Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Hogyan szerettessem meg az...

Hogyan szerettessem meg az öcsémmel az informatikát?

Figyelt kérdés

korábban középiskolában informatikát tanultam, volt php python programozás, flash animáció, weblapszerkesztés stb. DE nem szerettem meg akkor, nem tudtam még mennyire nagy jelentősége van az informatikának, és már bánom, hogy nem foglalkoztam vele komolyabban.

gyárban melózok, voltam itt ott 500ftos órabérért, igazi csöves munkák, nem szeretném, ha az öcsém is idejutna, sajnos sz..k mindenre, és rólam vesz példát.

Egy szép szakmai célt szeretnék mutatni neki.

Elvégre csak a programozó diákmunkás megkeres nettó 1000Ft-ot óránként.

Először hogyan kezdjük? Finoman rávezettem hogy linuxot telepítünk a gépre, látványos eredmények kellenének, hogy bele tudjon mélyülni, ugyanakkor nem akarom, hogy azt érezze, hogy ráerőltetem, mert nagyon akaratos.

2015. okt. 24. 18:17
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Inkább ne erőltesd rá.

Az informatika sem mindig a csoda fizetésekről vagy a gondtalan, nyugodt semmitevésről szól, meg van annak az árnyoldala is - szükséges hozzá egy igen erős hivatástudat is.

Tegyük fel rendszergazda lesz. De megeshet, hogy napi 12 órában kell dolgoznia, akár hétvégén, akár ünnepnapokon is, mert az ügyfélnek (aki nem mindig épp a legkedvesebb/legértelmesebb) akkor lesz gondja, a szerver pont akkor áll le. És mivel a cég profitot szeretne, rajta fog spórolni.

2015. okt. 24. 20:04
 12/17 anonim ***** válasza:
A kezdet sosem könnyű, ha már van kellő munkatapasztalata az ilyen cégeket elküldheti oda ahova, mert több közül válogathat. Normális cégnél barátságos hangulat van és nem nézik semmibe a másikat. Nem csak az ügyfél miatt szükséges a jó kommunikáció, a kollégának is meg kell nem sértően fogalmazni, hogy nem lesz jó ahogy csinálta és tanácsot adni. Az megint más kérdés hány ilyen munkahely van.
2015. okt. 24. 20:31
 13/17 anonim ***** válasza:

Ez így teljesen kapufa. Én programozó vagyok, de nem használok linuxot és engem sem győztek volna meg anno vele. Ha érdekelni fogja, akkor majd magától megtalálja. Egy informatikai bsc-t pedig nem olyan egyszerű elvégezni.

Ilyen korban, ami talán érdekelheti az a lego mindstorm/arduino/web/ mobil programozás. Ugyanis ezeknek egyből kézzel fogható eredménye van.

2015. okt. 24. 20:58
 14/17 2xSü ***** válasza:

Egyet kell értenem az előttem szólókkal. Informatikusként is kereshetsz az átlagbér alatt úgy, hogy többet dolgozol az átlagnál. Ráadásul az agyaddal dolgozol, ha valami problémával küzdesz, akkor munkaidő után is azon fog járni az agyad. Informatikus kollégám szokta volt mondani, hogy irigyli azokat, akik nem az agyukkal, hanem kaszával, meg kalapáccsal dolgoznak, mert ők a munkaidő végén le tudják tenni a munkaeszközt.

Persze informatikusként lehet, hogy nagyobb az esélyed egy jobb fizetésre, de nagyobb az esélyed egy kiégésre, depresszióra, stresszre. Kérdés, hogy melyik éri meg jobban.

A programozás viszont szerintem igényel egyfajta szemléletet, ami nélkül hiába akar valaki programozó lenni, nem lesz jó a szakmában. Ez a szemlélet leginkább a kíváncsiság szóval írható le. Egy programozást soha nem tanult gyereket ha leültetsz a net elé, és neki ilyen a szemlélete, akkor idővel elkezdi érdekelni, hogy oké, hogy honlap, meg ilyenek, de ezek hogyan működnek, hogy csinálják a honlapokat, hogy néz ki a forrás, és abban mi mit jelent. Ha ez a szemlélet az öcsédben megvan, akkor előbb-utóbb nekiáll beleásni magát az informatika világába. Ha nincs meg benne ez a szemlélet, akkor felesleges erőltetni, nem lesz belőle informatikus.

Persze nem tudjuk, hogy az öcséd mennyi idős, mit tud és mit nem, mit csinál és mit nem. De pl. a mobil appok valóban jó ötletnek tűnnek. De jó ötlet az is, ha a honlapkészítésbe kóstol bele. Az ugyan még nem igazi programozás, de közel áll hozzá, ugyanúgy kell hozzá analitikus gondolkodás, problémamegoldó képesség, tudásvágy, alkotásvágy, lelkesedés, kreativitás. Itt rá is lehet vezetni, pl. megkérdeni, hogy van-e honlapja, csinált-e már ilyet, stb… De mondok egy elsőre a programozáshoz annyira nem kapcsolódó témakört: Minecraft. Ha valaki játszott Minecraftot, és látott már redstone berendezést, és elkezdi érdekelni, hogy hogyan lehet ezt vagy azt megcsinálni, akkor nyert ügyed van, gyakorlatilag az is egyfajta programozás, csak nem betűkkel, hanem blokkok összekapcsolásával. Aztán egy Minecraft szerver bekonfigurálása is jó terep arra, hogy megtanuljon dolgokat a szerverek működéséről, FTP-ről, úgy összességében arról, hogy a látható dolgok mögött milyen működés húzódik. Illetve innen ki lehet lépni a tényleges programozás irányába, lehet plugineket készíteni a játékhoz, stb… De ha azt látod, hogy a játékban hónapok után lovakat kerget, meg idomtalan faházakat épít, akkor add fel, valószínű, hogy nincs meg benne az, amitől valaki informatikussá válik.

2015. okt. 25. 02:55
 15/17 anonim ***** válasza:
19%

construct 2 egyszerű és nagyszerű.

De ha nem tud képeket gyártani meg hangokat semmi értelme a programozásnak. Annak meg sztem nem örülne hogy pár kocka mozog ide oda a képernyőn. Placeholder s*arságok.

2015. okt. 25. 06:55
 16/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! elvégre még csak 15éves 9. osztályos, majd felfedezi a saját területét, reméljük mihamarabb!
2015. okt. 25. 17:11
 17/17 anonim ***** válasza:
Már meglepődtem volna ha nem érkezik egy totálisan barom válasz a #15 válaszoló személyében.
2015. okt. 25. 17:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!