Szoftverfejlesztő szakon mely programozási nyelveket tanulhatom meg?
Szóval a diploma meg a felsőoktatás semmit sem ér.. :D:D
Ezer ponton tudnám ezt cáfolni, de azt hiszem, felesleges lenne, mert aki nem végezte el a főiskolát/egyetemet, azt úgysem tudom meggyőzni.
Viszont a leginkább életközeli példát hoznám: főleg a nagyobb cégekre jellemző, hogy egy interjún azért eléggé ferde szemmel néznek rád, ha nem sikerült egy diplomát szerezned a szakmából, ami érdekel elvileg, szóval erőteljes minusz pont.
De még a kisebb cégeknél is, tegyük fel, hogy egy állásra két teljesen azonos képességekkel rendelkező illető jelentkezik(tehát szakmai skillek/tapasztalat, nyelvtudás, fizetési igény, stb. mind megegyezik). De az egyiknek diplomája van, a másiknak meg nincs. Nyilvánvaló, hogy a diplomást fogják felvenni. Vitákat megelőzendő, ez TÉNY, szóval ne is próbáljátok lökni ide a baromságokat, én ezt látom a saját szememmel.
Szóval, hogyha a diplomának ti nem is látjátok semmi hasznát(szűklátókörűségetekből fakadóan), azt azért talán képesek vagytok felfogni, hogy az álláshoz jutási lehetőségeket jelentősen növeli.
"Amúgy szerintem nem az a lényeg mid van, hanem hogy mit tanulsz."
Igen, a mesékben...
Valahogy szűrni kell a jelentkezőket, és mindenkit csak nem tesztelhetnek le. Szerinted kiket ejtenek ki első körben?
#21, és előtt még valaki, abban egyet értek, hogy ha azonos a tudás, akkor a diplomát nézik és nem a gordonkaművészeti tehetséget, de egy komoly cég nem azt veszi fel aki a diplomát lobogtatja, hanem aki elé odateszik a feladatot és bizonyítja, hogy kellően rátermedt. Ismerek pár embert, akiket én segítek a diplomához (közös tanulás). Meglesz nekik a papír, de ahogy én nem tudom zongorán a boci-bocit eljátszani, úgy ők sem tudnak egy nyelven sem megírni egy "hello word"-ot csípőből, vagy egy rendezés megírni pszeudókodban. (mielőtt valaki azt hinné, hogy keverem a kódert a programozóval)
Ez persze egyrészt az ő hibájuk is, mert nem jöttek időben, hogy ez nem nekik való, másrészt a rendszeré, hogy van lehetőségük ezt megcsinálni.
"de egy komoly cég nem azt veszi fel aki a diplomát lobogtatja"
"meglesz nekik a papír, de ahogy én nem tudom zongorán a boci-bocit eljátszani, úgy ők sem tudnak egy nyelven sem megírni egy "hello word"-ot csípőből, vagy egy rendezés megírni pszeudókodban."
Még ezzel is vitatkoznék, ugyanis vannak pl. olyan pályázatok, amelyeknél kritérium, hogy a pályázó cég rendelkezzen X számú diplomás alkalmazottal, ilyen esetben lehet, hogy még az ilyeneket is felveszik valami kulimunkára, CSAK azért, mert diplomájuk van.
Másrészt az a baj, hogy két teljesen szélsőséges példát állítasz szembe: az autodidakta/OKJ-s, k*rva szorgalmas és k*rva tehetséges programozót, és a lusta, az egyetemet/főiskolát végigbukdácsoló léhűtőt.
A valóságban viszont sok friss diplomás szakembernek van már valamilyen gyakorlati tapasztalata is; a legtöbb egyetemen/főiskolán van lehetőség élesben, részmunkaidőben dolgozni cégeknél.
Másrészt, a diploma ugye nyelvvizsgához kötött, tehát pl. arra is garancia, hogy az illető minimális szinten makog/ír/olvas angolul, mert azért - bár elismerem, nem sokat árul el a nyelvtudásról - nem adják ingyen a középfokú nyelvvizsgát sem.
Tehát egy frissen végzett OKJ-s programozó és egy frissen végzett diplomás között az esetek nagy részében a diplomás felé billen a mérleg nyelve.
Szóval ha azt mondod, hogy a diploma nem garancia a megfelelő tudásra, akkor én azt mondom, ebben van igazság, DE: ez hatványozottan elmondható az OKJ-ről, azokról meg aztán pláne, akiknek még egy OKJ sincs a kezében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!