Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Linux-ból melyiket ajálnátok?

Linux-ból melyiket ajálnátok?

Figyelt kérdés

Konfigom:

3gb RAM

2 Ghz 2 magos intel proci

768 Mb nVidia videókártya

320 Gb HDD

Melyik linux-ot használjam szerintetek? meg egy pár szóban tudnátok jellemezni a linux fajtákap? Meg hogy miben jobb mint a windows. Megköszönném. A helyesírási hibákért bocsi :|

2012. jún. 25. 22:54
1 2 3 4 5
 31/44 anonim ***** válasza:
100%

"Nem vagyok nagy Linux szakértő..."

"Igaz, nem mostanában Linuxoztam..."

Azaz: 8 éve láttál egyet távolról, és ez épp elegendő volt neked, hogy megfellebbezhetetlenül kinyilatkoztathasd: Semmiben sem jobb, de legalább sz@rabb.

Gratulálok, kispajtás, így is kell, ez aztán a hozzáértés. Bezzeg az a pár marha, amelyik még csak kicsit több, mint 10 éve foglalkozik napi szinten (többek között) linuxokkal, az nem tesz ilyen kijelentéseket. Biztos nem ért hozzá... ...

2012. jún. 27. 21:45
 32/44 anonim ***** válasza:
0%
Úgy látom, semmi érdemi állításomba nem sikerült belekötnöd :) Dehát van ez így, a tények makacs dolgok.. :D
2012. jún. 27. 23:38
 33/44 anonim ***** válasza:
100%

#32: arra a tényre gondolsz, hogy láthatólag butaságokat beszélsz? Mert az tényleg vitathatatlan tény.

Szerinted semmiben sem jobb, mint a win. Mégis, ha nagy rendelkezésre állást, stabil működést, skálázhatóságot, elenyésző mennyiségű vírust vár el az ember, akkor a reális alternatívák: linux, bsd, a win szóba se kerül. Ezzel le is fedtük a szerver-piac 80%-át. A maradékon osztozik az MS a "futottak még" unix-verziókkal.

(Nem fura, hogy a microsoft a teljes netes megjelenését (az összes weboldalát) egy külső hosting-cégre bízta? Ja, hogy azok is elsősorban debian, másodsorban freeBSD alapokon szolgáltat? Ciki)

De tudjuk, a win semmiben sem jobb, így nem is értem, hogy komplett biztonságtechnikai megoldásokat szállító cégek pl. miért haszmálnak szinte kizárólag linuxot megfigyelő kamerarendszerek kezelésére, képanyag rögzítésére? Persze, azok se értenek hozzá.

Olyanokról, mint VoIP-technológia, intelligens otthon megoldások, stb. már nem is beszélek.

Másik "nagy érved" (ami csak az ismereteid teljes hiányát mutatja), hogy "szarabb: szoftver/hardver-driver támogatottság ügyében". Az SW-ellátottsága _más_. A szoftver ui. nem csak a játékokat jelenti, hiszen még a magadfajta szemellenzős egyégsugarú is kénytelen időnként mást is elindítani. Alap irodai cuccoknál pl. jobban teljesít a linux, java-s cuccoknál szintén jobb kicsivel a teljesítménye. A macromedia flash viszont win alatt gyorsabb. Az ablakkezelőt meg ne is feszegessük, ha akarsz (és _tudsz_), akkor linux alatt összerakhatsz olyan asztalokat, amelyek helyből is 40x verik le a win7-et mind látványban, mind teljesítményben, mind felhasználói élményben (nem véletlen, hogy redmond üdvöskéi lopni járnak erre). Ha meg akarod, akkor minimalista egyszerűség, és nem a látványra fogja pazarolni a teljesítményt a gép. Ami win alatt egy "explorer.exe", az linux alatt afterstep-től (fvwm, blackbox, xfce, stb.) kezdve a gnome-on és a kde-n keresztül az enlightenment-ig terjed.

