszamenőleg is. Pl.: a tervezési minták nem új keletű dolog, de még is érdemes megtanulni.

Más szóval: Mindent megakarnak tanulni azonnal. Ez az amit nem lehet. Saját tapasztalat.

Emlékszem, hogy megtanultam valamit, majd megírtam egy programot (ezentúl nevezzük csak P-nek). Új dolgot tanultam, és az új tudással néztem át a megírt P-t, amit újra írtam, mert nem tűnt szakmai szemmel elfogadhatónak. Majd új dolgot tanultam, és újra elővettem a P-t. És ismét átírtam. Így időről-időre szebb és optimálisabb lett.

Meg a másik amit sok újonc nem vesz be a gyomra az a: HIBA

Nincs olyan program ami tökéletes. Ha hibát látnak, elkezdenek kérdezgetni, ahelyett, hogy ők maguk járnának utána. Nincs meg a keresés rutin. Ott a stackowerflow ahol biztos van rá válasz, amibe te ütköztél bele, mert valószínű nem csak nálad fordult elő a több millió programozó közül.

Én személy szerint örülök egy árva hibaüzenetnek, miután eltököltem egy rakat időt egy szemét szemantikai hiba miatt...

Ejha. :D Írtam bőségesen. :)

2015. nov. 14. 22:33
 6/13 anonim ***** válasza:

Mindenkivel egyet értek. #5-höz hozzá tenném:

>Minél előbb sikeréltényt akarnak, de a programozás nem erről szól.

Azért én ezt úgy tapasztaltam, hogy mint általában minden sikerélményt jelent amit az ember saját erejéből rakott össze, de sokan vannak akiknek egyszerűen túl nagyok az elvárásaik.

A témához hozzászólva, szerintem a legkevésbé azokból lesz programozó, akik itt kérdezik meg hogy hogy kell két számot összeadni.

2015. nov. 14. 22:57
 7/13 anonim ***** válasza:
Sok itt az olyan kérdés amit az ember egy kezdőknek szánt tutorial, videótutorial, netán könyvből megtudhatna ha végig nézi. Könyvek annyiból is jobbak, hogy nagy tapasztalattal rendelkező programozók írják és nagyon sok apró trükköt is el lehet lesni belőlük.
2015. nov. 14. 23:04
 8/13 anonim ***** válasza:

"trükköt is el lehet lesni belőlük"

Már ha feltűnik nekik. :)

2015. nov. 14. 23:08
 9/13 anonim ***** válasza:
Meg szerintem nagyon sok nem programozni akar, hanem csak az olyan menő, hogy összehozna full 3D játékokat, meghát hall az ilyen-olyan játék sikereiről, és ő jobban tudja - ezért aztán akkor programozni fog, csak tanulni már nem akar :)
2015. nov. 15. 12:26
 10/13 anonim ***** válasza:
Szerintem a legtobb gyerek mindig is ilyen lusta volt. :) Gondoljunk bele, pl. iskolai szunetben mindenki a streberrol masolta a hazi feladatot, hazi olvasmany helyett elolvastak egy 2 oldalas osszefoglalot amit elkertek a padtarstol, stb. Most hogy a net nepszeru lett (az emberek pedig mind jobban eltavolodnak egymastol), ez a viselkedes egyszeruen atkoltozott a netre.
2015. nov. 16. 14:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!