Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Miért szűnt meg szinte teljese...

Miért szűnt meg szinte teljesen az igény a juniorokra?

Figyelt kérdés
aug. 3. 11:21
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
52%
Inkább csak túl sok van belőlük.
aug. 3. 12:34
 2/12 anonim ***** válasza:
75%

Nem szűnt meg, csak magas a léc. IT szakma, egy nehéz szakma. Nem is véletlenül fizetnek annyit, amennyit.

Egy rakás cikk van a neten, hogy vége a jó világnak. De ettől függetlenül, keresik az embereket. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy esélytelen. Az IT olyan terület, amihez elég egy laptop és fantázia, hogy gyakorolj. Nem kell hozzá kémiai labor.

Találj ki egy projektet, amit megvalósítasz.

- Publikáld GitHub-ra, vagy valahova

- Használj CI-t

- Olvas cikkeket (pl. medium.com-on)

- Tanulj framework-öket (többet, akár más nyelven)

- Tanulj adatbázisokat (pl: PostgreSQL, MongoDB, Redis, Cassandra, ...)

- Ha gondolod, használhatsz Ansible-t is deploy-ra (bár nem kötelező)

- Nézz utána mi az a cloud (mármint Docker, Kubernetes)

- Szokj rá a linux-ra

Ha eleve magad szaladsz be a faszerdőbe, akkor majd amikor dolgozni kezdesz legtöbb fassággal már jobb esetben találkoztál. De, hát ki mennyire motivált. Vannak akik a sült galambot várják.

Hogy milyen projekt? :) Egy egyszerű regisztrációs API-t is lehet végtelenségig bonyolítani. Jah, hogy egyik nyelven már megy? Akkor csináld meg egy másikban.

aug. 3. 14:54
 3/12 anonim ***** válasza:
4%
Ahogy fejlődik az AI meg a különböző keretrendszerek, egyre kevesebb lesz az a feladat, amit kiadhatsz egy kezdő kezébe.
aug. 3. 18:27
 4/12 anonim ***** válasza:
90%

AI, dev-re... :') viccnek még elmegy...

Egy Jankinsfile-t nem tud összerakni specifikálva a steppeket.

aug. 3. 20:12
 5/12 anonim ***** válasza:
89%

Amit láttam az AI-val az elég gagyi még nagyon gyerekcipőben jár.

Pont hajnalban adott egy jó tippet, csodálkoztam is, hogy ebben nem találtam hibát (vagy csak átsiklottam felette). Nagyon messze van még mind kép generálásban, mind programozásban az AI, hogy le tudjon cserélni bárkit is. Viszont poénkodni jó, meg gyorsabban keres, ezáltal gyorsabban kapok válaszokat, mert kimazsolázza a lényeget.

Nem szűnt meg a juniorokra a kereslet, viszont túltelített a piac. A covid ideje alatt minden kismama és unatkozó, vagy kétségbe esett ember letolt egy bootcampet és máris programozónak titulálták magukat. Az ilyenekre szűnt meg a kereslet, akik 2-3 hónapos képzés után nagy mellénnyel vannak, aztán amikor kapnak egy "komolyabb" feladatot, akkor csak pislognak, hogy "ők ilyennel még nem találkoztak".

Én is nagyon sokat használom a google-t, sok dolgot tanulok naponta, pedig már 15 éve fejlesztek. Nem csak a papír a lényeg, mert én még a papírok megszerzése előtt is már komoly érdeklődést mutattam a programozás iránt. Viszont sokan csak addig érdekeltek benne amíg a pénzt látják, de a feladatot nem. Nem csak juniorokra jellemző, hogy akár napi 2-6 órát tanulnak, fejlődnek, hisz az új technológiákat érdemes megtanulni, a modern eszközökkel tisztában lenni. Viszont az átképzett kismama nem feltétlen fogja megérteni ezeket a dolgokat. Eleve már a nyelvi akadályok miatt (szakmai angol hiánya), vagy csak 1 mondatban több az ismeretlen szó, mint az ismert. Ha valaki valóban rendelkezik programozó vénával és érdekli is a téma, akar benne fejlődni, dolgozni, akkor van esélye elhelyezkedni.

aug. 4. 06:14
 6/12 anonim ***** válasza:

#2,4 vagyok és #5-es egyetértek.

