Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Gazdaságinformatikus BSc...

Gazdaságinformatikus BSc diplomát több évnyi tapasztalat után, érdemes megcsinálni?

Figyelt kérdés

Még 2021 elején a bootcampek átmeneti fénykorában végeztem a Greenfox java fejlesztő képzésen azaz nagyjából 4 éve. Java fejlesztőként dolgozom (a második ilyen munkahelyemen, az első váltás 2 év után volt). Bár az eddigiek alapján úgy tűnik, egész jól el tudok boldogulni ezzel - na meg még inkább a munka közben megszerzett - tudással, nem hagy nyugodni a gondolat, hogy "utólag" megcsináljak gazdaságinformatikus egy BSc-t.

No nem feltétlenül a papír miatt, hanem hogy mélyítsem, szélesítsem a tudásom gazdasági ismeretekkel. Egyébként is szeretek tanulni, igényem a fejlődés, és szoktam is utánanézegetni folyamatosan ennek-annak, de azt képzelem, mégiscsak más fokozatot jelentene az iskolapad, zéhákkal, vizsgákkal, szőrösszívű tanárokkal stb.

-Van-e értelme egyáltalán vagy jobban járok, ha ezt az időt célzott online kurzusokba, self-learningbe fektetem? Amellett, hogy tényleg érdekel az elméleti háttere (is) a dolgoknak, azért olyanra nem pazarolnék sok időt, ami fölött már nagyon eljárt az idő, és/vagy áttételesen se hasznosítható.

-Ha igen, melyik sulit, ajánlanátok?

Mennyi könnyebbséget jelentene a tanulásnál az eddig összeszedett tudás, tapasztalat? (Azt mondanám, közepesen komplex üzleti alkalmazásokon dolgoztam eddig, beleláttam egész sok mindenbe, de nyílván nem kell sorting algoritmusokat meg hasonlókat írnom).

febr. 8. 12:18
 1/9 anonim ***** válasza:
0%

Ezt, hogy később képesítést szerez, majdnem mindenki meglépi, aki előképzettség nélkül erre a pályára keveredik.

Amikor közelebbről beleszagolnak a dologba, általában akkor szoktak szembesülni önnön hiányosságaikkal, a tudésszintjük sekélyességével és ez inspirálja őket.

Számodra az egyetemen nem a gazdasági ismeretek lesznek hasznosak, hanem azok a szakmai dolgok, fogalmak, témák, amelyekről idáig valószinűleg nem is igen hallottál. Ezek megismerése fogja a szemléletedet úgy átformálni, hogy jobb, értékesebb kódot fogsz írni és te magad is értékesebb munkaerővé válsz. Ami persze, természetszerűleg magával hozza a megbecsültséged és a jövedelmed növekedését is.

febr. 8. 12:32
 2/9 anonim ***** válasza:
52%
Nem érdemes. A gazdasági informatika szak sem gazdasági, sem informatikai ismereteket nem ad át hasznosítható szinten. Ha már fejlesztőként dolgozol, akkor pedig semmilyen szakon nem fogsz tanulni olyat - legalábbis programozás terén -, amit ne tudnál már, és szükséged van rá.
febr. 8. 13:03
 3/9 anonim ***** válasza:
68%

A gazdinfó egy alibi diploma. Nem ad igazi gazdasági sem informatikai alapokat. Ha munkába fekteted az egyetemre fordított időt sokkal jobban jársz az esetedbe.

Ha teljesen kezdő lennél, akkor az egyetem jó lenne arra, hogy diákmunkában be tudd rakni a lábad a szakmába, meg adna a papír egy picit löketet, de pár év tapasztalat után már semmit sem ér, főleg egy gazdinfós bsc.

febr. 8. 20:52
 4/9 anonim ***** válasza:
0%

Amit az 2. és 3. mond, az hülyeség. Szaglik az irigység az irányukból, de az tény, hogy beleállni egy gazdinfó BSc-be, tényleg nem érdemes, csaak azért, mert van Fintech specializáció. Ez neked ugyan jól jönne, de piaci értéke nincs. Az is ordas nagy kamu, hogy ne tanulnál újat, szakmai téren:

Főbb tárgyak, ismeretkörök

Természettudományi ismeretek (matematika, statisztika, matematikai modellezés stb.)

