Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Jelentkeztem szoftverfejlesztő...

Jelentkeztem szoftverfejlesztő gyakornoknak egy nagyobb céghez. Milyen kérdésekre, feladatokra számíthatok az állásinterjún?

Figyelt kérdés

MySQL, Python, Power BI és Java rendszerekben dolgoznak.

programtervező informatikus 2. féléves hallgató vagyok

jan. 16. 18:32
1 2 3 4
 11/35 anonim ***** válasza:
91%

Tudom, hogy hihetlen de léteznek IT diákmunka pozik ha nekem nem hiszel akkor itt vannak a tények:

[link]

[link]

[link]

Linkelhetnék még párat szerintem ennyi is elég. És ezek bizony nem alkalmi jellegűek hanem a hallgató heti 20-30(attól függ menyire laza az órarendje) végezheti ezeket folyamatosan akár diplomázásig.

jan. 17. 12:47
 12/35 anonim ***** válasza:
100%
*20-30 órában
jan. 17. 12:52
 13/35 anonim ***** válasza:
0%
Tudom, hogy vannk ilyenek. Már húsz éve is voltak, de ezzel nem bizonyítottál semmit. Ezek nem kötelezőek hiába van folytonosságuk esetenként. Talán el lehet érni, hogy a gyakorlati időbe beszámítsák, de ennyi.
jan. 17. 12:54
 14/35 anonim ***** válasza:
93%

"Talán el lehet érni, hogy a gyakorlati időbe beszámítsák"

Kilépnél végre a szűklátókörűségedből? Aki ilyen IT diákmunkákat vállal mint amit a 13. linkelt az is gyakornok.

jan. 17. 12:58
 15/35 anonim ***** válasza:
20%

Ja, az, hiszen a szakma gyakorlati oldalát műveli, csak nem abban az értelemben gyakornok, amit az intézményi szinten jelent.

Az a gyakornook, amit ti erőltettek, munkavállalói státusz, míg a kötelező szakmai gyakorlatot biztosító pozíció tanulói, hallgatói státusz.

A különbség az, hogy utóbbinál szerződni kell az oktatási intézménnyel, előbbinél meg nem. Az előbbi az válogathat tanulmányi előmenetel szerint, hiszen munkát ajánl és nem oktatást, de utóbbi nem tehet ilyet.

"A gyakornok olyan személy, aki egy szervezetnél dolgozik, hogy szakmai tapasztalatot szerezzen. A gyakornokok általában diákok vagy friss diplomások, akik a gyakorlati tapasztalatokat keresik, hogy kiegészítsék az oktatásukat és elősegítsék a karrierjük fejlődését."

"A gyakornokok a szakmai tanulási folyamatuk részeként vagy közvetlenül a végzettség megszerzése után munkát végeznek, gyakorlatot szereznek azon a területen, ahol el szeretnék indítani a karrierüket."

jan. 17. 13:08
 16/35 anonim ***** válasza:
93%

"Ebből kifolyólag a hallgatónak/gyakornoknak nem kell semmilyen vizsgán, szűrőn átesnie"

A cég szempontjából viszont nem mindegy, hogy már géphez lehet-e engedni, vagy még csak a gyermekmegőrzőben lehet otthagyni.

A cégek egy jelentős része ezért megválogatja, hogy kit vesz fel és kit nem. Igen, még gyakornoki pozícióba is.

"Ha úgy lenne, ahogy te képzeled, akkor a szerényebb képességűek soha nem jutnának oklevélhez."

De, csak nem mindegy hol. Valaki egy neves cégnél, a másik meg Gányolás Zrt-nél.

Van, aki megteheti, hogy válogat és van, aki nem.

"A cégek gyakornokokra nem utaznak. A gyakorlati "képzés" ideje a szellemi szakmák esetében olyan rövid, hogy az alatt nem derül ki a mikulásról szinte semmi"

Egyrészt, de, utaznak, mivel sokszor hiring freeze csak rendes munkavállalókra érvényes, így gyakornokból még vehetnek fel.

Másrészt, sokszor - ahogy nálunk is - a gyakornok feladatok szempontjából nem különbözik egy entry level juniortól.

Harmadrészt, a többség nem csak annyit gyakornokoskodik, amennyi kötelező, ezért kiderül elég hamar egyébként, hogy megéri-e foglalkoztatni.

"ha üresedés van, akkor, aki előbb érkezik, azé a státusz."

Sosem vettünk fel embert az alapján, hogy előbb adta le a jelentkezését, még gyakornokot se.

Továbbá nem, nem is biztosítunk fixen X helyet. Ha van kedve, igénye egy csapatnak, akkor írnak ki új gyakornoki pozíciót és szépen interjúztatják, mintha junior lenne, persze könnyebb kérdésekkel.

Igen, ez egy nagy nyugati multi.

"A szakmai gyakorlat ideje 6 hét, melyet az egyetem ipari partnereinél kell eltölteni."

Tévedés, a szakmai gyakorlat óraszámhoz kötött nem héthez és egyetemenként változó.

Pl. több helyen is 320 óra, ami 40 órában 8 hét, 4 órában 16.