Az, angol egy alap dolog az IT-ban. Egyrészt olyan ütemben fejlődik minden, hogy ha le is fordítják magyarra, akkor se tudnak mindent és már nem is up-to-date mikor kiadnák. Tehát a legfrissebb ismeretek mindig angolul lesznek.

Ha nem is tudsz beszélni (szóban), legalább írni/olvasni tudni kellene. Persze, ezt is valahol el kell kezdeni, tehát hogy "1 mondatban több az ismeretlen szó, mint az ismert" előbb-utóbb meg fog ez fordulni, csak csinálni kell. Van, hogy én is előkapom a szótárat vagy 1-2 mondatot GPT-vel lefordíttatok, mert nem értem mit akart a költő. Pedig én is lassan a 10. évemet súrolom a szakmában.

Ha meg azon izgulnál, hogy az angol nem megy, ne ess pánikba. Nem kell perfektnek lenni. Én se vagyok az. Én pl. egy regényt, novellát nem/nehezen tudok elolvasni annyi idegen szó van benne, hogy forog a szemem. De egy szakmai könyvet sokkalta könnyebben. Más a használt szókincs halmaz. Továbbá úgy tűnik, hogy kommunikációs képesség = nyelvi ismerettel. Nem kell bevágni az angol nyelvtant, nem baj ha nyelvi hibákat vétesz. Ha megtudod értetni magad, akkor már elérted, hogy angolul kommunikálj.

Ha nem megy az angol, kapcsolj magyar feliratot. https://www.youtube.com/watch?v=uZm22HdjFA0

UI.: Nekem a B2-m sincs meg (COVID engedmény adta a diplomát), de simán demózok amerikai (NewYork-i) vezetőnek itthonról. Nem egyszer volt olyan, hogy akartam egy szót mondani, de nem jutott eszembe, majd megkérdeztem a kollégáim, hogy mi az a szó angolul. :)

aug. 4. 09:01
 7/12 anonim ***** válasza:

#6:

Nem arra gondoltam, hogy az angol alapból nem megy, hanem a szakmai szövegek, kifejezések. Pl magyarul ismered a ciklus kifejezést, de angolul a loop-ra nem annyira áll rá az agyad. Persze ez még alapszint, főleg a komolyabb technológiai dolgokra gondoltam. Pl amikor megnézel egy videót hogyan is működik egy adott technológia és ugye ott sok szakszó van általában, mivel nem véletlen nevezik el úgy a dolgokat ahogy. Pl a Timeout, PacketLoss stb.

aug. 4. 10:13
 8/12 anonim ***** válasza:
63%

Nem értelek #7, másrészt nem a kérdező vagy.

timeout nem szak szó, hanem angol szó, mint: időtúllépés. :) Ahogy a packet loss is, mint szó szerint: "csomagvesztés".

Nem kell akkora feneket keríteni neki.

Időtúllépés: mint pl. nem fejezed be a feladatot időben, akkor már nem adhatod le. Tehát, a várakozó fél, alternatív folyamatot indít el. Ha egy vizsgát nézzük, akkor megbuktat.

Csomag vesztés: Amit jelent. Elvész a csomag. :)

aug. 4. 13:05
 9/12 anonim ***** válasza:

#8:

Igen van értelme a szónak önmagában is, viszont attól még nem fogja érteni pontosan mit is jelent.

Jobb példa talán a packet. Hétköznapi szó is, de az informatikában is megvan a maga jelentése, amit egy kismamából verbuvált "fejlesztő" nem biztos, hogy ért.

A build szó is ilyen, de azt jó esetben már a kismamák is megértik :D mármint, hogy mit is jelent szoftverfejlesztés terén, ha már ezt tanulta legalább 3 hónapig.

aug. 4. 15:24
 10/12 anonim ***** válasza:
2%

Látod, kérdező?

Egy rakat junior válaszolt itt neked. :o)

aug. 5. 02:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!