Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Az informatikának milyen...

Az informatikának milyen ágazatai vannak még, mint például a fejlesztő, programozó vagy a mezei rendszergazda?

Figyelt kérdés

2021. febr. 3. 00:09
 1/5 anonim ***** válasza:
84%

Alapvetően a két fő irány a fejlesztés és az üzemeltetés. Aztán mindkettőn belül van rengeteg terület és részterület, és igazán éles határok nem mindig vannak.

A fejlesztőket aszerint szokás kategorizálni, hogy miket fejlesztenek. (Meg persze azon belül is van differenciálás, például webfejlesztésnél élesen elkülönül a frontend és a backend.)

Az üzemeltetés meg tipikusan a rendszergazdai munkakör, és annak a rész- és társterületei. Sok helyen ez is több területre tagolódik, szoftveres, hardveres, és hálózatos feladatkörre. De akár még ezeken belül is lehet differenciálódás, például van, ahol csak Linux, vagy Windows rendszergazdát keresnek.

Na, és ott vannak a különböző határterületek, amiket véleményes, hogy az informatikához sorolunk-e. Mondjuk a számítógépes grafikus. Vagy a webdesigner.

2021. febr. 3. 01:08
 2/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszodat, ha jól gondolom a fejlesztők keresnek a szakmával el legtöbbet? A programozók inkább csak weboldalakat csinálnak vagy van hogy egyedi céges programot platformot is terveznek?
2021. febr. 4. 13:58
 3/5 anonim ***** válasza:
71%

Kit érdekel, ki mennyit keres komolyan. Látom mindenki olvasta az index cikket és elhitte.

Az első válasza nem teljes. Ez csak a webprogramozás. De mivel téged csak a pénz érdekel. Ne várj ingyen segítséget. :)

2021. febr. 6. 06:10
 4/5 A kérdező kommentje:
Nem csak a pénz érdekel, hanem szimplán át akarom látni a témát, Ha tudsz hasznos infóval szolgálni meghallgatom.
2021. febr. 6. 17:11
 5/5 anonim ***** válasza:
65%

Pénzben valszeg a fejlesztők keresnek a legtöbbet, azonban az üzemeltetéssel is lehet keresni, ha az új dolgokban keményen benne vagy (felhő, docker-kubernetes, stb vonal). Ha "csak" IT supportálsz, mint cégben lévő windowsok telepítgetése, nyomtató beállítás, az az alja (no offense) a rendszergazdai munkáknak, sőt, azt nem is nevezném rendszergazdának.

Jelenleg a webfejlesztéshez kötődik a legtöbb minden. Pl van 1 multi, akinek ki kell szolgálni a webét. Ott van minden, a háttérrendszerekkel, microservice-ekkel. Az már nem web, de kötődik hozzá, tekintve, hogy kiszolgálja mind a böngészős appot, mind a mobilappot, meg egyéb kisebb-nagyobb programot, amit használhatnak. Tehát nem web, de mégis az. A webfejlesztéshez a kis KKV-knak megmarad a PHP-html-js-css, azonban ennek a kiterjesztés, hogy nem PHP, hanem pl C#, vagy Java a backend, valami SPA frontenddel, mint pl Angular, ami már TS, nem is JS. És akkor még külön az adatbázisról nem beszéltünk, se a UI-ról, se a tervezésről, ami alapján végigmegy a folyamat (habár az már kevésbé IT, de az architect még ahhoz tartozik), plusz tesztelők.

Jelenleg egy 10000 fős multinál dolgozom, ahol a webet kell kiszolgálnia kb 15-20 háttérrendszernek, ahol van Java, PHP, Python, NodeJS, Kotlin, C#, továbbá Android, iOS, és minden egyéb rendszernek a kiszolgálása, külön teszt automatizációval. Az egyéb szolgáltatása a webnek, van benne minden, ami lehetett: legacy jQuery-től elkezdve, AngularJS, VueJS, Angular, React, mindezt azonos TLD-n, de külön domainen (nem az a domain!), a háttérrendszer pedig amit előbb is írtam.

Az, hogy ezt valaki átlássa, évek munkája, és tapasztalata, nem látom át én se a teljes rendszert, pedig vagy 4 éve dolgozom e rendszerben. Ez nem 1 emberes meló, kb dolgoznak összesen 400-an ennek a kiszolgálásán nonstop, és még csak nem is külföldi multi.

De az, hogy megtanulod pl a Java-t, azzal tudsz pl egy kkv-nak készíteni bármilyen apróbb dolgot (készletnyilvántartás a legjobb példa szerintem), vagy betudsz dolgozni a nagyoknak is, meglévő rendszerben.

Hogy a kérdésre is válaszoljak: Az 1. válaszoló jól írta, habár tény, hogy nagyon webre szabott, de ez azért van, mert egy rendszernek manapság általában a weben van a megjelenítése első körben. De több helyen is lehet használni általában az API-kat, tehát megcsinálsz webre egy API-t pl C#-ban, azt fogod tudni használni egy iOS kliensben is, vagy Android, vagy a sima készletnyilvántartó appodban, amit Java-ban írtál.

Nem annyira egyszerű amúgy ez a kérdés, és nagyon szerteágazó, mert egy fejlesztőnek is kell tudnia az minimális rendszergazdai feladatokat (ne szóljon már a supportnak egy disk encrypt miatt, vagy docker telepítés miatt), ahogy fordítva pl a rendszergazda is tudja olvasni legalább a logot, és megértse 1-1 exception fogalmát nagyjából.

