Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Rájöttem, hogyan lehetne...

Rájöttem, hogyan lehetne leprogramozni egy mesterséges intelligenciát ami emberi módon tudna válaszolni és kéréseket megoldani. Tudna segíteni valaki a programozásban? VB

Figyelt kérdés
Tudom érdekesen hangzik,hogy egy ilyet programozni kell de az alap profilt be kell táplálni amit visual basicben próbálok valaki segítene?
2014. máj. 23. 20:21
1 2 3 4 5 6
 21/51 Tengor ***** válasza:

Átlagos magyar aktív szókincs 3-5000 szó. A passzív 5-10000.

Nevezz meg, kérlek egy objektumot és, hogy arról mit tárolsz!

2014. máj. 23. 21:31
 22/51 Tengor ***** válasza:
100%
#20, hallod, nekem is ezer dolgom lenne, de itt várom, hogy írjon valami újat :D
2014. máj. 23. 21:32
 23/51 iostream ***** válasza:
Neuronháló, genetikus algoritmusok, ezek mind-mind a környezetből tanulnak. A kérdező meg egyértelműen csak szivat titeket.
2014. máj. 23. 21:37
 24/51 anonim ***** válasza:

Olyan mesterséges intelligencia, ami emberi módon tudott válaszolni, már a 60-as években volt, de te még csak meg sem értenéd az algoritmusát, ami alapján működött.

[link]

Nem az adatok letárolása okozza a problémát, ezen úgy 60 éve túl vagyunk, nem is a helyes mondatszerkezetek, a szemantika és az intuició, ami pokolian nehéz feladatok.

2014. máj. 23. 21:37
 25/51 anonim ***** válasza:
Dehogy szivat, látszik, hogy igazi idióta, aki tényleg azt hiszi feltalálta a spanyolviaszt a budin ülve. :D
2014. máj. 23. 21:38
 26/51 tabaki ***** válasza:
Nem, nem, szerintem is igaza van iostreamnek, ilyet csak készakarva lehet, már kifejezetten bántó az abszurdumok halmozása. Én is csak azért nem jöttem elő vele, mert gondoltam, megvárom Kérdező következő hozzászólását -- de az, miért, miért nem, várat magára.
2014. máj. 23. 22:14
 27/51 A kérdező kommentje:
#23nem szivatok senkit tényleg idióta vagyok:)...
2014. máj. 23. 22:16
 28/51 anonim ***** válasza:
Nem fogsz tudni akkora intelligenciával rendelkező "beszélgető textboxt" csinálni, mint egy emberét. VB-t kine ejtsd valahol a szádon, mert körberöhögnek és elhajtanak a halál fa*ára...
2014. máj. 23. 23:40
 29/51 2xSü ***** válasza:
100%

Vegyünk csak egy chat robotot, ami nem is túlságosan intelligens. Az a gond, hogy igen, a te fejedben az alma csak egy egyszerű objektumnak tűnik. De valójában tulajdonságok ezrei, ha nem millió kötődnek hozzá, és még csak nem is tudod megmondani, hogy milyen tulajdonságok ezek. Pl. meg tudod mondani, hogy egy adott szituáció lehetséges-e (pl. véletlenül ráültem egy almára), ha nem lehetséges, hogyan lehetséges mégis (pl. ettem egy kék almát. - Be volt festve ételfestékkel, vagy génmódosított cucc?).

Vannak olyan esetek, amelyek amúgy szigorúan nézve lehetségesek az objektum paramétereiből fakadóan, csak az adott jelzővel hatnak lehetetlennek, vagy hülyén megfogalmazottnak. Pl. véletlenül ráültem egy almára. Lehetséges. Véletlenül megettem egy almát. Almát lehet enni, de véletlenül a legkevésbé. Véletlenül ráültem egy motorra. Rá lehet ülni, de véletlenül nem. Véletlenül nekimentem egy autónak. Lehetséges. Véletlenül nekimentem egy almának. Az almának neki lehet menni végül is, sőt véletlenül is, csak a lehető legritkább esetben szoktuk ezt így megfogalmazni…

De az alma csak osztály, a konkrét objektumnak is vannak tulajdonságai, ezek is kerülhetnek pl. ellentmondásba. Pl. ettem egy rohadt almát, nagyon finom volt.

