Python: ékezeteket tartalmazó könyvtárak keresése?
Ékezetes könyvtárneveket szeretnék keresni rekurzívan, Linux alatt, azt szeretném, ha ezek nevei - elérési útvonallal együtt - bekerülnének egy fájlba.
Nagyon régen készült ékezetes könyvtárak is lehetnek, nagy valószínűséggel CP1250 kódolással, még például Windows XP időkből.
Manapság csak UTF-8 kódolás van, így nem tudom miképpen lehetne kivitelezni hogy mindkettőt keresse, gondolom programon belül, erre volt egy próbálkozás is, ha csak simán adom meg a karaktereket, ezek UTF-8 karakterekként jelennek meg, ha Notepad++ segítségével átállítom a kódolást, akkor meg fura karakterekké alakulnak, de akkor is két karakterként jelennek meg.
Reménykedem benne hogy Python segítségével ez sokkal egyszerűbben is megoldható.
A két próbálkozás Python-ban (ezeket miképpen lehetne működésre bírni, vagy mi az egyszerűbben működő megoldás)?
A programon belüli CP1250 dekódolás:
CP1250 karakterek ASCII kód szerint történő megadása és script módosítás:
Linux alatt, NTFS fájlrendszerben vannak a fájlok.
2006 környékén lett létrehozva, még Windows XP alatt, azóta csak bővült a gyűjtemény (backup).
Volt sokat Windows XP-n használva a lemez, meg Windows 7 alatt is, jópár éve pedig Linux alatt van, de olyan Linux, amelyen nincs grafikus felület, se magyar nyelv, se a LANG változó nincs UTF8 értékre állítva, stb...
Szerintem terminálból hiába másolnék ki ékezeteket tartalmazó fájlneveket, mert átalakulhatnak a kódolás miatt.
Na közben kicsit nézegettem a dolgokat, ha lefuttatod az alábbit, akkor csak az á betűt írja ki:
str = "asdá"
for c in str:
if ord(c) > 128:
print(c)
(persze előtte tördelni kell, mert a gyk azt elrontja). Az ord() fv visszaadja a karakterkódját az adott characternek. Viszont ez unicode, így kérdéses, hogy mással menni fog-e, de szerintem érdemes kipróbálni, ha belerakod az egyik linkelt scriptbe, ahol végig iterálsz a path-on (de mint ahogy mondtam, valószínűleg először egy kis mappán érdemes kipróbálni)
Itt írnak még pár dolgot, kommenteket is érdemes elolvasni:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!