Talán akiket nem neveznék informatikusnak (mint szakma), az a UI designerek (ps, figma, zeplin, stb), és a tesztelők. De ez is cég válogatja, hogy mit nevezünk annak, melyik csapatba/csoportba viszik a usert. Ahogy a PO-kat sem, hiába ők a "terméktulajdonosok".

De az IT-hoz tartozik nagyon, az a Scrum (habár már egyre kevésbé tartozik az IT-hoz, mert egyre több cég agilizálódik), de elsőnek a fejlesztőkre lett szabva ez a munkafolyamat, és akkor itt jön a képbe a Scrum master, aki szintén nem informatikus, csak a háttérből segíti a fejlesztők munkáját, nem fejlesztési szemszögből.

Ja, még nem beszéltem a hardverről, csak a szoftverről. De ez már mélyebb topic, hogy összeforrasztod a kis nyáklapot, és készítesz belőle egy pl robotot. Abban szintén van szoftveres oldal, de hardveres oldal, hogy hogy-mi csatlakoztatja össze a motorokat, szenzorokat, egyebeket.

És akkor még ott vannak az egyéb, talán informatikának nevezhető ágak, mint pl a smart home, vagy egyéb automatozáció beállítások, amik köthetőek az IT-hoz.

És amiről még nem tettem említést:

+security emberek, akik a biztonságért felelnek

+hackerek (etikus), akik lecsekkolják a rendszer sérthetőségeit

+network, hálózati felelősök (félig lehetne a rendszergazdákhoz, devopshoz sorolni, de inkább külön írom most, ahogy mondjuk a security-t is)

De ugyanígy lehetne beszélni pl a játékfejlesztésről, valaki azt JS-ben írja, valaki C#-ban, valaki Unity-t használ, és akkor itt is elkülönül valamennyire, hogy hova fejlesztesz (konzol, pc, mac, android, ios, gameboy?). És ugyanúgy kellhet ebbe adatbázis is, ha van pl toplista, vagy bejelentkezős. Az sem mindegy, hogy milyen adatbázis, lehet sql, nosql, vagy egyszerű txt fájl.

Továbbá lehetsz tanácsadó szerepkörben is, hogy IT szemszögből tanácsokat adsz egy cégnek bizonyos technológiákban (Microsoft Teams vs Google Meet vs Zoom [hogy egyszerű példákat említsek], melyiket használja, mire üljön rá hosszútávon az adott cég, vagy csak hogyan alakuljon át akár agilis irányban, akár digitalizáció irányban. És ez még nem is a megvalósítás (ami rendszergazdai feladat), hanem csak egy iránymutatás, tehát tanácsadói feladat. Ez informatikus szakma/munka? Nem tudom, mindenesetre kötődik az IT-hoz.

És ha már ennyire belemélyedtem a részletekbe, az első mondatomat javítom: nem, nem a fejlesztők keresnek a legtöbbet a havi 600-1000e bruttójukkal (+- lehet több, kevesebb is), hanem az architectek, a PO-k, a tanácsadók, mert a fejlesztők csak gyári munkások szerepkörében vannak, leprogramozzák ami a specifikációban le van írva, és ennyi. De a rendszert nem teljesen látják át (nem is kell feltétlenül). Aki már átlátja, az többet kereshet, de ez nem 2 év tapasztalat, és nem tanulható egy random iskolában, max minimális tapasztalatot szerezhetsz ezeken a helyeken.

Kezdésnek: tanulj egy nyelvet, kb mindegy, hogy mit, mert úgyis ugrálni fogsz a nyelvek között (jobb esetben, rosszabb esetben megmaradsz egy szinten, és maradsz ugyanott).

Személyesen én a PHP-val kezdtem, lett belőle HTML/CSS/JS, majd C#, ezután otthoni projekt miatt elkezdtem a pythont tanulni. Jelenleg JS oldalon dolgozom, amibe beletartozik az Angular(+JS), VueJS, NodeJS, HTML/CSS. Egyébként használom a PHP-t is néha magamnak, emellett rendszergazdai feladatokat végzek otthoni projektek miatt. A JS-en kívül _már_ alapszinten értek a PHP-hoz (ugye nem használom jó ideje napi szinten), de rengeteg kiegészítő tudáshoz jutottam egyrészt munkahelyen, másrészt pedig hobbi projektekben. Java-t csak messziről láttam (nem is tervezem), de multiknál hasznos tud lenni. PHP keveset ad, és sok a "pistike", és rengetegen lesznek wordpress huszárok (én is voltam és vagyok is néha napján, nem büszkélkedek vele, csak ha gyorsan kell összedobni egy webshopot, akkor ez -számomra- a legegyszerűbb, de lehetne ez Magento is, vagy akár joomla alapokon, vagy saját rendszer, de az hosszadalmas és mezei "ócsógyorsjó" kívánalmat támasztó, tegnap nyílt 2 fős cég nem fizet annyit, hogy megérje).

Tehát nem, nem egyszerű a kérdésre válaszolni, és egy ilyen kis gyakorin nem is lehet erre teljes terjedelmében leírni az ágazatokat, inkább könyvet lehetne írni róla, csak felesleges, mert mire kész vagy vele, már változott az IT világ.

2021. febr. 8. 10:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!