Aztán a szövegkörnyezet is számít, nagyon sok összefüggést tartunk számon. Pl. nincs itthon semmilyen gyümölcs. (önmagában hihető) De azt hiszem megeszem az egyik almát (önmagában hihető). A két állítás viszont üti egymást. De még csak különösebb ellentmondás sem kell, elég, ha nem szokványos a két önmagában elképzelhető állítás. Pl.: Nagyon pisilnom kell. Azt hiszem lemegyek futni. A kettő nem zárja ki egymást, futás közben elképzelhető, hogy amúgy pisilned is kell, de logikusan az ember nem megy le futni, ha pisilnie kell, és főleg nem megy le !azért! futni, mert pisilnie kell.

Sok esetben a nyelv pongyola, nagyon komoly intelligencia kell, hogy egy-egy mondat valódi értelmét megleljük, ismerni kell az objektumok viselkedését alaposan. Lásd a viccet:

- Édesapám! Megetette a tamagocsimat?

- Igen fiam.

- Mivel?

- A lóval.

Mert ugye meg lehet etetni a lovat zabbal, meg meg lehet etetni a zabot a lóval. Hogy melyikről van éppen szó, azt az alapján tudjuk eldönteni, hogy tudjuk, a ló általában eszik zabot, a zab viszont a lehető legritkább esetben eszik lovat.

Vannak a nyelvben ki nem mondott utalások is. Van erre egy jó példám: Ádám az ablaknál állt. Nézte Évát, ahogy örökre eltűnik az utcasarkon. Egy koldus utána fordult. Nagy szomorúság lett úrrá rajta.

Kin? Ádámon? Éván? A kolduson? Tudjuk, mert értjük miről van szó.

Ádám az ablaknál állt. Nézte Évát, ahogy örökre eltűnik az utcasarkon. Egy koldus utána fordult. Egy ember pénzt dobott a kalapjába.

Kinek a kalapjába? Ádáméba? Éváéba? A kolduséba? Tudjuk, mert értjük miről van szó.

Ádám az ablaknál állt. Nézte Évát, ahogy örökre eltűnik az utcasarkon. Egy koldus utána fordult. Kölnije illatát még mindig érezte.

Kinek a kölniét? Ádámét? Éváét? A koldusét? Tudjuk, mert értjük miről van szó. És ki érezte? Ádám? Éva? A koldus? …

Szóval az van, hogy még csak nagy vonalakban is alig ismerjük az, hogy egy-egy objektumot milyen módon tárol az agy. Az asszociációkról ne is beszéljünk, az már komolyan a mélye ennek a gondolkodásnak. Mosolygó alma? Érhető, holott az almának nincs szája, nem tud mosolyogni. Rettegő alma? Az meg mi? Ez nem egy értelmes ember asszociációja.

De kíváncsian várom az ötleted. Hogyan kezdjünk hozzá a programhoz? Milyen adatokat tárolunk, abból milyen algoritmusokkal állítunk elő bármit is?

2014. máj. 24. 10:28
 30/51 2xSü ***** válasza:
Elvileg lehetséges, hogy tanuló algoritmusokkal a fent említett összefüggésekre rájöjjön a program. Bár olyan összefüggésekre nem fog rájönni, amiről sejtésünk sincs, amit nem programoztunk le előre. Viszont ez nagyon lassú folyamat lenne, jóval tovább tartana, mint egy gyereket megtanítani beszélni, és közben kezelhetetlen mennyiségű adat keletkezne.
2014. máj. 24. 10:30
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!