Az egyetem ipari partnere meg nem igazán jelent semmit ,mert mindössze egy papírt kell aláíratni mindkét féllel.

"Mérnökinformatikus BSc szakon 2014 szeptembere előtt"

Vagyis sikerült bemásolnod azt, ami mára már mindenkinek irreleváns. Szép munka.

jan. 17. 14:35
 17/35 anonim ***** válasza:
0%

17, te fullba nyomod a kretént? Nincs diplomád. Minek szólsz bele?

Gyakornoki státusz: az iskolai képzés gyakorlati része. A gyakornok tanul. A cég mint az egyetem szerződéses partnere, státuszt biztosít annak, aki éppen érkezik, a képességeitől, tanulmányi eredményétől függetlenül.

Amiről te beszélsz (félre), az nem gyakornokság*, nem tanulói jogviszony, hanem munkavállalói, piaci alapon. A munkáltató ilyen esetben megteheti, hogy válogat, hiszen piaci alapú bért ajánl, amiért elvárhatja a legjobbat.

* terminológia: Gyakornok lehet olyan személy is, aki már diplomát szerzett, de még nincs munkatapasztalata és emiatt előfordul, hogy a bére is kevesebb egy ideig, mondjuk egy 3 hónapos próbaidő alatt, vagy egy fél évig-évig és amikor már kvázi teljes értékű munkatárssá vált, akkor kapja meg a magasabb bért.

Hasonló státusz (munkaviszony) előfordul még a diploma megszerzése előtt is, de az ilyen státusz is munka és nem tanulás.

A hat hét pedig heti 40 órában értendő, tehát 240 órát jelent. Az ominózus mondatot egyébként a BME oldaláról másoltam ide. Persze a BME egy zordon intézmény, ők nem foglalkoznak a gyengébbekkel, a tornából, matekból és minden egyébből felmentettekkel, na meg hát, a reménytelenekkel sem.

jan. 17. 20:58
 18/35 anonim ***** válasza:
0%

Ezt is te írtad:

"Az egyetem ipari partnere meg nem igazán jelent semmit ,mert mindössze egy papírt kell aláíratni mindkét féllel."

Hmm, világít a negró, elég rendesen.

jan. 17. 21:12
 19/35 anonim ***** válasza:
0%

12:18:

"Kiss Ágota, a GTK duális képzési felelőse ismertette: a duális képzés lényege, hogy az elméleti oktatás a felsőoktatási intézményben, a gyakorlati képzés a választott partnerszervezetnél történik, párhuzamosan.

- A felvételi eljárás két lépcsős, először felvételt kell nyerni az egyetemre, majd lehet jelentkezni a duális képzésre. Rengeteg partnerszervezettel működünk együtt, ahol a hallgatókat munkavállalókként foglalkoztatják, fizetést is kapnak."

jan. 17. 21:28
 20/35 anonim ***** válasza:
90%

"te fullba nyomod a kretént? Nincs diplomád. Minek szólsz bele?"

Jaj, de hülye vagy. :DDDD

Ha szellemi fogyatékos vagy, akkor miért kommentelsz? Azzal is besz*ptad, hogy BME-n végzettnek BME-t idézel szarul. :DDDD

"A hat hét pedig heti 40 órában értendő, tehát 240 órát jelent. Az ominózus mondatot egyébként a BME oldaláról másoltam ide"

Igen, ami irreleváns, mert senki nem 2014 előtt kezdte a képzést.

"Mérnökinformatikus BSc szakon 2014 szeptemberétől kezdett hallgatók esetén legalább 8 hét (320 munkaóra)."

[link]

"Amiről te beszélsz (félre), az nem gyakornokság*, nem tanulói jogviszony, hanem munkavállalói, piaci alapon"

Ami szintén feltétel, ha bárhol rákerestél volna, de te idióta. :DDDD

Nézzük ugyanazt a BME-s oldalt: "A gyakorlat csak olyan gyakorlóhelyen végezhető, mellyel a karnak együttműködési megállapodása van és a hallgatóval hallgatói MUNKASZERZŐDÉST KÖT."

[link]

Elég egyértelműen kell munkaszerződés.

"Hmm, világít a negró, elég rendesen."

Jah, véletlenül sem a BME-s anyagok igazolnak engem:

"Amennyiben nincs érvényben együttműködési megállapodás a gyakorlóhellyel,

kérvényezni kell annak megkötését a tanszéki szakmaigyakorlat-felelősnél az 1. melléklet szerinti kérelem kitöltésével és beadásával"

[link]

Nézd, nem sértésből mondom, de ha hülye vagy, akkor tényleg ne kommentelj.

Bármibe szabadon beleköthettél volna a kommentemből, de sikerült azokba, amiket 30 másodperc megcáfolni valakinek, aki kicsit is értelmes. Nekem ennyi se, mert ezek pont olyan szabályok, amiket fejből tudok, mert a BME-n végeztem.

Láthatóan életedben nem jártál egyetemen, így inkább ne kövesd ezeket a témákat. Ezt csak egy jó tanács. :)

jan. 18. 06:18
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!