Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Jelentkeztem szoftverfejlesztő...

Jelentkeztem szoftverfejlesztő gyakornoknak egy nagyobb céghez. Milyen kérdésekre, feladatokra számíthatok az állásinterjún?

Figyelt kérdés

MySQL, Python, Power BI és Java rendszerekben dolgoznak.

programtervező informatikus 2. féléves hallgató vagyok

jan. 16. 18:32
1 2 3 4
 31/35 anonim ***** válasza:
87%

"Szerinted ezt van, aki el is hiszi?"

Elég hihető, amit elmondott, mondjuk te tetted hihetővé. Olyan dolgokra is utaltál, amik rendszerváltás előtt kb. 10 évvel már elkezdtek kihalni, vagyis még legjobb esetben is legalább 55, de inkább 65 évesnek kell lenned.

A másik opció, hogy rettentő ostoba vagy, viszont akkor meg senki nem hiszi el, hogy ehhez a területhez bármi közöd lenne. Szóval a te döntésed, hogy melyik magyarázattal menjünk tovább.

jan. 22. 08:22
 32/35 anonim ***** válasza:
86%

Csak kibújik a szög a zsákból:

" DEC cég PDP sorozatából" ->

PDP-1 : 1959-ben jelent meg, 1969-ig gyártották

PDP-2 és PDP-7: közti modellek nem voltak jelentősek

PDP-7 : 1964-65 (ebből se készült túl sok, kb. 100 darab, más szempontból jelentős)

PDP-8 : Egy sikeres mikrogép szintén 1965-ből, a családot némi ráncfelvarrással 1974-75-ig gyártották összesen kb. 50 000 darab készült

PDP-9 : szintén nem volt túl jelentős, és túl sikeres 1966-ból

PDP-10 : 1966 és 1983 között gyártották. Egy sikeres darab, az Internet ősénél számtalan helyen használták szervernek.

PDP-11 : Ez volt talán a sorozat legismertebb legsikeresebb darabja. Ezt másolta utána a fél világ (részben ezen alapult a Magyar TPA sorozat) 1970-ből, ezt (szintén némi ráncfelvarrással, főleg a használt integrált áramkörök kerültek folyamatosan cserére) az 1990-es évekig gyártották, klónjaival együtt 7-800 000 darab készült belőle (a klónokról pontos infó nincs)

PDP-12 : 1969-72 között gyártották nem volt egy túl sikeres darab

PDP-13 : Csak papíron létezett, soha nem készült el.

PDP-14 : A család többi tagjától eltérően ez inkább PLC-volt, mint általános számítógép. Nem volt ez sem túl sikeres

PDP-15 : 1970 és 1979 között gyártották. Jelentősége, hogy ez már az alapmodell esetén is főleg TTL IC-kből állt, míg a korábbi alap modellek főleg tranzisztorosak voltak.

PDP-16 : A sorozat utolsó darabja 1972-ből.

Azért a fentiekből látható, hogy a sorozat 1959 és 1972 között került fejlesztésre, egyedül a PDP-11 (és klónjait) gyártották tovább. De már az 1980-as évek második felétől hanyatlott az egész. Tehát megint olyanban hazudsz ami nagyon egyszerűen ellenőrizhető tény.

Szintén a teljes fogalmatlanságod bizonyítéka:

"1980 után kapható, 8 bites, kontroller alap köré épített szaharokat."

Ezek nem kontroller alap köré épített gépek voltak, hanem a maguk idejében korszerű mikroprocesszor alapú gépek voltak. Pl. a Z80 mikroprocesszor egy nagyon sikeres, sok oldalúan használható processzor volt (itt megint látszik, hogy szerinted rajtad kívül mindenki hülye a szakmához. Kiemelten az a több tízezer fejlesztő aki ezzel a processzorral tervezett bármit is). Szintén könnyen ellenőrizhető tény, hogy pl. a Z80 mikroprocesszort 1976 júliustól 2024 júniusáig gyártotta az eredeti cég (és ebben a klónjai nincsenek is benne). Talán ez nem véletlen, és a piac talán jobban minősít valamit, mint egy kivénhedt gyógysügér.

jan. 22. 09:53
 33/35 anonim ***** válasza:
3%

A PDP sorozat, különösen a PDP-8 és -11, olyan sikeres számítógépek voltak, hogy számos országban klónozták őket, legális és illegális úton egyaránt.

A PDP gépeket legalább 16 országban másolták, különösen a keleti blokk országaiban, valamint Indiában és Kínában. Ezek a klónok nemcsak a DEC technológiáját terjesztették, hanem hozzájárultak a helyi számítógépes ipar hathatós fejlődéséhez is. Mondhatni, a mai gépek strukturális alapjai ezekre a gépekre, a bennük található megoldásokra épültek és váltak iparági standarddá.

Még a nyugati országokban is készültek PDP-klónok, bár itt már licenc alapján. Például:

Intersil 6100 - Egy PDP-8 kompatibilis gép, vagy ott a Tadpole Technology amely PDP-11 kompatibilis gépeket készített.

A PDP sorozat befolyása tehát nem csak a nyugati világban, hanem globálisan is érezhető volt.

A PDP gépek voltak a kor legjobb számítógépei, amit csak azok tudnak igazán, akik hardver szinten is képben vannak ezekkel a konstrukciókkal. Tehát te mondjuk helyből kiesel, de hogy ne halj meg hülyén, elárulom, hogy a magyar TPA nevű számítógépcsalád is a DEC cég PDP-8-asának vagy a 11-nek vagy egy VAX-nak a klónja volt. Annyira, hogy a TPA 1001 még eredeti PDP-8-hoz készült programokat is hiba nélkül futtatott.

