Lenne igény egy ilyen API szolgáltatásra?
Szeretnék készíteni egy API-t ami termék adatokat szolgáltatna.
Egy cikkszám alapján meglehetne kapni minden információt egy adott termékről (terméknév, leírás, képek, vélemények, gyártó, paraméterek stb...).
Azok az adatok amiket több nyelven is lehet tárolni (termék név, leírás, paraméterek) azokat több nyelven tárolnám.
Az egész nyílt lenne így bárki tudna módosítási kérelmet küldeni egy adott termékre.
A legjobban a themoviedb.org-hoz tudnám hasonlítani (csak filmek helyett termékek) ahol az adatok egy részét ha jól tudom a közösség tartja fent és ezek mind elérhetőek API-n keresztül is.
Ismerem az árukeresőt, de tudtommal ők nem adnak semmilyen API-t, hogy termékeket kérdezhessek le az adatbázisukból, pont, hogy fordítva, nekik kell feedet adni a webáruházak részéről.
És én nem árukeresőre gondoltam mert árakkal egyáltalán nem foglalkoznék, csakis a termékek adataival, ahogy a themoviedb.org se foglalkozik mozijegy árakkal.
Szerintem jó ötlet. Magam is gondoltam rá (mindjárt kifejtem, hogy hol akadtam el).
Azok akik az árukeresőt hozzák fel: ott a termékadatokat a webshopok szolgáltatják és teljesen hiteltelen az egész. Kb mindegy mit írnak, pontos típus alapján minden esetben ellenőrzöm a gyártó oldalán, mert a webshopok sokszor teljesen fals információkat küldenek be.
(fejlesztettem már árukereső és árgép-es interface-t is szóval tudom miről beszélek. elég sok "rés" van a megoldásukon)
Persze az árak miatt hasznos, szóval magam is használom, de hiteles termékinfókat nem fogsz kapni.
Tehát igény lenne rá (webshopoknál én használnám is, ezért is akartam jómagam is csinálni egy hasonlót) de a gond ott van, amire az #1-es rávilágítótt: honnan szerzed be a valid adatokat?
Vegyünk egy termékkategóriát: pl gumiabroncs. Rengeteg gyártó van és és több nagykereskedés, akik adatot szolgáltatnak a kiskereknek (és tőlük kerül be az árukeresőre... szóval az totál káosz már). A gyártónál többé-kevésbé megvannak a hiteles termékinformációk, de ehhez minden egyes gyártó esetén felkell venned a kapcsolatot a gyárral. Ez lássuk be, rengeteg és ha nem vagy ügyfelük, akkor igazából nem fognak neked interface-t adni amin lekérdezheted rendszeresen az adatokat.
Én a nagykerek részéről közelítettem meg a problémát: ott már egy fokkal könnyebb, hiszen sokszor 8-10 gyártót is összefognak (vagy mégtöbbet) és mondhatjuk, hogy TALÁN hiteles. A gyakorlat viszont rácáfolt, mert EAN kód alapján összevetettem és rengeteg eltérő adat érkezik különböző nagykereskedésektől. És akkor az adathibákról nem is beszéltem, mert ahelyett hogy egy ERP rendszer szolgáltatná az adatot, sok helyen még mindig Icuka tákolja össze egy excelben és néha kitöröl ezt-azt vagy épp felcserél két oszlopot. Kb használhatatlan... komoly adattisztítás után is max 90%-os a terméklista.
Tehát ez a gond ezzel... de ha erre találsz egy jó megoldást, akkor keress meg, mert amúgy hasznos ötlet: végre lehetne hinni a webshopok termékleírásának.
(Csak hogy mekkora a káosz jelenleg: mikor laptopot vettem 4-5 oldalon is ellenőriztem - árukeresőn is az szerepelt - és a mediamarkt oldalán is, hogy a kinézett laptop usb-c kimenete DP port is egyben, tehát köthető rá monitor. A gyártó oldalán nem említették -azt sem hogy nem, azt sem hogy igen-, de mivel több oldal is ezt írta ezért bátran megvettem. Mikor nem működött a monitor, akkor kezdtem el gyanakodni és egy nem hivatalos fórumon leírták, hogy "háááát, ez nem tudja". Bár a gyártó oldala szerint 4GB RAM-nak az alaplapra forrasztva kellene lenni, tehát 4+4GB-nak kellett volna benne lennie. Szétszedtem. 1db 8GB-os modul volt benne. (pontos termékazonosító alapján ellenőriztem egyébként))
Szóval fogalmam sincs honnan lehet hiteles termékinfókat beszerezni.
Nem csak a hitelesség az egyik probléma, hanem már eleve a letárolás, adatszerkezet.
Ennyire általánosságban nem lehet értelmesen adatokat kezelni, csak ömlesztve, az meg mire lesz jó?
Eleve már ott elbukik a dolog, hogy egy "cikkszám" alapján lehet majd keresni. Nagyon sok terméknek nincs egy konkrét cikkszáma, vagy akár több terméknek ugyanaz, különböző gyártóknál.
Egy bohócötlet az egész, nem is értem minek pazarolunk itt időt rá...
#7 az vonalkódok azok nem random számok. elvileg az kerülhet forgalomba ami regisztrálva van különböző adatbázisokban.. nem hozhatsz forgalomba úgy terméket hogy kitalálsz hozzá egy sorszámot, tehát mondhatjuk, hogy a cikkszám igazából egyedi. tehát ez butaság amit mondassz. (szép is lenne ha a kirstálycukornak meg a led tv-nek véletlenül megegyezne a cikkszáma és kasszás erzsi 300eFt-ért blokkolná neked a kilós cukrot.)
az adatok tárolására pedig nem csak RDBS-ben gondolkodhatunk... pontosan erre van kitalálva a NoSQL adatbázis egy fajtája.
szóval az érveid nem állják meg a helyüket. ezek nem problémák. a gond csak a valid adatok összegyűjtése (és frissítése).
amúgy nem neked kell keresni: ez inkább arra lenne jó, hogy a webshopok azonos termékleírásokat tartalmazzanak (és valósat, ami megegyezik a gyártóval)
" és kasszás erzsi 300eFt-ért blokkolná neked a kilós cukrot"
Az már kaszás erzsi lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!