Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Melyik programnyelv-el érdemes...

Melyik programnyelv-el érdemesebb kezdeni, JAVA/BASIC?

Figyelt kérdés
Melyiket mennyi idő alatt lehet megtanulni,mik az előnyeik,mi a külömbség és a visualbasic 2010-ben melyikkel tudok windowsra programokat készíteni. 1hét alatt 0-ról fel tudom magam fejleszteni,hogy programozzak összetettebb programokat? Ti mivel kezdtetek és mennyi idő alatt tanultátok meg? a vválaszokat előre is köszi 16F
2012. aug. 6. 18:55
1 2 3 4 5
 21/44 A kérdező kommentje:
Énsem értem,hogy lehet egy objektum orientált nyelvet összehasonlítani egy 10éve lejárt primitív nyelvvel amit mindenki szid.
2012. aug. 7. 22:12
 22/44 anonim ***** válasza:

#12, #14, #16 vagyok.

Ami a jártasságot illeti én - többek között - C++, Java és Delphi Pascalban is dolgoztam/dolgozom, és utóbbit sok szempontból jobbnak tartom, mivel a Delphi mint OOP jóval átfogóbb és kiérleltebb koncepciót képvisel (szerintem).

A nyűgjeimet a Java-val kapcsolatban nincs értelme listába szednem, mert sokáig lehetne erről beszélgetni, elemezgetni az egyes programnyelvi megoldásokat pro és kontra, de minek. Ráadásul éppen most kezdek alámerülni az Android oprendszer mocsarába.. utoljára hasonló programozói "élményem" winamp plugin fejlesztése során volt. Jelenleg a "nyögvenyelős" és "kőbalta" jelzőkkel tudnám leginkább jellemezni e rendszer programozását, de mivel egyelőre még a "hello world" stádiumban vagyok, ezért ezen benyomásaim nem feltétlenül objektívek.

De ezzel viszont lassan el is kanyarodtam a kérdés témájától.

"Énsem értem,hogy lehet egy objektum orientált nyelvet összehasonlítani egy 10éve lejárt primitív nyelvvel amit mindenki szid."

Mire gondolsz?

2012. aug. 7. 22:45
 23/44 A kérdező kommentje:
Én úgy tudtam,hogy a JAVA a legfejlettebb a pascal-al meg nemlehet ma már semmit kezdeni.
2012. aug. 8. 05:06
 24/44 anonim ***** válasza:

Ahogy látom itt óriási félreértések vannak. A Pascal maga az alapnyelv (1970 körüli fejlesztés) aminek az alapjain később fejleszteni kezdték az Object Pascal dialektust, ami a Turbo Pascal (1985) majd a Delphi Pascal (1995) programnyelv megjelenéséhez vezetett.

A legutolsó natív vindózos verzió a Delphi Pascal 7 volt (2002), ami a mai napig az egyik legsikeresebb és legtöbbek által használt verzió, persze itt nem állt meg a fejlesztés, mert ezután következtek a .NET környezetre készült verziók, jelenleg a Delphi XE-nél tartanak.

A Delphi Pascal és a hozzá fejlesztett, hipergyors compiler, valamint a korszakalkotó megoldásokat felvonultató Delphi IDE meghatározó jelentőségű, azóta sokan koppintották az ott alkalmazott megoldásokat. A nyelvnek a mai napig óriási fejlesztőtábora van, tehát élő nyelv, és - mint említettem - olyan OOP megoldásokat is tartalmaz, amelyeket más nyelvek, így még a Java sem tudnak.

Amikor a továbbfejlesztést hiányoltam, akkor főleg az alapnyelv modernizálására gondoltam (pl for ciklus bővítése). Ehhez viszont - számomra érthetetlen okból - soha nem nyúltak.

A Delphi Pascal mindazonáltal ideális nyelv komoly OOP alkalmazások gyors és hatékony fejlesztéséhez (RAD!), internetes, kliens-szerver és adatbáziskezelő applikációk, vagy akár célspecifikus mérnöki feladatok kiszolgálására.

Azt azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy manapság az egyik legkeresettebb nyelv a Java (és persze a C++). Ennek megvannak az okai, de ebbe itt nem érdemes belemenni.

2012. aug. 8. 09:49
 25/44 A kérdező kommentje:

Annyira jó,hogy ezen az oldalon mindig mindenki mást ír.

Valaki szerint 2 év megtanulni programokat írni valaki meg 24 órát mondd valaki aztmondja,hogy a pascal-al semmit nem lehet kezdeni a java a legjobb valaki fordítva,így sok értelme nincs ennek az oldalnak : D

2012. aug. 9. 04:58
 26/44 anonim ***** válasza:
100%
Ezt véleménynek hívják, és ne várd hogy mindenkinek egyforma legyen. De ahelyett, hogy napok óta csak kérdezősködöl inkább neki is foghatnál tanulni, mert ez csak időhúzás...
2012. aug. 9. 07:04
 27/44 anonim ***** válasza:

Valóban a nyelvek választása között lehet vélemény eltérés, bár azt senki nem tagadta, hogy a való életben a Pascal nem túl hasznos, csak az alapok tanulására jó és senki nem mondta, hogy a java a legjobb.