HW-driver tekintetében pedig coki van, hányszor is halljuk, hogy nincs driver win7-re? No, 95%-ban ott a linux vígan muzsikál. Egy rakat cucchoz _már_ nincs XP-driver (pedig használják még rendesen). Fura, a linux ott is kifogástalanul teljesít. Persze, ha sötét vagy hozzá (ahogy a hozzászólásod is mutatja), akkor nem csoda, hogy "nincs driver", hiszen esetleg 2 percet guglizni kellene a megoldásért. Tudom, a te szinteden ez "kínszenvedés", bár az esetek döntő többségében 5 percnél nem kell neki több idő...

Játékokból tényleg csak pár van natívan leforgatva. Kb. ennyi, ami valamelyest is reális a hozzáböffenésedből. A "játékok gyakorlatilag nem léteznek" nem kis tájékozatlanságra utal, de kb. ennyi várható az olyan "nem nagy szakértő"-től, aki "8 éve" látott távolról, egyszer egy linuxos gépet.

Úgy mellékesen meg kíváncsi lennék rá, hogy szerinted ki az "épeszű" felhasználó?

Az, akinél még szinte normális vírusírtó sincs, a gépes "pályafutása" pedig kimerül a f@szbúk + 8 másik weboldal használatában, és a minecraft nyomogatásában?

Ugyanis egyre több és több felhasználó használ második rendszerként linuxot, és nem véletlenül. A win-nel nagyon jól kiegészítik egymást, ha az ember játszani _is_, meg biztonságosan dolgozni _is_ akar.

2012. jún. 28. 04:10
 34/44 pepokori válasza:
Szerintem meg tegyél fel linux Mint-et.Én is szt használom.nem annyira gázos mint az ubuntu sokszor.és ha nem vagy a unity kezelőfelölet hive mert nem leszel az szerintem nyugodtan csapj fel magadnak linux mint 11 vagy 13 mate -t.nekem bevált :)
2012. jún. 28. 12:53
 35/44 pepokori válasza:
2012. jún. 28. 12:57
 36/44 pepokori válasza:
A kérdésedre a válaszom. Hogy miben jobb a linux mint a windows?Annyi hogy totál virusmentes.nem kell félned tőle hogy bekapsz valamit.de ha biztosra akarsz menni van ott is viruskereső.de sok hasznát nem veszed mert nem kell.Amugy minden program ami van hozzá mind ingyenes.nincsenek demok időkorlátos programok.nem kell attol tartanod hogy illegális lenne mert minden legális.ugyhogy nem kellenek semmi mutyizások ahogy a windowsnál hogy legalizáld,amire meg használod a windowsot , most nem konkrét játszásra gondolok mert akkor felejtsd el a linuxot de ha bármi másra használod mindent megtalálsz hozzá.ja alapbol sokminden benne van nem ahogy a windowsban.A többi meg a te fantáziádon mulik.ja és ugy variálhatod ahogy akarod.kinézet stb.itt nincs hogy a rendszergazda letiltotta mert te vagy a rendszergazda!Egyszoval ha nem játékra használtad a windowsod akor nyugodtan telepitheted a linuxot.És szokj át rá.
2012. jún. 28. 13:06
 37/44 anonim ***** válasza:

Érdekes, hogy itt az emberek nagy része programozó, aztán te még is TÖBB, SOKKAL TÖBB választ kaptál itt, mint én a programoknál! :D

Amúgy Ubuntu, SuseStudio.

2012. jún. 28. 21:02
 38/44 anonim ***** válasza:
0%

# 33:

Nem a szerverekről beszélek. Ott jobb a Linux a skálázhatóság tekintetében, ezt nem vitatom. A stabil működésben nincs különbség.(hiába is próbálod bizonygatni, hogy van) A vírusokról meg annyit, hogy az egyetlen ok, amiért a Windows-ok jobban ki vannak a téve a vírusoknak, az az, hogy a vírusok 99%-át célzottan Windows-ra írják, mert a Linux felhasználók száma elenyésző.

