Milyen linuxot ajánjlotok bioinformatikához?
Szeretnék jövőre jelentkezni bioinformatikai képzésre.
Úgy tudom, hogy az ubuntu a legalkalmassabb erre a területre. Viszont nem használtam még. A linux. org oldalról elvileg le lehet tölteni ingyenesen.
Nem szeretném egyik napról a másikra lecserélni a windows-t ubuntura, amig nem válik a használata egyszerűvé. Rá tudom tenni egy pendrive-ra az ott letöltött fájlt, majd windows helyet a pendrive-ról bootolni az OP-t?
vedd már észre, gyök-kettő, hogy itt te vagy az agresszor.
Nem az a baj, hogy szopod a fost, hanem, hogy másra is ráerőltetnéd a hulladékot.
Szeretsz gennyezni, szopni, linux-hoz való HW drivert vadászgatni?
Szeretsz jól bevált szoftverekről, dögös GAME-ekről lemondani?
Szereted a linux - desktopon totál hiábavaló - idétlen parancsait betanulgatni?
Szereted a MAN-t silabizálni, kernelt fordítani, érdemi munka helyett az időt szarral eltötyörészni?
Semmi gond, csak tedd ezt szépen, kussban és engedd meg, hogy a SHIT, linux for desktop-ról másnak is legyen véleménye, rajtad kívül.
"Szeretsz gennyezni, szopni, linux-hoz való HW drivert vadászgatni?"
Képzeld el nem kell, mert pár kattintással felteszem a GPU drivert és megy minden.
"Szeretsz jól bevált szoftverekről, dögös GAME-ekről lemondani?"
Amilyen szoftvereket használok, azok mind futnak Linuxon és igen jól beváltak. Tökéletesen megfelelnek a számomra. Játékok is...
"Szereted a linux - desktopon totál hiábavaló - idétlen parancsait betanulgatni?"
Nem, mivel kb. semmi szükség parancsokra. Amúgy meg pont hogy nem hiábavaló, hanem meggyorsítja a munkádat, de te túl fogyatékos vagy ahhoz hogy ezt felfogd.
"Szereted a MAN-t silabizálni, kernelt fordítani, érdemi munka helyett az időt szarral eltötyörészni?"
Nem kell silabizálni, mert tudok angolul és egyszerűen, érthetően le vannak benne írva a dolgok. MAN pedig egy afféle wiki lokálisan a gépen, de ennek használata sem a totál agyhalottaknak lett kitalálva, mint amilyenek a magadfajták, hanem átlag embereknek. Kernelt fordítani? Mégis minek mikor ott van minden alapból a kernelben? Semmi szükség rá.
"Nem az a baj, hogy szopod a fost, hanem, hogy másra is ráerőltetnéd a hulladékot."
Ki erőltetett itt bármit is te istenverte idióta?? Én megválaszoltam korábban a kérdést (4. és 11. válasz). Te mit csináltál? Jöttél ide szarozni, hogy szar a Linux. Akkor mégis mit vársz?
"Semmi gond, csak tedd ezt szépen, kussban és engedd meg, hogy a SHIT, linux for desktop-ról másnak is legyen véleménye, rajtad kívül."
Én megengedem. Szólásszabadság van. Csak éppenséggel ne csodálkozz, ha neked támadnak, mert akkor ordas nagy baromságokat irkálsz össze. Ebből csak az látszik, hogy annyit értesz hozzá, mint tyúk az ábécéhez.
Erre pedig én is mondhatnám, ha hülye vagy az egészhez, szépen maradj kussban és bízd azokra akik értenek is hozzá. Amihez nem értek, oda nem tolom a pofámat és osztom a hülyeséget és a miszinformációt.
Szerintem bármelyik linuxot választhatod. Amikor az embernek rengeteg adatot kell feldolgozni, akkor ott a linux nyer a windowssal szemben. Nekem sokszor kell sok adattal dolgozni, és akkor ott vagy a linuxos házi szerveren futtatok, vagy dual boot és a dekstopon indítok linuxot.
Driverek: mindenki sír mint a ... a driverek miatt. Egy időben (úgy nagyjából 20 éve, de legalább 10 éve nem tapasztaltam ilyet) valóban volt gond az NVIDIA driverrel, de ez is pár éve eltűnt. Esetleg egy két nagyon egzotikus hardverhez nincs driver, de akkor oylan progrm sem ami azt használná. Nem tudom miért kell ezen még mindig rugózni.
Ha meg alaki tudományos munkára akar használni egy gépet-oprendszert akkor meg nem azt kell "vizsgálni", hogy melyik játék nem fut rajta. Amit tapasztaltam: postgressql stabilabb linuxon. Windowson sose sikerült igazán életre kellteni. Ha komolyabb adatbázisról van szó (és az ilyen ..informatika területen adatelemzéseknél ez gyakori) akkor az egy jó választás (pl. az R-el nagyon szépen együtt működik). Akarom mondani R, összehasonlítottam ugyanazon a gépen, érezhetően gyorsabban fut linuxos környezetben az R jó nagy táblák esetén.
Igazából majdnem mindegy. Jó, azért ne valami nagyon alternatív disztróval próbálkozz, de az ismertebbek (Debian, Fedora, Ubuntu, Mint, stb.) mindegyike megfelelő.
"amig nem válik a használata egyszerűvé"
Már az.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!