Érettségi feladat, függvények?
Emelt informatika érettségire készülök. A programozás része elég jól megy, már vagy 4-5 emelet feladatsort megcsináltam majdcsak nem gond nélkül. Most akadt egy kis időm és gondoltam gyakorlok pechemre kifogtam a függvényeket. Talán még év elején vettük de akkor sem vittük túlzásba. Némi homály van hogy vannak referencia paraméterek, ami (talán) visszaadnak értéket függvénybe meg static, meg globális változók de totálisan homály.
Itt van a feladat. Csak a kettest megcsinálná valaki, de lehetőleg középiskolai szinten, és magyarázattal hogy mi mit csinál miért van ott és úgy. Nem házifeladat, nem akarom hogy helyettem megcsináljátok, csak így látnám. Remélhetőleg a többi utána már menni fog :)
Egyébként itt a próbálkozásom ha valaki szeretne nevetni és borzongani. Halovány emlékekből de persze semmi sem jó :D
using System.IO;
using System;
namespace TÖRT
{
class Program
{
public static void Main(string[] args)
{
Console.WriteLine("1.\n");
Console.Write("Adja meg a tört számlálóját: ");
int szamlalo=Convert.ToInt32(Console.ReadLine());
Console.Write("Adja meg a tört nevezőjét: ");
int nevezo=Convert.ToInt32(Console.ReadLine());
Console.WriteLine();
if(szamlalo==nevezo)
Console.WriteLine(szamlalo/nevezo);
else
Console.WriteLine("Nem egész");
Console.WriteLine();
Console.WriteLine("2.\n");
Console.WriteLine(lnko(szamlalo,nevezo));
static int lnko(ref int a,ref int b);
{
if(a==b)
int lnko=a;
if(a<b)
lnko=lnko(a,b-a);
if(a>b)
lnko=lnko(a-b,b);
}
Console.ReadKey(true);
}
}
}
A matematikai tudással is gondok vannak "if(szamlalo==nevezo)" :) na de tessék:
using System;
using System.Collections.Generic;
using System.Linq;
using System.Text;
namespace tortek
{
class Program
{
public static void Main(string[] args)
{
Console.WriteLine("1.feladat\n");
Console.Write("Adja meg a tört számlálóját: ");
int szamlalo = Convert.ToInt32(Console.ReadLine());
Console.Write("Adja meg a tört nevezőjét: ");
int nevezo = Convert.ToInt32(Console.ReadLine());
Console.WriteLine();
if (szamlalo % nevezo == 0) Console.WriteLine("A tört egész, értéke: {0}", szamlalo / nevezo);
else Console.WriteLine("A tört nem egész");
Console.WriteLine();
Console.WriteLine("2.feladat \n");
Console.WriteLine("Legnagyobb közös osztójuk: {0}", lnko(szamlalo, nevezo));
Console.ReadLine();
}
public static int lnko(int a, int b)
{
if (a == b) return a;
else if (a < b) return lnko(a, b - a);
else return lnko(a - b, b);
}
}
}
Úgyhogy tanulj még.
A globális változó mint az útszéli szajha, mindenki hozzáfér. A lokális, mint egy nightclub csak az adott helységben férnek hozzá, kívülről nem.
Ha egy függvénynek átadsz egy értéket (int x) akkor ez érték szerinti tehát ha itt írsz egy ilyet: x = 10, maga az átadott változó nem változik, ellentétben a (ref int x) -el.
A static meg röviden annyit teszt, hogy magán az osztályon keresztül éred el nem annak egy példányán:
Osztaly.x nem Osztaly sanyi = new Osztaly(); sanyi.x
Köszönöm mindkettőtöknek.
1. A matematikai tudásommal nincs gond, csak végtelenül figyelmetlen vagyok sajnos, mint például jelenesetben nem gondoltam arra hogy mi van ha nem csak 1 lehet :O. Fogalmam sincs miért, ahogy elolvastam válaszod egyből leesett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!