Minden feladatra a neki jó nyelvet kell választani.

Ha például komoly számításokra és gyorsaságra van szükség, akkor C++/C vagy akár asm.

Ha platform függetlenség kell, akkor Java.

Ha csak gyorsan valamit össze kell dobni teszteléshez, akkor Python stb...

Egy viszont biztos, aki azt állította, hogy 24 óra alatt meg lehet tanulni programozni, az orbitális baromságot mondott! Attól, hogy valaki meg tud írni egy hello world-öt vagy be tud kérni egy nevet és kiírni egy választ még nem tud programozni. Ezek csak a minimális alap dolgok.

2012. aug. 9. 11:56
 28/44 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező, én nem látom, hogy annyira ellentmondanának egymásnak a korábbi vélemények.

Sok fórumon a Pascal-t javasolják kezdőknek, mert az az egyik leggyorsabban átlátható és megérthető nyelv. Vannak akik a Java-t perferálják, mondván hogy manapság az az egyik legkeresettebb nyelv. Mindegyikben van igazság. De olyat senki nem mondott, hogy 24 óra alatt meg lehet tanulni programozni. Aki ilyet mond, az hazudik. Több év munka kell bele; sok gyakorlat. Sajnos ezt nem lehet megúszni.

Ebből a szempontból persze nagyon is érthető, hogy alaposan megpróbálod körbejárni a témát, hogy melyik nyelvet is válaszd, de csak te tudod, hogy milyen célt szeretnél megvalósítani, mert alapvetően ettől függ az egész.

Vindóz alatt a leggyorsabb eredményeket és sikerélményt a Delphi Pascal nyújtja. Hátránya, hogy egy vagyonba kerül a fejlesztőrendszer, és ez a hobbicélú felhasználást eléggé megkérdőjelezi.

C++ vagy Java lehet a másik irány, mondjuk Eclipse IDE alatt. Bonyolultabb és a Delphi-hez képest csak később jönnek majd az igazi sikerélmények, de ingyenes és a megtanulásába fektetett energia később megtérülhet.

Basic-et csak annak ajánlom, aki húsz évvel ezelőtt megrekedt a QBasic-nél és azóta képtelen elmozdulni erről a holtpontról.

Python-t és a többi script-nyelvet egyáltalán nem javaslom. Ezeket nem is tartom valódi programnyelvnek, csak felesleges rétegek, amelyek egyetlen hozadéka általában, hogy rontják a program sebességét és hatékonyságát.

2012. aug. 9. 12:04
 29/44 anonim ***** válasza:
100%

"Python-t és a többi script-nyelvet egyáltalán nem javaslom. Ezeket nem is tartom valódi programnyelvnek, csak felesleges rétegek, amelyek egyetlen hozadéka általában, hogy rontják a program sebességét és hatékonyságát."

Egyszer próbáld ki őket!

(Amúgy ebből a mondatból gondolom, hogy soha nem csináltál még egy weboldalt sem. :) )

A Python futása kifejezetten nem lassú, mivel ott is a modulok és ami csak tud rögtön bytekódra fordul, mint a java-nál.

Persze kicsit elmarad, cserébe olyan erős dolgokat ad az ember kezébe, amivel jelentősen gyorsítható a munka.

Például egy szerver alkalmazás megírás Pythonban kb 2-3 sorból megoldható, ha nem kell bonyolítani, mivel erre is (mint sok minden másra) beépített libjei vannak.

Ezért is írtam, hogy ha gyorsan össze kell dobni valamit tesztelni, akkor arra kiváló.

(Na meg kényelmesebbé lehet tenni 1-2 dolgot a rendszeren, igaz ez főleg linuxnál a hozzáértőbbek kezében előny.)

Emlékszem, amikor távirányítót csináltam a gépemhez a régi telefonomból... Jó kis S60-as rendszer futtató nokia volt.

Arra is volt portolva a Python (ahogy androidra is van :) ) és simán csak összedobtam egy GUI-s cuccot benne, majd megírtam a PC-n a szervert.

Még akkor nem igazán értettem hozzá de pár óra alatt simán megvoltam vele. :)

ERRE például tökéletes. :)

2012. aug. 9. 12:12
 30/44 anonim ***** válasza:
100%

"Amúgy ebből a mondatból gondolom, hogy soha nem csináltál még egy weboldalt sem. :)"

Ez nem teljesen igaz, PHP-val már összedobtam egy-két oldalt, bár nem ez a profilom. A szkriptnyelvek hatékonysága nyilván nagyban függ a megvalósítandó feladattól. A kérdező "összetettebb programokat" akar írni, ami kicsit talányos megfogalmazás, de ebből én semmiképpen nem szkriptnyelvre asszociálnék :)

"Persze kicsit elmarad, cserébe olyan erős dolgokat ad az ember kezébe, amivel jelentősen gyorsítható a munka"

Hát igen, a nagy kérdés, milyen célra keres a kérdező programnyelvet. Ez eddig nem derült ki, bár valószínűleg még ő maga sem tudja pontosan, márpedig ennek ismeretének a hiányában csak általános célú programnyelvek ajánlhatóak jó szívvel.

2012. aug. 9. 12:45
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!