Tudnátok segítení egy turbo pascal példában, még kezdö vagyok?
Szevasztok,orulnék ha valaki tudna segíteni
Ez a feladat 3 részböl áll,az utolsonal akadtam el,mindet megcsináltam csak valamit nemértek
1 példa:
Készítsünk programot, amely bekér egy N természetes számot, majd kirajzol a képernyőre egymás mellé N-szer az "XO" betűket és a kiírás után a kurzort a következő sor elejére teszi.
Például N=3-ra kiírja ezt a program:
XOXOXO
2.példa
Egészítsük ki az előző programunkat úgy, hogy az előző kiírás alá írja ki N-szer az "OX" betűket is egymás mellé, majd a kurzort ismét a következő sor elejére tegye. (Az előző ciklus után - NE bele a ciklusba! - tegyünk egy hasonló ciklust, ami most XO helyett OX betűket ír ki.)
XOXOXO
OXOXOX
3.példa
Egészítsük ki a programunkat úgy, hogy az előző két sort N-szer ismételje meg a program. (Az előző két egymás utáni ciklust tegyük bele egy külső ciklusba.)
XOXOXO
OXOXOX
XOXOXO
OXOXOX
XOXOXO
OXOXOX
En így csináltam a 3. programot:
program xooxharom;
var a,b,c:integer;
begin
writeln('Irj be egy szamot');
read(a);
for c:=1 to a do begin
for b:=1 to a do write('XO');
writeln;
for b:=1 to a do write('OX');
writeln;
end;
end.
ez program nekem kiírta amit ki kelett írni,amit nemértek: a 3. feladatban azt írja hogy a:
begin
for b:=1 to a do write('XO');
writeln;
for b:=1 to a do write('OX');
writeln;
end;
belso ciklusnak kulso ciklusnak kellene lenni,én nemértem hogy lehet ezt ugy megírni,valaki tudna segíteni?
megy a zold a valaszokért,elöre is kösz :D
Nem, azt írja, hogy ezt a két ciklust tedd bele egy külső ciklusba. Te pontosan ezt csináltad ebben a sorban:
Szia.
Mi a gond ? Elvileg jól csináltál mindent, csak kommenteltem a forrásodat :
{ Külső ciklus indul N-szer }
_ _ { Első belső cilus : N x XO }
_ _ for b:=1 to a do write('XO');
_ _ writeln;
_ _ { Második belső ciklus: N x OX }
_ _ for b:=1 to a do write('OX');
_ _ writeln;
end;
Üdv.
Változónévnek ugyan az a, b, c tökéletesen megfelel,
de szokás a ciklusváltozónak i, j... betűket adni. (i=index)
Ha a feladatban N szerepel, akkor a változónév is lehet n (vagy N, mivel ez ugyanaz).
Ez persze semmit nem változtat, de egy jól megválasztott változónév olvashatóbbá teheti a kódot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!