Gazdasági és humán ismeretek (közgazdaságtan, EU ismeretek, projektmenedzsment, vezetés és szervezés stb.)

Gazdaságinformatikai szakmai ismeretek

Szoftvertechnológiai modul (programozási alapok, vizuális programozás, a webprogramozás alapjai, objektumorientált programfejlesztés stb.)

Rendszertechnika modul (informatikai alapok, operációs rendszerek, számítógép architektúrák, számítógép hálózatok stb.)

Információ rendszerek modul (informatikai rendszerek fejlesztése, döntéstámogató rendszerek, gazdasági és iparvállalati informatika stb.)

febr. 8. 21:11
 5/9 anonim ***** válasza:
64%

4# 3-as vagyok. Nem értem mért gondolod "irigységnek". Mérnökinformatikus végzettségem van és annó ránéztem a gazdinfó tantárgyakra és beszéltem is több gazdinfóssal.

Sőt, egyik munkatársam gazndinfón volt, de egyetem alatt elkezdett dolgozni és félbe hagyta, mert nem látta értelmét.

febr. 8. 23:06
 6/9 anonim ***** válasza:
19%

És ennyi infó neked elég volt ahhoz, hogy itt hülyíts másokat?

Ez igazolja azt, hogy a véleményed fals, értéktelen.

Amúgy, a munkaerő-piac kezdi kicsit jobban megbecsülni a gazdinfósokat. Különösen Fintech (bank, pénzügy) vonalon.

A tananyagukban pedig ugyanúgy ott vannak a szakmai tárgyak, mint a tiédben voltak, már ha nem hazudsz a képesítésedet illetően.

Az más kérdés, hogy, ha már ..., akkor én is inkább mérnökinfót vagy proginfót javasolnék a kérdezőnek, de ez az ő élete, az ő pénze, az ő ideje és karrierje.

febr. 8. 23:39
 7/9 anonim ***** válasza:
71%
Én a véleményem és más emberek véleményét közöltem, akiket ismerek és az adott szakra jártak. Egyedül te minősítesz más emberekek látatlanul és emiatt egy racionális embernek a te véleményed tünhet hamisnak.
febr. 9. 01:36
 8/9 anonim ***** válasza:
0%

"Egyedül te minősítesz más emberekek látatlanul"

Ne viccelj már. Itt mindenki látatlanul minősít másokat, mivel jobbára csak arra tud hagyatkozni, amit a minősített személy nyilatkozott.

Őszinte leszek. Én veled kapcsolatban azt is fenntartással kezelem, amit te mondasz, mert nehezen tudom elképzelni, hogy a gazdinfósok, akikre hivatkozol, orrba-szájba szidták volna az eredetileg éppen általuk választott szakot.

Gazdinfóra jellemzően azok mennek/mentek, akik nem éreztek magukban elég spirituszt proginfóhoz, mérnökinfóhoz és azt remélték, hogy ez egy megúszós buli lesz, vagy azok, akik nagyon is tudták, hogy hova mennek és miért. Banki, állami szféra.

Amúgy, a gazdinfóról nekem is az volt a véleményem, hogy ez egy totál elcseszett valami, de ha mást nem nézünk, csak azt, hogy banki, pénzügyi vonalon a konzulens és a fejlesztő közé sok esetben kell még egy ember, egy magyar-magyar tolmács, hogy a megrendelő/a vezetőség tényleg azt kapja, amit kért, ráadásul időre, addig egy gazdinfót végzett fejlesztő legalább fő vonalakban ismeri a pénzügyi szakzsargont, tisztában van az iránnyal a kaliberrel és a tetejébe még fejleszteni is tud.

febr. 9. 06:18
 9/9 anonim ***** válasza:
58%
Én kifejezetten jó öltetnek tartom ezt. Tény, hogy ha stabil releváns tapasztalatod van, az nagyon erős ütőkártya programozási területen, tehát képesítés nélkül is el lehet helyezkedni, de a diploma mindig pluszt ad. Saját tapasztalat, hogy diploma nélkül is jól elvoltam, de miután lediplomáztam, sokkal több lehetőség nyílt ki előttem. A diploma jó pár cégnél egy szűrő arra, hogy egyáltalán behívjanak interjúra.
febr. 27. 08:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!