"Az SW-ellátottsága _más_."

Ez így igaz. De az átlag felhasználó nem webszervereket, meg hasonló f*szságokat futtat a gépén otthon, hanem pl. játszik, meg netezik.

"Persze, ha sötét vagy hozzá (ahogy a hozzászólásod is mutatja), akkor nem csoda, hogy "nincs driver", hiszen esetleg 2 percet guglizni kellene a megoldásért. Tudom, a te szinteden ez "kínszenvedés", bár az esetek döntő többségében 5 percnél nem kell neki több idő..."

Jah, csak sok 5 percből meg lazán ott van egy óra.

És ez nem sötétség kérdése, egész egyszerűen nem vagyok hajlandó a szabadidőmet azzal elb*szni, hogy guglizgassak, hogy miért nem indul el XY játék, vagy miért nem működik XY hardver. Én - ha itthon vagyok - HASZNÁLNI akarom a számítógépet, nem pedig buherálni össze-vissza. Azt eleget csinálom a munkahelyemen is.

"kb. ennyi várható az olyan "nem nagy szakértő"-től, aki "8 éve" látott távolról, egyszer egy linuxos gépet."

Megint baromságokat beszélsz. Nem távolról láttam, jó néhány hónapig használtam az Ubuntu-t, csak pont elegem lett belőle, hogy állandóan b*sztatni kell, ha valamit működésre akarok bírni. Mert Windows alatt BÁRMIT feltelepíteni Next-Next-Next-Finish, addig Linux alatt : letöltöm - kicsomagolom - elindítom - nem megy- guglizok - átállítok valamit - megint elindítom - megint nem megy - megint guglizok - megint átállítok valamit - stbstb.

Sztem nem kétséges, hogy melyik a kényelmesebb.

"Ugyanis egyre több és több felhasználó használ második rendszerként linuxot, és nem véletlenül. A win-nel nagyon jól kiegészítik egymást, ha az ember játszani _is_, meg biztonságosan dolgozni _is_ akar."

1. Ki a f*szom akarna otthon dolgozni a számítógépén? Mert én nem, az biztos..

2. Miért ne lehetne Windows alatt biztonságosan dolgozni?

Ja, és ha már statisztikáknál tartunk, az vajon véletlen-e, hogy a vállalati környezetben a munkaállomások döntő többségén Windows fut, és nem Linux? Valami oka csak lehet, nem?

2012. jún. 28. 22:52
 39/44 anonim ***** válasza:
100%

#38:

"A vírusokról meg annyit, hogy az egyetlen ok, amiért a Windows-ok jobban ki vannak a téve a vírusoknak, az az, hogy a vírusok 99%-át célzottan Windows-ra írják, mert a Linux felhasználók száma elenyésző."

Ehh... a sötétség de nagy úrrá vált... Ha legalább minimálisan tisztában lennél a win-ek és a linuxok felépítésében lévő "árnyalatnyi" eltérésekkel, akkor ilyet le sem írtál volna. Kezdjük talán ott, hogy a win-ben a mai napig nincs rendesen megoldva a user-space és a rendszer-szintű folyamatok szeparálása. A win7-ben már próbálkoznak vele, de kb. annyi kell a kikerüléséhez, mint neked levegőt venni. Linuxok alig több, mint 10 éve tudják ezt stabilan, de nem gond. Egyébként vannak elenyésző számban linuxra is kártevők, ám jogosultsági szintet azok se nagyon tudnak váltani: általában a felhasználó tudatlanságának kihasználása az egyetlen célra vezető módszer. (Ahogy a példád is mutatja: a tudatlan juzer a leggyengébb láncszem).

Win-nél elég egy megfelelően preparált funkcióhívás a rendszermag felé.