De nem csak ehhez vagy te nagyon kevés:

Az 1975-től gyártott, nevesebb, 8 bites mikroprocesszorok véletlenül sem számítógépekbe készültek, hanem olyan célokra, amire manapság az egytokos számítógépeket (kontrollereket) használják, tehát, mérés, vezérlés, automatizálás, adatgyűjtés. Az ilyen kis teljesítményű procik kerültek a korabeli játéktermi gépekbe, flipperekbe, pályaudvari automatákba vagy számítógépek perifériáiba. Ilyenek hajtották meg az átjelző-, mérlegelő-, analizáló-, öntöző-rendszereket, ezek köré építették a különböző mérőműszereket, programozható világítótáblákat is.

Arra a kezdetekben a gyártók egyike sem számított, hogy lesznek, akik sorozatgyártott számítógépek központi egységeként fogják hasznosítani ezeket.

Ezért is hiányzott belőlük a szorzó- és osztómű.

A nagy darabszám és a hosszú termékciklus is éppen azt mutatja, hogy a legtöbb darab valóban nem a klasszikus értelemben vett asztali számítógépek processzoraként hasznosult. Az már a te műveletlen sügér voltodból következik, hogy olyan hülyeségeket találsz ki, és nyögsz (vagy hazudsz) ide be, ami eleve kizárt. Ezt írod:

"1976 júliustól 2024 júniusáig gyártotta az eredeti cég (és ebben a klónjai nincsenek is benne)."

Ahhoz nem tudom mennyire kell hülyének (vagy simlis hazugnak) lenni, hogy valaki azt higgye, hogy a mondjuk 1994 és 2024 közötti 30 év alatt gyártott z80-akat még mindig zömében asztali számítógépekbe és nem más dolgokba építették be.

A z80 ma is gyártva lenne, ha a korszerűbb, gyorsabb és olcsóbb egytokosok (főleg az Atmel, Microchip, ST Micro termékei) ki nem szorították volna a piacról.

ÉS hogy végre te magad is elhidd, ráébredj, hogy mennyire olyasmibe ugatsz bele, amihez a világon semmi közöd: A z80 és a többi home computer központi eleme, egytől egyig, nem csak harmatgyenge volt, de ráadásul 8 bites, ami számítógépek (!) építésében jártas embernek nulla, semmi. A PDP-8, ami egy MINIGÉP volt a maga korában, 12 bites szóhosszal bírt, de akkoriban a KISGÉP-ek általános gépi szóhossza is 18 bitnél kezdődött, az első 64 bites gép pedig ha jól rémlik, éppen 1964-ben épült.

Mivel totál fogalmatlan vagy, azt is elárulom, hogy a 8 biten ábrázolható legnagyobb egész szám a 255 és minden egyes bit duplázza az ábrázolási tartományt. Akkor ebből némi erőfeszítéssel magadtól is eljutsz addig, hogy a 12, pláne a 18 bit mit is jelentett, mint különbség. Hogy miért is olyan nagy különbség ez és mire van még hatással mit fő hardver jellemző, az meg legyen a te kis házifeladatod, sügér bácsi. Bár, veled kapcsolatban túlzott reményeim nincsenek.

A "sokoldalú" szó szintén egybe írandó, mivel ez a szóösszetétel már nem mennyiség-, hanem minőségjelző. Bocsika, de ez engem zavar, mivel van egy humán diplomám is, ami erősen kötődik a nyelvészethez. De ezt azért ne áruld el az előtted hozzászóló másik segédmunkásnak, mert ha megtudja, még felszalad a padlásra és felköti magát.

jan. 22. 12:05
 34/35 anonim ***** válasza:
87%

"11, olyan sikeres számítógépek voltak, hogy számos országban klónozták őket, legális és illegális úton egyaránt." -> És nem ezt írtam én is? Pontosan ezt írtam én is.

"Ahhoz nem tudom mennyire kell hülyének (vagy simlis hazugnak) lenni, hogy valaki azt higgye, hogy a mondjuk 1994 és 2024 közötti 30 év alatt gyártott z80-akat még mindig zömében asztali számítógépekbe és nem más dolgokba építették be." -> Az a baj, hogy megint olyat látsz bele amit senki nem írt le. És megint magadból indulsz ki. Hol állítottam ezt? Sehol. Azt írtam, hogy egy sikeres mikroprocesszor köré építettek számítógépet. És a mikroprocesszor sikerességéről írtam. Semmit nem állítottam, hogy csak számítógépeket építettek belőle. Hol olvastad? A saját zavaros elmédben max.

jan. 22. 12:22
 35/35 anonim ***** válasza:
87%

" Tehát te mondjuk helyből kiesel, de hogy ne halj meg hülyén, elárulom, hogy a magyar TPA nevű számítógépcsalád is a DEC cég PDP-8-asának vagy a 11-nek vagy egy VAX-nak a klónja volt." Ezt vesd össze (bár neked az megugorhatatlan nehézségű feladat), hogy mit írtam:

"PDP-11 : Ez volt talán a sorozat legismertebb legsikeresebb darabja. Ezt másolta utána a fél világ (részben ezen alapult a Magyar TPA sorozat) 1970-ből, ezt (szintén némi ráncfelvarrással, főleg a használt integrált áramkörök kerültek folyamatosan cserére) az 1990-es évekig gyártották, klónjaival együtt 7-800 000 darab készült belőle (a klónokról pontos infó nincs)" Hogy ne kelljen 2 szónál többet megtalálj kiemelem:

"részben ezen alapult a Magyar TPA sorozat" Pontosan ezt írtam! Olvasd vissza. Tudom, hogy 70 fölött irtó nehéz elolvasni 2 sornál többet, de akkor olvass lassabban, és vedd be a Cavintonodat, és ne igyál rá alkoholt, mert rontja a hatását.

jan. 22. 12:25
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!