2024 ben c# vagy Python?
C# vagy python érdemes hosszú megtanulni?
Nem pénz keresés céljából, pusztán érdekel a programozás és arra lennék kíváncsi, melyik ad tartósabb tudás, esetleg későbbiekben egy kisseb cégnél vagy szabadúszóként találni valamit.
Ki hogy látja ?
Python sokoldalúbb, mindenféle automatizációra jó, több területen.
A C# teljesen MS specifikus, való igaz több a legacy rendszer, ami erre épül de jelenleg ha egy startup-nál kezdesz, vagy kisebb projekten akkor nagyobb a valószínűsége, hogy a python köszön vissza.
Üzemeltetés, adattudomány, matematika de igazából használják ezt is klasszikus full stack webappra, és desktop appra is. C#-nak azért kisebb a felhasználási területe.
Igazából mind a python és c# alapjait elkezdtem. Persze nem párhuzamosan tanultam / tanulom.
Viszont azt vettem észre hogy a c# kicsit mintha több dologra lenne jó a másikhoz képest, attól függetlenül hogy a pyton kezd "jobban elterjedni"
Szóval ezért is kérdeztem hogy melyikkel lenne érdemesebb haladnom. (Mind jatek mobil/pc és software fejlesztes téren)
Figyelj nem érdemes az alapján nyelvet választani, hogy "mennyi mindenre jó", inkább arra koncentrálj, hogy TE mit akarsz kezdeni vele -- mert ha nem kezdesz el kb. az első naptól kezdve azzal foglalkozni amivel szeretnél, akkor felesleges tanulni, nem fogod úgyse megtanulni...
Tehát a C# előnye, hogy amit ma objektum-orientált programozásnak neveznek, az alatt leginkább a Java/C# által megvalósított stílust értik, emiatt ezzel a két nyelvvel tanulható meg legjobban a preferált OOP stílus. (A TypeScript még elég közel áll ehhez -- de egyébként a többi nyelv, beleértve a Pythont, vagy az újabb nyelveket, Go, Rust, már eltérnek ettől.)
A tapasztalatom szerint ha valaki Javán/C#-on tanult OOP programozást, az többnyire jobb, tisztább Python kódot is ír egyszersmind.
A C# valóban sok mindenre használható, de távolról sem mindenre a legalkalmasabb nyelv. Windowsos asztali alkalmazásokra mindenképpen ez a legjobb, Unity programozásra is, esetleg web frontendet is készíthetsz vele, illetve természetesen nagy szerveroldali (enterprise) alkalmazásokat is készíthetsz vele, már amennyiben .NET alapú az adott cég infrastruktúrája, de kb. ennyi.
TypeScript/JavaScript segítségével pl. készíthetsz webalkalmazásokat, cross-platform mobil alkalmazásokat, játékokat, szerver oldali appokat, azaz konplett webalkalmazásokat web- és frontenden is. Illetve asztali alkalmazásokat is (electronnal). A JS szerintem sokoldalúbb, mint a C#.
A Pythonnal is nagyon sok mindent lehet csinálni. Most túl azon, hogy adattudományhoz, mesterséges intelligenciához más nyelvben hozzá sem nagyon érdemes kezdeni (csak a kötözködők kedvéért: igen, az R és a Julia is egy opció itt), de Pythonnal készíthetsz egyszerűbb vagy bonyolultabb játékokat Pygame-mel vagy Godot-tal (ez utóbbit feltétlenül nézd meg!), mobil appokat pl. Kivy-vel, web api-kat FastAPI vagy Flask-kel, komplett webalkalmazásokat Djangoval. Frontendet nem nagyon, de előbb-utóbb kipolírozzák a PyScriptet is. Asztali alkalmazásokat Qt-val stb.
Megintcsak, sok mindent lehet a Python-nal csinálni, de sok mindenre nem ez a legjobb megoldás.
Azonban ma, 2024-ben kezdő nyelvként, szerintem (most azokon túl, hogy "mindegy, miben tanulsz") a legsokoldalúbban használható nyelv a JavaScript, de a legjobb szokásokat tanító nyelvek a Java és a C# -- és emiatt szerintem a TypeScript a #1 legjobb tanuló nyelv.
[Mondom ezt én, aki egyébként Pythonban programozok manapság + egy kis C++]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!