Egyébként ha az "elenyésző" linux-elterjedtség lenne az oka a vírusok hiányának, akkor nem gondolod, hogy kissé buták a kártevők írói? Hol húzhatnának nagyobb hasznot: pistike levelezésének a lenyúlásával, vagy pl. egy online pénzügyi tranzakciókban "érdekelt" linux megfertőzésével? Miből lehetne nagy hatékonyságú botnetet építeni? Sok gigabites sávokon ülő, nagy számítási teljesítményű, széles IP-tartományokkal rendelkező linuxokból, vagy ADSL-es Józsikák gépeiből? Spam-hez mi a célravezetőbb? Lerántani egy linuxos mail-szerver teljes user-állományát (milliós nagyságrend), vagy tízesével összeszedni ugyanezt pár százezer pistike win-es gépéről egyenként?

Látod, megint nem gondolkodsz, csak mondod a magad kis butaságait.

"A stabil működésben nincs különbség.(hiába is próbálod bizonygatni, hogy van)"

Hozzánemértésed újabb bizonyítéka. Fogj két, egyforma brand vasat (pl. thinkcentre desktop), egyikre linux, másikra általad választott win. Használd őket kikapcsolás nélkül.

Jó esetben a win 1 hónap után még vergődik, igaz ~60% feletti teljesítménycsökkenéssel. Rosszabb esetben sz@rráfagy addigra.

Debiannal pakolt intra-s vasaim átlag 700 nap feletti uptime-ot produkálnak észrevehető teljesítménycsökkenés nélkül.

Nem tetszik a kikapcsolás hiánya? Oké. Akkor menjenek napi 8 órát. Ja, hogy a win 1 hónap után vagy 30%-kal lassabban indítja a programjaidat? Kellemetlen.

Legyen kicsit "kehes" a hálókártyád, vagy "köhögjön" kicsit a hangkártyád. Linux letiltja, win belefagy. Túl hosszú a SATA-kábel? Win-en kékhalál, linuxon 1Mbit-es lemezműveleti sebesség. Láttál már win-t szétesni egzotikusabb USB-eszközök csatlakoztatásakor? Én már épp eleget. Linuxot meg nem. De biztos én vagyok a vak.

"De az átlag felhasználó nem webszervereket, meg hasonló f*szságokat futtat a gépén otthon, hanem pl. játszik, meg netezik."

Azért megköszönhetnéd, hogy vannak webszerverek, meg hasonló "f*szságok", mert ezek nélkül nem oszthatnád itt azt a csöpp eszedet... :)

Egyébként tévedsz. A _magad_fajta_ egységsugarú felhasználók játszanak, meg neteznek. Ennyiben képesek kihasználni egy számítógép képességeit. Ez a felhasználók ~20%-a. A maradék 80 pedig dolgozik, alkot, termel, kommunikál és szórakozik a géppel. A játék-ellátottságban igazad van, kb. ez az egyetlen terület, ahol a win jobban áll (ám ezt sem a felépítésének, vagy műszaki tartalmának köszönheti, hanem a pénzügyi hátterének). A "netezésről" pedig csak annyit, hogy az az olvasadodban kimerül a _web_böngészésében_. Win alatt még az sem biztonságos, egyéb protokollok win-es implementációiról már nem is beszélve. De te biztosan ehhez is jobban értesz, mint azok, akiknek fejenként több, mint 10 év rendszer-üzemeltetési tapasztalata van intra- és internetes környezetben egyaránt, esetleg pont a munkájuk része egy magas rendelkezésre állású gépállomány üzemeltetése.

"ez nem sötétség kérdése, egész egyszerűen nem vagyok hajlandó a szabadidőmet azzal elb*szni, hogy guglizgassak"

A sötétség egyik legfőbb jellemzője, hogy nem tud és _nem_akar_ új információkra, tudásra szert tenni a delikvens. Kész p*na, meleg málé, ha nincs készen elétéve, megrágva és előemésztve, akkor nem tud mit kezdeni vele, tehát neki sz@r. ...

"jó néhány hónapig használtam az Ubuntu-t"

Nos, az eddigi böffenéseid alapján nálad a "használat" kimerült a bekapcsol-kattint-nem_érti-kiapcsol-káromkodik műveletsorban. Az ubi ráadásul igencsak kényelmesen "osszekattintgatható" bárki számára, aki képes egy papucsállatka informatikai képességeit minimális mértékben túlteljesíteni.

