Emelt Infó érettségin pascal?
Emelt infó érettségin mennyi idő van kb. programozásra?
Megcsináltam a 2013-as érettségi programozási részét Free Pascal 2.6.2-vel pascal nyelven, de elég sok időbe telt.
Meglehet egyáltalán 100%-osra csinálni az érettségi programozási részét az adott idő alatt?
(Ezért meg fognak kövezni, de azért leírom)
Szerintem ne pascalt tanulj, mert semmi értelme, helyette tanulj inkább Java-t vagy C#-ot (ha már az emelt szintű érettségi listájából kell választani), tudom, hogy nem könnyű egyik sem, és nem is kezdőknek ajánlottak és mindkettő objektum orientált nyelv, de szerintem ezeknél sem jelent nagyobb gondot az alapok (elágazások, ciklusok, parancssoros kiíratás, változóba bekérés stb) megtanulása mint a pascalnál és ezeket a nyelveket valószínűbb, hogy használni is fogod előbb-utóbb ha később is programozni szeretnél.
Sziasztok. Az 1. válaszolónak igaza van!
Java vagy C# az érdemes. Nem csak azért mert annak később is hasznát veszed hanem mert pl C#-ben egy I/O kis gyakorlással nem nagy cucc. A másik az hogy több megoldási lehetőség is a rendelkezésedre áll.
tömbökkel[][] - csinálod majd(bár ez nem ajánlott,véleményem szerint)
LINQ to Object-t ez újítás és igen hasznos.
Ez csak 2 példa volt a sok közül.
Én C#-ben fogom az emeltet tenni :) (és ezt nem csak ezért írom). Sok sikert neked !
Én a használható nyelvek közül a Pythont vagy a Pascalt ajánlanám.
Pythont azért, mert perfekt tanulónyelv, 1-1 sorban megírhatók az alfeladatok, nem terjengős. Ha pedig túl vagy az alapokon, objektumok és sok könyvtár is használható.
Pascalt azért, mert abban már meg tudod oldani a feladatokat, erre a nyelvre tervezték az érettségit, szintén tanulónyelv.
A többi érettségivel egyidőben új nyelvnek szerintem nem érdemes nekiállni, főleg hogy hamarosan dönteni kell. Természetesen Pascalban is lehet 100%-ost írni, ha addig ráfekszel és hasonlókat megoldasz, átnézed a programozási tételeket (gyakorlatilag ezeket variálják minden évben) akkor sikerülni is fog.
Higyjétek el nincs jelentősége, hogy miben programoztok.
Hiszen a végfelhasználót rohadtul nem érdekli miben van írva a program, a számára az a fontos, hogy működjön... :-)
Az persze más kérdés, hogy mindig attól függ milyen programozási nyelvet kell alkalmazni, hogy hová készül a program, ugyanis pl. mobiltelefonra tényleg nem biztos, hogy jó a Free Pascal... :-) ...de majd valaki kitalálja azt is, hogy hogyan lehet Free Pascal-al Androidra fejleszteni... ...végülis a Delphi XE5-el lehet! :-)
Nem tudom, én is inkább a Pascal ellen vagyok. Egy régi, elavult és viszonylag alacsony szintű nyelv.
Az érettségi feladatok könnyűek és meg lehet ebben is írni, ez oké, de minek akarod magad szívatni?
Használj olyan nyelvet, amivel sokkal gyorsabban és egyszerűbben meg tudod csinálni a feladatokat. A Python, java, C# pont ilyenek.
(Sőt még akár talán a C++ is... Bár inkább a fentebb említettek.)
Nekem hibátlan lett a programozós feladat, és azt a feladatot sikerült a leggyorsabban megcsinálnom.
A Pascal-nak is vannak előnyei. Szokták mondani, hogy az explicit kifejezés jobb, mint az implicit, de ezt a Pascal túlzásba viszi. Tehát ha nem is ez veszi el az idő legnagyobb részét, azért jelentősen visszafogja a feladatmegoldás sebességét. Összetettebb problémák esetén nem ez lenne a szűk keresztmetszet, de az érettségi feladatai jellemzően eléggé egyszerűek, sablonszerűek.
A másik probléma, hogy a Pascal nagyon imperatív és a kötött szerkezetű. Ez azért nehezíti meg a dolgot, mert ennyivel is több mindenre kell figyelni ahhoz, hogy megoldd a feladatot. Valószínűleg létezik a Pascal-hoz is megfelelő standard library, amiben meg vannak valósítva az algoritmusok, de ha jól tudom, nem sokan használnak ilyesmit az érettségin. Valószínű, hogy nem is kimondottan kényelmes a használata.
A Python picit jobban támogatja a deklaratív szerkezetet, ami azért is előnyös, mert az érettségihez szükséges összes algoritmus implementálva megtalálható a nyelvben, tehát egy sorba rendezés, maximum keresés, tetszőleges kulcs, vagy akár függvény szerint megoldható egyetlen sorban. A lineáris keresésre, sőt, kiválogatásra is beépített, egysoros megoldások találhatóak. Mivel intuitív, enyhén deklaratív/funkcionális jellegű szintaxisról van szó, sokkal gyorsabban lehet dolgozni, és könnyebb átlátható kódot írni, mert ez a Python sokkal jobban kikényszeríti.
Én a megoldás során minden részfeladathoz legfeljebb 3 sort használtam, de az 1 volt a leggyakoribb. Megfelelő gyakorlás mellett a fájlból beolvasás is megoldható 1 sorban a legtöbb feladat esetén.
Nekem Python-al a feladat elolvasása majdnem annyi időt vett igénybe, mint a megoldás. Mivel a megoldás annyira intuitívan jött a feladatok alapján. Csak gyakorolni kell.
"Higyjétek el nincs jelentősége, hogy miben programoztok.
Hiszen a végfelhasználót rohadtul nem érdekli miben van írva a program, a számára az a fontos, hogy működjön... :-)
Az persze más kérdés, hogy mindig attól függ milyen programozási nyelvet kell alkalmazni, hogy hová készül a program, ugyanis pl. mobiltelefonra tényleg nem biztos, hogy jó a Free Pascal... :-) ...de majd valaki kitalálja azt is, hogy hogyan lehet Free Pascal-al Androidra fejleszteni... ...végülis a Delphi XE5-el lehet! :-)"
Ezzel programozóként egyáltalán nem értek egyet.
Egyáltalán nem mindegy, hogy az ember miben programozik. Sem személyiség, sem cél szempontjából nem.
A Python egy remek nyelv, de soha nem írnék benne mondjuk videó renderelő programot. Viszont soha nem írnék CRUD alkalmazást C++. Egyszerűen minden másra való, más a célja, másra lett tervezve.
Az érettségi feladatsorokban a futási teljesítmény nem számít, ezért soha de soha nem írnám meg C++-ban vagy C#-ban 100 sorral azt, ami Python-ban megoldható 20 sorral úgy, hogy a kód szebben olvasható, mint a C++ kód.
Köszönöm a válaszokat.
Egyébként azért a Pascalt választottam, mert azt tanultuk az iskolában és mert már csak kb. másfél hónapom van az érettségiig, szóval új nyelvet meg nem szeretnék megtanulni.
Abból gazdálkodom ami van.
Viszont a 2013-as érettségi feladatot, amit netről lehet letölteni, annak a programozási részével sokáig ügyködtem :/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!