Sok programozó miért van azon a vélemenyén, hogy a linux jobb fejlesztésre mint a windows?
Én szívesen fejlesztenék linux-on, de még is Windows-on vagyok. Miért?
- Saját O365 fiókkal és office-okkal a Windows alapból kompatibilis.
- GoXLR hangkeverőmhöz csak Windows-os driver létezik. Különben nem tudonám használni a Shure SM7B studió mikrofonomat.
- Szoktam játszani is...
Amúgy:
- Winfos-ra is van "csomag kezelő"-nek csúfolt cucc: [link]
- WSL2-bel vagy Ubuntu multipass-al felhúzható linux-os environment, ha kell. (Ofc vagy VM-el)
- Multiplatform esetén meg amúgy is tök8 :)
Persze az összes laptopomon (2db) Linux fut, ha vinnem kell és fejleszteni kell. A céges laptopon meg AD miatt ugye Windows. Amiről beszéltem fentiekben, az egy főleg High-End Gamer PC gép (RTX4090 kártyával) és 3db 4K-s monitorral, ha csapatni kell. :)
Manapság már szinte mindegy. Mert mindkét rendszerre léteznek a megfelelő eszközök, fordítók, IDE-k, keretrendszerek, szövegszerkesztők, stb.
Ugyan úgy van GCC, CMake, Vim, Vscode, Maven, GTK, Qt, stb mindegyikre.
Attól függ mi a cél.
Értelemszerűen ha Windowsra fejlesztesz akkor jobb a Windows.
Ha a Linuxra akkor pedig a Linux.
De egyébként Windowson is tudsz már akár GTK alkalmazást írni mondjuk Vim-ben. Aztán lefordítani azt Linuxra.
Szóval ez inkább személyes preferencia.
Vannak akik Istenítik a Linuxot hogy mindenben jobb. De hiába ha neked meg a Windows kényelmesebb. Vagy fordítva.
Én hobbi szinten programozok csak, nem láttam semmivel sem könnyebbnek a Linuxot mint a Windowst erre a célra. Persze akinek munkája és profi szinten űzi, az lehet másképp érzi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!