"Mert Windows alatt BÁRMIT feltelepíteni Next-Next-Next-Finish"

Eeeegen. A hozzád hasonló, alap felhasználói ismeretekkel _sem_ rendelkezők pont így is csinálják. Aztán nem értik, miért lett a "szent" sechole iexplorer helyett chrome az alapértelmezett, mit keres 40 toolbar beépülve a böngészőkbe, a kezdőlap miért valami "egzotikus" oldal, hogyan került a gépre pár "vírusírtó", ami csak némi aprópénzért cserébe enged hozzáférni a cuccaidhoz, miért kell egy-két évente újrahúzni a win-t, stb. A szakember haja meg égnek áll a rakat trójaitól, meg a "vírusgyűjteménytől".

Mindezt miért? Azért, mert adott esetben még win alatt sem tud 3 mondatot elolvasni, csak kattintgat, mint az eszement. No, köszönöm, magam részéről maradok az apt-get install megoldásnál (vagy ha valami nagyon egzotikus kell, akkor make... forrásból), és érdekes módon nagy részük szó nélkül, elsőre megy. Ha meg nem, akkor 3 perc gugli, 2 perc állítgatás, és _az_igényeimre_szabva_ megy.

"Ki a f*szom akarna otthon dolgozni a számítógépén? Mert én nem, az biztos.."

Pedig igazán odaengedhetnéd néha a nemiszervedet is a géphez (nem azt, amelyiket a nyakadon hordod... a másikat.), mert lehet, hogy intelligensebb, mint a tulaja. Tudod, 16 év felett az emberek szoktak dolgozni, sőt: egyre többen teszik ezt kényelmesen otthonról, a saját gépükről.

"Miért ne lehetne Windows alatt biztonságosan dolgozni?"

Most kezdjem sorolni a win biztonsági hiányosságait? Vagy mélyedünk el kicsit az NTFS rejtelmeiben? Esetleg nézzünk szét a kártevők környékén? Kis gond, hogy hosszú lenne. Nagy gond, hogy az ezrelékét sem értenéd.

"az vajon véletlen-e, hogy a vállalati környezetben a munkaállomások döntő többségén Windows fut, és nem Linux?"

Akartad mondani: nagy részén. Egyre több cég ismeri fel ugyanis a linuxok előnyeit a win-es megoldásokkal szemben. Ilyen előny céges környezetben a könyebb adminisztráció, a jogtisztaság kérdése, a magasabb rendelkezére állás, erőforrások jobb kihasználása, a költséghatékonyság, a megbízhatóság, vagy a biztonság. Win alatt vért izzadsz, akkor se tudod rendesen letiltani a pendrive-okat, ha van pl. egy USB-s billentyűzet (adatszivárgás). Olyan "nyalánkságokról", mint diskless munkaállomás, normális CryptFS, hibatűrő NFS, stb. már ne is beszéljünk.

Ezen előnyökkel szemben egy dolog áll: a felhasználói képzetlenség és lustaság. Céges környezetben elenyésző az olyan eset, ahol valamilyen speciális program az akadálya az áttérésnek, a programok kérdése szinte minden esetben megoldható a progi kiváltásával, vagy megfelelő futtatási környezet kialakításával.

A "kritikus" helyeken már elég régen linux ül az asztali gépeken is, a rugalmasabb cégek pedig sorra állnak át.

2012. jún. 29. 04:50
 40/44 anonim ***** válasza:

Na, megint egy elborult win-hívő.

Barátom, röviden: iszonyatosan nagy butaságokat beszélsz, ráadásul eléggé bicskanyitogató stílusban. Legyél vallásos win-hívő, te dolgod. De ne alkoss véleményt olyanról, amihez saját bevallásod szerint sem értesz.

2012. jún. 29. 20:01
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!